Чи закрили в Біляївській громаді будинки культури після створення ОТГ, та як змінилося дозвілля

Протягом років до старту реформи децентралізації в штаті Біляївської міської ради не було жодного працівника, який би займався культурою. Зараз тут кожен сезон проводять масштабні заходи, ремонтують заклади та вірять: культура може змінити громаду на краще та навіть відродити цілі мікрорайони.

 

Ізоляція

 

Років сім тому ще у друкованій газеті "Вісті Біляївка"  редакція написала статтю "Культура під замком". Читачі скаржилися на незадовільне культурне життя: мало цікавих заходів, переважно в закритому приміщенні районного будинку культури, часто святкові дні переносили на будні. Тобто, День Незалежності могли відзначати 22 чи 23 серпня, а в саме свято в місті було тихо, а на районному будинку культури висів замок.

Тоді довелося пояснювати, що Біляївка, районний центр, не тільки не мала власного будинку культури, а й навіть фахівця, в чиї посадові обов'язки входила б організація міських свят та заходів. Все, що відбувалося силами місцевої ради - проводили фахівці різноманітних відділів. Доходило до комічного: юрист міськради займався проведенням КВК, землевпорядники відповідали за ярмарки та виставки, а наша редакція організавувала "Парад дитячих візочків". Залучали і бухгалтерію, і техпрацівників.

У бюджеті не було коштів не лише на організаторів заходів, а й на оплату роботи сценаристів, звукооператорів, ведучих, на призи та винагороди. Тому дуже багато робилося силами волонтерів з громадськості, а також за підтримки місцевих підприємців.

 

Володимир Норенко - один з тих, хто десятки разів виручав Біляївську міську раду на волонтерських засадах, озвучуючи заходи, монтуючи відео

 

Календар свят громади був досить скромним: офіційні державні дати, День Перемоги, День звільнення Біляївки, День міста. Для іншого - не було фінансів та адміністративних ресурсів. Багато змінилося після старту реформи з децентралізації влади.

Чотири останніх роки тут вклали багато коштів у розвиток культури: такі заходи єднають громаду, роблять її згуртованою, більш патріотичною до рідного міста та прогресивною. Культура важлива, вважають тут.

- Люди, які люблять рідне місто, які долучаються до організації заходів, у яких стискається серце від слів "Віват, козацька слава, Біляївко моя", які вболівають за учасників конкурсних програм, які разом в роботі, і разом відпочивають, - говорить Біляївський міський голова Михайло Бухтіяров, - вони не зламають завтра гойдалку, не підуть з кулаками на земляка, не викинуть сміття. Це дитина, яка після школи біжить в гурток, а не десь робити негарні вчинки. Культура - це перебудова свідомості. Тому це так важливо. Це процес не одного дня, але він дасть сходи обов'язково.

 

 Хто вони: люди за лаштунками свят

 

Після старту реформи децентралізації в Біляївській міській раді з'явився свій відділ культури. Це невелика команда, яка взяла на себе культурний напрямок життя громади. Це директори трьох будинків культури громади та кілька працівників саме відділу культури.

В.о. начальника відділу культури Аліна Рогачко відзначає, що роботи на всіх вистачає. До того, як в залі чи на вуличній сцені пролунають фанфари початку свята, доводиться вирішити сотню питань.

- Логістика, технічні моменти, сценарії, репетиції, підготовка подяк, грамот, подарунків, масса рутинної та паперової роботи, - розповідає вона.

Глядач у Біляївці вимогливий. Тому дрібниць в роботі не буває.   Вже у перший рік після об'єднання на культуру почали витрачати у 1,3 рази більше коштів, ніж у 2015. З кожним роком ця цифра зростає. У 2018 році вона склала 2,4 мільйони гривень. Ця сума невелика, насправді. Депутати міської ради, а такі повноваження вони тепер мають, навіть внесли зміни до програми розвитку культури. Завдяки цим змінам працівники відділу зможуть отримувати премії за понаднормову роботу, роботу у святкові дні та цікаві ініціативи.

