Проєкт LOGICA підготував навчальний модуль для представників бухгалтерських служб розпорядників бюджетних коштів

Автор: Наталія Сушко, експерт з управління державними фінансами та бухгалтерського обліку проєкту LOGICA


В Україні триває процес реформування системи бухгалтерського обліку та фінансової звітності в державному секторі з урахуванням вимог міжнародних стандартів бухгалтерського обліку для державного сектору (IPSAS) шляхом запровадження національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку в державному секторі (НП(С)БОДС), розроблених на основі IPSAS.

Використання на практиці нових відходів стосовно визнання та відображення у обліку господарських операцій розпорядників бюджетних коштів і розкриття інформації у фінансовій звітності обумовлює підвищення професійного рівня представників бухгалтерських служб.

Для сприяння цьому процесу в рамках реалізації Проєкту «ЄС для підсилення державних фінансових систем місцевих урядів» (проєкт LOGICA (http://logica-project.eu /), який фінансується Європейським Союзом, підготовлено навчальний модуль за темою: «Модернізація бухгалтерського обліку та фінансової звітності в державному секторі: застосування національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку», орієнтований на представників бухгалтерських служб розпорядників бюджетних коштів.

Навчальний модуль включає:

  • теоретичну частину, яка містить презентаційний матеріал за 12-ти темами, у яких розкрито наступні питання:
  • мета, завдання і заходи щодо реформування системи бухгалтерського обліку в державному секторі України із урахуванням IPSAS;
  • формування облікової політики бюджетними установами;
  • відображення у бухгалтерському обліку інформації про господарські операції бюджетних установ з активами та зобов’язаннями за НП(С)БОДС;
  • визначення фінансового результату виконання кошторису;
  • організації ведення бухгалтерського обліку та складання звітності бюджетними установами в контексті модернізації системи бухгалтерського обліку в державному секторі;
  • практичні завдання до окремих тем;
  • тестові завдання до кожної теми.

За матеріалами навчального модуля експертами проєкту LOGICA Наталією Сушко та Людмилою Ключник проводяться дводенні тренінги. На даний час такі тренінги проведено в м. Києві для представників бухгалтерських служб об’єднаних територіальних громад та м. Дніпро - для представників бухгалтерських служб розпорядників бюджетних коштів бюджетів різних рівнів Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської, Полтавської, Харківської та Херсонської областей.

Аналогічні тренінги для представників інших областей України будуть проведені у містах Києві та Львові після закінчення карантину в Україні, запровадженого у зв’язку із поширенням коронавірусної інфекції.

Проведення навчань працівників бюджетних установ з питань застосування національних положень (стандартів) є однією із складових Плану заходів з реалізації Стратегії модернізації системи бухгалтерського обліку та фінансової звітності в державному секторі на період до 2025 року, ухваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20.06.2018 № 437-р.

Щоб залучити до навчання широкого загалу представників бухгалтерських служб проєкт LOGICA зробив запис онлайн-курсу даного навчального модуля на платформі онлайн-курсів Асоціації об’єднаних територіальних громад (https://moodle.hromady.org ).

Навчання розпочалося 10 березня 2020 року, тривалість онлайн-курсу складає дванадцять тижнів. Наразі онлайн-навчання проходять 141 учасник. Навчання відбувається онлайн у будь-який зручний час для учасників.

Усі учасники тренінгів та онлайн-курсу після виконання тестових завдань отримують сертифікати про успішне закінчення навчального курсу «Модернізація бухгалтерського обліку та фінансової звітності в державному секторі: застосування національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку».

Результати опитування учасників тренінгів свідчить про зацікавленість слухачів у подальшому навчанні з питань бухгалтерського обліку і звітності на постійній основі. На користь необхідності проведення навчальних заходів також свідчить статистика отриманих результатів вхідного і вихідного тестування учасників тренінгів - рівень знань зріс з 68,35 % до 92,59 %.

Тож навчальні заходи сприяють набуттю необхідних у роботі теоретичних знань і практичних навичок із застосування положень національних стандартів при веденні обліку і складанні звітності та підвищенню рівня відкритості, достовірності, прозорості процесу управління державними фінансами.   

26.03.2020 - 10:36 | Переглядів: 11125
Проєкт LOGICA підготував навчальний модуль для представників бухгалтерських служб розпорядників бюджетних коштів

Теги:

навчання бюджет

Джерело:

LOGICA

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...