Активні мешканці – успішна громада. Досвід Прибужанівської ОТГ

Прибужанівська територіальна громада, що об'єднала п'ять колишніх сільських рад Вознесенського району Миколаївської області, і зміни, які відбулись в селах ОТГ за останні роки, стали ілюстрацією успішності реформи децентралізації в Україні. Прибужанівська ОТГ стала відома, в тому числі, із розвитком Street Workout (вуличного спорту) та залученням мешканців до сортування побутових відходів. Уособленням найкращих змін у громаді є активні мешканці, які оцінили потенціал, що нова реформа відкриває перед новоствореними ОТГ.

Нагородження переможців перших змагань із  Street Workout, 2018

У Прибужанівській громаді працює громадська організація «Серце активної молоді» (САМ). Керівник ГО Андрій Кравченко разом із однодумцями успішно реалізували і продовжують втілювати декілька масштабних проектів. Спочатку створена Молодіжна громадська рада, біля витоків якої стояв Андрій та однодумці, стала своєрідною школою громадської активності для молоді, надала досвід та впевненість у власних силах. У таких процесах важливою була роль Прибужанівської сільської ради, зокрема, сільського голови Тараненка Олександра та першого заступника сільського голови Мирослави Зайвої. Адже саме відповідно до рішення Прибужанівської сільської ради створено Молодіжну громадську раду,  до складу якої увійшли молоді небайдужі люди із різних сіл громади. Дуже скоро активісти усвідомили, що такий інструмент як Молодіжна громадська рада, недостатній, щоб розкрити весь потенціал молоді ОТГ та створити нові можливості для розвитку малої батьківщини. Відтак, досягли рішення зареєструвати громадську організацію.

ГО «САМ» розробила перший проект «Спорт для всіх» та отримала донорську підтримку від Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Напрямок роботи Street Workout обрано не випадково, оскільки Андрій є давнім прихильником цього вуличного виду спорту, та мріяв познайомити із ним якомога більше молоді та дорослих.

У результаті впровадження мікропроекту за підтримки Програми DOBRE такий сучасний майданчик з'явився у селі Яструбинове. Але будівництво та «перерізання стрічок» на відкритті – це лише половина справи. Будь-яка ініціатива, що не знайшла відгуку в серцях мешканців, не життєздатна.

Саме тому проект «Спорт для всіх» містив інформаційну кампанію, проведення низки заходів із показовими виступами та вуличними змаганнями найкращими майстрами Street Workout, яких запросили до Прибужанівської ОТГ та показали: Street Workout - це круто, сучасно та цікаво. Із часу втілення проекту минуло менше двох років  і у Прибужанівській громаді підросли вже власні майстри Street Workout. Тепер вони збирають та тренують нових прихильників спорту, проводять показові виступи та залучають все більше мешканців до здорового способу життя:

 

 

Андрій зізнається: «Цей проект для мене - найулюбленіший. Я бачу, що навіть за кілька років після закінчення мікропроекту і вже без підтримки донорів, Street Workout живе власним життям, розвивається, знаходить нових прихильників у селах громади. Окрім користі для здоров'я та фізичного розвитку юних спортсменів Workout вчить єднанню задля досягнення мети, свідомому ставленню до свого життя та оточення. Саме прихильники Workout займають активну позицію і допомагають у реалізації інших проектів в громаді».

 

Восени 2019 року, у Прибужанівській ОТГ завершився проект «Чисте довкілля – чисте сумління», реалізований ГО «САМ» за підтримки Програми DOBRE. Екологічну тематику обрано не випадково: ще в 2017 році, при розробці Стратегічного плану розвитку громади, екологічна тематика була визначена як пріоритетний напрямок. Анкетування мешканців громади показало, що їх дуже турбує стан навколишнього середовища – велична природа півдня України потерпала від руйнівної діяльності людей. Представники громадського сектору разом із органами місцевого самоврядування поставили перед собою ціль – зробити Прибужанівську ОТГ вільною від сміття.

Майданчик з контейнерами для роздільного збору сміття в с.Новосілка, 2019

Така співпраця дала результат: тут налагоджують сортування сміття. У перспективі громада має навчитись заробляти на використанні вторинної сировини. З цією метою, у селах громади провели інформаційну кампанію та екологічні заходи. Мешканці стали більше замислюватись про чистоту навколишнього середовища, звертати увагу на власну поведінку у побуті. Громада готова крокувати далі, найвідповідальніший перший крок зроблено.

Сьогодні збір сортованих побутових відходів відбувається у чотирьох найбільших населених пунктах: Дмитрівка, Яструбинове, Прибужани, Новосілка.