Однак завдяки раціональному використанню коштів у Біляївській громаді за чотири роки з'явилося чимало великих культурних проєктів та заходів, майстер-класів, виставок, концертів, або ж старі почали проводити в новому форматі. 

Сьогодні колектив відділу культури Біляївської ОТГ приймає делегації з різних регіонів України, з якими ділиться своїм досвідом до організації заходів та свят.

 

Працівники культури Львівщини в гостях у Біляївці Працівники культури Львівщини в гостях у Біляївці

 

Відкрита культура

 

Противники реформи децентралізації часто лякають закриттям закладів соціальної сфери. Хоча, якщо проаналізувати, кофіцієнт корисної дії багатьох з них, виявиться, що вони не служать громаді, а просто неефективно витрачають бюджетні кошти.

Ідея реформи децентралізації: неефективне має запрацювати з користю, або ж зникнути, переформатуватися у щось більш корисне та цікаве.

- Ми хотіли, щоб наші будинки культури стали рушійними силами змін у громадах. Не лише розважали, а й вчили, інформували, просвіщали людей. Тут не могло бути закритих дверей, - розповідає заступник Біляївського міського голови Надія Гончаренко. Вона відповідає за цей напрямок життя громади.

2014 рік. Все майно культури Біляївської громади - це дві занедбані, невідремонтовані будівлі - у Майорах та у Біляївці (тут на той час міськраді вдалося відсудити колишній БК станції Дністер, який став жертвою рейдерської атаки). Ще одна будівля в Повстанському. На неї немає жодних юридичних прав. Не було апаратури, звука, світла. Маленьку вуличну сцену та подіум для урочистостей зібрали з підручних матеріалів комунальники громади.

- У нас взимку з вікон сипався сніг, - говорить керівник танцювального гуртка Марія Стрижевська. - У приміщенні було холодно настільки, що вода у пляшці замерзала під час однієї репетиції.

- У нас у дітей взуття примерзало до підлоги. - додає керівник гуртка Альона Нечитайло з Майорів. - Діти в туалет ходили за кілька десятків кроків на вулицю.

У Біляївці будинок культури взагалі тривалий час не працював. Там не було опалення, на стелі птахи зробили гнізда, а дах протікав. За чотири роки всі будівлі змінилися. Дві - кардинально. У Майорах та Біляївці зробили капітальний ремонт, відремонутвали системи опалення, купили нові меблі, звук, техніку. У Біляївці відкрили залу урочистих подій, де вже беруть шлюб місцеві молодята. Тут починають працювати гуртки, відбувають концерти та урочисті заходи. Залишилося замінити фасади - і будівлі будуть повністю відремонтовані.

Майорівський та Повстанський будинки культури стали осередками, які підтримують громадські ініціативи сельчан. Тут влаштовують зустрічі, свята, чаювання, працюють гуртки. Наприклад, у Майорах поки що немає дитячого садочка, але є гурток для малюків, де вони кілька годин поспіль готуються до школи, роблять доробки, ставлять театральні вистави.

У Повстанському працівники культури стають ініціатором благодійних заходів, допомагають мешканцям селища реалізувати їх задуми, тут працює куточок доброти та займаються фітнес-активістки села. Ініціаторка будівництва дитячого майданчика в селищі Катерина Домброван розповіла:

- Я звернулася до Марії Стрижевської, вона також молода мама, працює в Будинку культури. Пояснила свою ідею, Маша підтримала, допомогла з реалізацією.

Варто зазначити, що до логічного завершення дійшла тривала справа з юридичним статусом Повстанського будинку культури. Після судового процесу та певних юридичних процедур будівлю передають на баланс Біляївської міської ради. Мешканці селища вірять, що незабаром будівельна техніка запрацює в їх селищі. З нагоди завершення судових баталій вони навіть подарували старості села Володимиру Осадчому та міському голові Михайлу Бухтіярову макет майбутнього відремонтованого будинку культури.

