Організація освітнього процесу в умовах дистанційної роботи: Практичний досвід, поради експертів та практиків

Авторка: Алевтина Седоченко, експертка з питань освіти Програми «U-LEAD з Європою»

15 квітня Програмою «U-LEAD з Європою» було проведено онлайн-семінар «Організація освітнього процесу в умовах дистанційної освіти». В семінарі взяли участь більше 60 представників об'єднаних територіальних громад – директори шкіл, керівники органів управління освітою, голови громад. Захід було організовано командою Вінницького регіонального офісу Програми під керівництвом Віталія Швеця. Вели та супроводжували захід національні експерти U-LEAD Сергій Дятленко, Алевтина Седоченко та радниця Програми з питань освіти Ірина Нагорна.

До заходу була залучена потужна команда освітніх експертів-практиків, представників мережі менеджерів освіти, зокрема, Світлана Олексюк, директорка школи №5 Печерського району м. Києва,  Оксана Клепуц, дирекорка Козівського опорного закладу загальної середньої освіти I-III ст.-ліцею, Львівська область, Олена Крес, керівниця ОУО Семенівської ОТГ Чернігівської області, Оксана Колесник, директорка школи № 27 м. Чернігова.

Бачення МОН щодо організації освітнього процесу та сценаріїв структури навчального року в умовах карантину та дистанційної освіти висвітлила Державна експертка МОН з питань забезпечення якості освіти Олена Ліннік. Пані Олена відповіла на запитання учасників та взяла участь у дискусії на актуальні теми, зокрема, щодо режиму роботи закладу освіти та його персоналу, оцінювання учнів тощо.

Зацікавленість освітян у цій темі зумовлена не тільки її актуальністю сьогодні, а й важливістю розуміння того, які зміни чекають на освіту та всіх учасників освітнього процесу вже завтра. А головне, бажанням знайти відповідь на питання – чи залишимо ми освіту такою як вона була, але з використанням дистанційних технологій, або чи зможемо ми змінити підходи до освітнього процесу та зробити освіту якісно іншою.

Базові чинники якісних змін в освіті були закладені концепцією Нової української школи, зокрема, у принципі педагогіки партнерства, який передбачає повагу до особистості, доброзичливість і позитивне ставлення одне до одного, довіру у відносинах, розподілене лідерство (проактивність, право вибору та відповідальність за нього, горизонтальність зв’язків), принципи соціального партнерства (рівність сторін, добровільність прийняття зобов’язань, обов’язковість виконання домовленостей) та взаємодію учасників освітнього процесу на основі постійного діалогу та взаємоповаги.

Як цей принцип допоміг швидко та ефективно налагодити освітній процес, розповіла Світлана Олексюк, директорка школи №5 Печерського району м. Києва. Пані Світлана впевнена, що налагодження відкритої взаємодії між вчителями, учнями та батьками на основі довіри та взаємодопомоги, самоорганізація та відповідальність за свій власний та загальні результати є ключовим факторами організації ефективного освітнього процесу в умовах дистанційного навчання.

Отже, головна порада освітнім менеджерам, вчителям, учням та батькам від Світлани Олексюк – взаємодійте, організовано спілкуйтесь, не бійтеся просити допомоги у навчанні та опануванні нового, навчайте одне одного та навчайтесь одне в одного, бо вміння постійно вчитися – це компетентність, важливість якої доведена життям. І зараз ми в цьому пересвідчуємось на власному досвіді, всім суспільством.

На важливості горизонтальної співпраці та взаємодопомоги також наголосила Олена Крес, керівниця органу управління освітою Семенівської ОТГ Чернігівської області, яка поділилася досвідом організації дистанційного навчання за відсутності інтернету та необхідних засобів. В таких умовах зростає навантаження вчителів та їхня відповідальність за якісну організацію процесу навчання. В той же час, обмежені можливості такої організації є не тільки викликом, а й значним демотиваційним фактором для освітян. Тому, взаємодія вчителів між собою та підтримка вчителів батьками вкрай важливі. Сприяння цьому є одним із головних завдань менеджера освіти, людини, яка власним прикладом має донести як вчителям, так і учням та їх батькам, необхідність такої взаємодії та впевненість в тому, що «ми спроможні», ми можемо це зробити.

Отже, порада освітнім менеджерам від Олени Крес – мотивуйте власним прикладом, підтримуйте команду, спілкуйтесь із людьми, будьте відвертими, бо в умовах змін підтримка і довіра – це дуже потужний ресурс!