 

 

За два роки роботи громадської організації «Серце активної молоді» реалізовано кілька проектів: «Спорт для всіх !», «Чисте довкілля - чисте сумління», а також «Fitnes Woman», «Кімната розваг у Прибужанівській громаді» - у рамках спільної діяльності з випускницями Академії Жіночого Лідерства – Ольги Циркунової та Людмили Чайчук. У втіленні всіх цих проектів підтримку, в тому числі, фінансову, надавала Прибужанівська сільська рада. Керівник ГО допомагає також писати проектні заявки іншим громадським активістам, проводить тренінги із проектного менеджменту. У Прибужанівській сільській раді усвідомлюють, що разом роблять велику справу і вкладають ресурси в успішне майбутнє громади.

 

А ще у 2019 році керівник ГО «САМ» брав участь у навчальному візиті до США, що відбувся у рамках Програми DOBRE, та привіз кілька цікавих ідей для Прибужанівської ОТГ. Насамперед, це – створення інтерактивних карт громади, які стануть у пригоді мешканцям, гостям, туристам та  інвесторам ОТГ. Існує декілька таких карт:

  • карта пов'язана із проектом «Чисте довкілля – чисте сумління» та демонструє проблемні з екологічної точки зору, місця у селах громади;
  • карта розповідатиме про діяльність ГО "САМ" за посиланням - інформація про реалізовані проекти, фото та інфографіка, що стосується діяльності організації;
  • карта присвячена туристичному потенціалу Прибужанівської ОТГ - її пам'яткам, історичній спадщині, інформації про талановитих та видатних мешканців.
Андрій Кравченко під час розробки інтерактивних карт, 2020

Демонстрація інтерактивної карти «Забруднені локації Прибужанівської ОТГ», 2020

Керівник ГО «САМ» зізнається, що черпає сили та натхнення для громадської роботи у власній родині. Однак, не тільки для подружжя Кравченків громадська діяльність стала «родинною справою». Наприклад, Руслан Присяжнюк обіймає посаду голови Молодіжної громадської ради, а його дружина Надія бере участь у всіх ініціативах ГО «САМ». Надія ділиться, що робота над кожним із проектів цікава та корисна. Разом з тим, ближчий до неї був проект, пов’язаний із екологією та турботою про довкілля.

Робота в «полях»: під час переїзду між селами Тімірязєвка та Прибужани з проведення Еко-ярмарків, 2019

«Цей проект – внесок в майбутнє всієї Прибужанівської громади, а навіть і більше – всієї країни, адже якщо кожна громада в кожному регіоні почне турбуватись про довкілля – це стане добрим внеском в майбутнє України та найкращим подарунком наступному поколінню», - говорить Надія.

Учасниця громадських ініціатив з Прибужанівської громади -  Ольга Андрющенко, мешканка селища Новосілка, також мріє бачити рідні міста вільними від забруднення.

«За межами населеного пункту є великий смітник, на який роками ніхто не звертав уваги. Цією весною ми з подругою зберемо небайдужих односельців і влаштуємо велику толоку – позбавимо село від засмічення», –переконана Ольга.

Активістки с.Новосілка: Ольга Андрющенко (зліва)  та Анастасія Чекова (зправа) під час проведення Еко-Ярмарку

Активні мешканці переконані, що коли громада почне заробляти на переробці вторинної сировини, то зможе за ці кошти придбати щось по-справжньому корисне (наприклад, обладнання для дитячого майданчика). Тим самим, і мешканці будуть турбуватися про довкілля більш завзято - від їх обізнаності та свідомості так багато залежить.

Теги:

участь громадян

Область:

Миколаївська область

Громади:

Прибужанівська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

25 липня 2024

«Телефонували голові, щоби подякувати, а не жалітися». Як у Решетилівській громаді відремонтували шкільне укриття

«Телефонували голові, щоби подякувати, а не...

Нещодавно міській голові Решетилівської громади, що на Полтавщині, Оксані Дядюновій телефонували батьки учнів...

24 липня 2024

Рава-Руська та Великий Бичків знаходять неординарні рішення завдяки міжмуніципальному співробітництву

Рава-Руська та Великий Бичків знаходять...

19 липня 2024 року Рава-Руська громада, що на Львівщині, та Великий Бичків, що на Закарпатті, уклали угоду про...

23 липня 2024

Як створити нові робочі місця і розвивати економіку: коворкінги Пирятинської громади

Як створити нові робочі місця і розвивати...

Як Пирятинська громада об’єднує місцевих жителів, навчає дітей заробляти гроші, проводить сеанси психологічної...

22 липня 2024

У двох ліцеях Вишнівської громади облаштували безбар’єрне середовище для учнів

У двох ліцеях Вишнівської громади облаштували...

Коли йдеться про навчання учнів з особливими освітніми потребами, зволікати з облаштуванням відповідних умов не...