 

 

Але навіть зараз, в будівлі давно вже тепло, тут весь час займаються діти - в танцювальному та спортивному гуртках, зустрічаються мешканці, проводяться святкові заходи, просвітницькі акції.

 

Як культура реанімує цілі мікрорайони

 

Про це найкраще відомо міським комунальникам. Бо процес підготовки до всіх свят починається саме з них: розчистити територію, підключити світло, подбати про інфраструктуру. Саме тому в Біляївській громаді весь час намагаються змінювати локації проведення свят. Так усі мікрорайони отримують ударну дозу турботи та піклування з боку міських служб. Яскравий приклад - мікрорайон станції Дністер у Біляївці. Всього кілька років тому в архівних документах знайшли дату закладки перших каменів котеджів, які отримували працівники станції "Дністер".

- Ми вирішили, що це чудовий привід прийти сюди з концертом, - розповідає заступниця міського голови Надія Гончаренко, - спальний мікрорайон, людям прийти на свято - це 15-20 кроків.

Всього кілька років тому на п'ятачку в центрі мікрорайону був пустир. Тепер тут квіти, алейки, лавочки, сквер та фігурні ліхтарі.

 

 

Цього року фестиваль "Дністровська вертута" відбувся також в незвичному місці - у парку "Дністер". Його розчистили, підключили електроенергію, змонтували систему вуличних ліхтарів, підсвічування історичної арки.

 

Арка станції "Дністер" - один з символів БіляївкиАрка станції "Дністер" - один з символів Біляївки

 

Свято завершилося, а багато біляївців побачили, що парк "Дністер" - це дуже гарне місце для відпочинку, прогулянок. Тож перетворення тут будуть тривати, запевняють у міській раді. В проєкті - реконструювати фонтан, облаштувати альтанки та зони для відпочинку.

А ще культура лікує один з найбільших недугів української нації - недовіру один до одного, закритість, усамітнення. В Біляївській громаді до проведення заходів долучаються десятки помічників. Вони роблять прикраси, фотозони, шиють костюми, печуть вертуту для встановлення національного рекорду, варять юшку, співають, жертвують кошти, аплодують, діляться знаннями, вміннями, прибирають території. А головне, ділять один з одним радість.

Саме в цьому полягає основна ідея реформи децентралізації влади, - щоб кожен відчував відповідальність за громаду та свою причетність до неї.

Теги:

культура Культура кращі практики

Область:

Одеська область

Громади:

Біляївська міська об’єднана територіальна громада

Джерело:

bilyayivka.city

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

10 вересня 2024

Українські громади можуть долучитися до Місії ЄС з кліматично нейтральних та розумних міст через участь у проєкті SUN4Ukraine

Українські громади можуть долучитися до Місії...

Асоціація міст України спільно з партнерами оголошують конкурсний відбір для українських громад на участь у проєкті...

10 вересня 2024

Моніторинг стану системи паспортизації бюджетних програм громад за 2024 рік

Моніторинг стану системи паспортизації...

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підготував моніторинг стану системи паспортизації бюджетних програм громад-партнерок за 2024...

10 вересня 2024

Алгона і Костопіль стали партнерами

Алгона і Костопіль стали партнерами

7 вересня 2024 року міста Алгона, штат Вашингтон, США, та Костопіль, Рівненська область, Україна, розпочали нову...

10 вересня 2024

«Стежки здоров’я Золочівщини»: громада запустила унікальний рекреаційно-економічний проєкт

«Стежки здоров’я Золочівщини»: громада...

Наприкінці серпня у Золочівській громаді, що на Львівщині, відкрили «Стежки здоров’я Золочівщини» – 30 кілометрів...