Як за тиждень перейти від стану «повного шоку» до стану повної організації дистанційного навчання через сайт школи розповіла учасникам заходу директорка школи № 27 м. Чернігова Оксана Колесник. Досвід її школи та шкіл міста свідчить про те, що ефективна взаємодія всіх учасників освітнього процесу є ключовим фактором успіху його організації як в звичайних умовах, так і в умовах карантину та дистанційного навчання. Саме це, підтримка міського методичного центру та знання сервісів для дистанційного навчання дозволили колективам чернігівських шкіл швидко визначитися із застосуванням, на базі якого були створені платформи для дистанційної освіти шкіл (сайти Google). Далі кожна школа пішла своїм шляхом. Зокрема, у школі пані Оксани організували навчання вчителів та інструктаж дітей і батьків щодо роботи з платформою та швидко запустили «дистанційку». 

Отже, порада освітнім менеджерам, директорам шкіл від Оксани Колесник – аналізуйте можливості та обирайте ті, які можете ефективно реалізувати, мобілізуйтеся навколо найбільш ефективних шляхів вирішення проблеми, організовано взаємодійте та постійно розширюйте горизонти своїх знань, бо в критичний момент саме ваші знання та самоорганізація стануть факторами вашогу успіху. І вірте у свою команду!

Що допомогло вчителям сільської опорної школи, куди діти добираються із 12 населених пунктів (частина з яких є віддаленими), якісно організувати освітній процес в умовах дистанційної освіти, та що має бути зроблено, щоб цей унікальний досвід мобілізації та вирішення масштабних проблем вивів нашу освіту на якісно інший рівень, розказала Оксана Клепуц, директорка Козівського опорного закладу загальної середньої освіти I-III ст. - ліцей Львівської області. Пані Оксана впевнена, що досвід вчителів школи у змішаному навчанні, розробленні власних сайтів на широкій базі ІКТ, розуміння принципів та результатів роботи інструментів онлайн-освіти допомогли педагогічному колективу швидко проаналізувати можливості, організувати дистанційну освіту з урахуванням особливостей навчання на різних ланках та запровадити регулярне спілкування вчителів між собою та з батьками дітей.

Втім, багато викликів перед вчителями постали щодо того, як мотивувати учнів дистанційно навчатися, як сформувати їх живий інтерес до навчання та саморозвитку, як навчити їх (та самих себе) постійно та самостійно вчитится. Проєктний підхід, інтеграція дісциплін, креативні завдання на взаємодію, свобода учнів висловлювати свою думку є одними із підходів вирішення проблем із мотивацією як учнів, так і вчителів. Втім, на переконання пані Оксани, це вимагає широкої академічної свободи вчителя, позбавлення остраху пробувати нове, надання вчителеві можливості вчитися разом з учнем.

Отже, порада освітнім менеджерам, директорам шкіл та вчителям від Оксани Клепуц – розвивайте себе, свої команди та своїх учнів, пробуйте нове, не чіпляйтеся за те, що вже втратило можливість розвитку, бо зараз саме час для того, щоб, використовуючи можливості дистанційної освіти, надати нашій освіті нового поштовху, потенціалу розвитку на якісно інших засадах, на принципах партнерства і свободи.


Ця публікація відображає думку її авторів та може не відповідати офіційній позиції Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою».

17.04.2020 - 16:31 | Переглядів: 13523
Організація освітнього процесу в умовах дистанційної роботи: Практичний досвід, поради експертів та практиків

Теги:

освіта коронавірус Алевтина Седоченко

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

08 липня 2024

На Рівненщині обговорили реформу профільної середньої освіти та критерії створення академічних ліцеїв

На Рівненщині обговорили реформу профільної...

У регіонах тривають громадські обговорення реформи профільної середньої освіти. 5 липня в Рівному відбулася зустріч...

08 липня 2024

Як місцева влада може допомогти бізнесу: інструменти фінансової підтримки

Як місцева влада може допомогти бізнесу:...

Бізнес відіграє основну роль в економіці України, адже забезпечує робочі місця та є важливим джерелом надходжень до...

07 липня 2024

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини та Херсонщини співпрацюватимуть з громадами Литовської Республіки

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини...

Церемонія підписання договорів про співробітництво відбулася в рамках Форуму громад «Реформи. Децентралізація....

07 липня 2024

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві кредити, громадянам – безвідсоткові кредити, ОСББ – безповоротні гранти

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві...

Програми з енергогенерації, децентралізацію енергетики та збільшення потужностей обговорили учасники розширеного...