ЦНАП – обов’язкова опція спроможних громад, яка не повинна перетворитися на тягар, - В’ячеслав Негода

До створення по всій країні спроможних громад потрібно врегулювати питання вартості і оплати адміністративних послуг, щоб ЦНАП, які надають якісні і доступні послуги людям, не стали непідйомним тягарем для громад.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода, під час круглого столу «Фінансова спроможність ЦНАП та розміри адміністративного збору за надання адміністративних послуг», організованого Програмою «U-LEAD з Європою».

За його словами, цей рік є фінальним у формуванні спроможних громад. В областях вже завершують роботу зі створення перспективних планів громад. А до кінця року, як заплановано, в країні буде вже новий адміністративно-територіальний устрій на базовому і районному рівнях.

Зміняться і повноваження громад та районів. Основні послуги будуть надаватися в територіальних громадах. Тобто люди зможуть самі обирати відповідальних за надання їм основних послуг і контролювати їх.

«Надання максимальної кількості адміністративних послуг має бути обов’язковим повноваженням громад. При цьому виконавча влада, надаючи свої послуги через ЦНАП громад, повинна вирішити: або вона відшкодовує громаді частину витрат на функціонування ЦНАП, або дозволяє громадам брати за ці послуги певну плату, яка компенсуватиме витрати. Бо ЦНАП, який надає якісні послуги в комфортних умовах, хоч і не має отримувати надвеликих прибутків, але і тягарем для громади бути не повинен», - сказав В’ячеслав Негода.

Він також зазначив, що громади самі мають вирішувати, як надавати адміністративні послуги, що відносяться до їхніх власних повноважень. «Але і допустити розбалансування якості, доступності і вартості цих послуг теж не можна. Важливо, щоб люди, незалежно від того, де вони живуть, мали однаковий доступ до адмінпослуг», - сказав В’ячеслав Негода.

Саме над врегулюванням цих питань працюють Міністерство розвитку громад і територій, Міністерство цифрової трансформації та експерти. «Важливо вирішити питання фінансової спроможності ЦНАП ще до того, як будуть створені спроможні громади по всій країні, тобто – до місцевих виборів, які пройдуть у жовтні цього року», - резюмував заступник Міністр.

Раніше В’ячеслав Негода зазначав, що зі зміною функцій райдержадміністрацій не має постраждати доступність та якість адміністративних послуг.

За даними Мінрегіону, в Україні створено 806 Центрів надання адміністративних послуг. З них в об’єднаних громадах - 176.

30.01.2020 - 16:20 | Переглядів: 12167

Приєднані зображення:

Теги:

В'ячеслав Негода адміністративні послуги

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...