Фінанси об’єднаних громад: експерти проаналізували результати аудиту Держаудитслужби

Експерти за сприяння Програми «U-LEAD з Європою» підготували аналітичний звіт «Державний фінансовий аудит об’єднаних територіальних громад. Ключові проблеми та шляхи їх вирішення» (ЗАВАНТАЖИТИ 3,2 МБ)


Як відомо, з 2017 року Державна аудиторська служба почала проводити фінансовий аудит об’єднаних територіальних громад. Станом на 1 жовтня 2019 року на офіційному сайті Державної аудиторської служби України в публічному доступі оприлюднені аудиторські звіти про проведення державного фінансового аудиту в 42 ОТГ.

У середньому, в одній області аудитом охоплено від 1 до 5 ОТГ, з яких найбільше громад (по 5 ОТГ) перевірено в Чернівецькій та Житомирській областях.

При цьому в 7 областях поки не було перевірено жодної ОТГ – це Вінницька, Кіровоградська, Луганська, Тернопільська, Херсонська, Чернігівська та Київська області.

Кількість ОТГ, які підлягають державному фінансовому аудиту, щороку збільшується, і можна передбачити, що в наступні роки все більше громад буде включено до плану перевірок Держаудитслужби.

Саме тому важливо виявити типові проблеми, які існують в ОТГ у процесі управління фінансами, узагальнити упущені можливості та невикористані вигоди, які виявляються державними аудиторами, а також систематизувати рекомендації щодо вирішення виявлених проблем з метою застосування проективних дій щодо удосконалення управління фінансами, запобігання виникненню бюджетних втрат та упущених вигод.

Метою цього аналітичного звіту є узагальнення висновків аудиторських досліджень, проведених Державною аудиторською службою України, та систематизація типових проблем, що сприятиме прийняттю обґрунтованих рішень органами місцевого самоврядування у сфері управління фінансами в ОТГ.

Для підготовки аналітичного звіту експерти проаналізували результати державних фінансових аудитів, проведення яких завершилося в 2019 році. Дослідження охопило 70% ОТГ, в яких відбувся аудит у 2019 році, у процесі якого було систематизовано ключові проблеми, характерні для управління місцевими фінансами та активами в ОТГ.

Аналітичний звіт підготували Лідія Гладченко, к.е.н., доцент, ключовийексперт ГО “Клуб економістів”, та Олена Тимченко, д.е.н., професор кафедри фінансів ДВНЗ “КНЕУ імені Вадима Гетьмана”.

Теги:

бюджет бюджет аналітика

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...