Чи має Україна 70 років часу, щоб змінити неефективний адмінтерустрій? З дискусій на Форумі в Краматорську

Україна залишається єдиною, яка після проголошення незалежності, так і не затвердила адміністративно-територіальний устрій. Єдина країна, яка керується радянської нормою – указом президії Верховної Ради УРСР від 1981 року. Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода в Краматорську під час Форуму «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави».

«Цей факт говорить про те, що ми все одно повинні прийняти закон про адміністративно-територіальний устрій держави. Будемо  його (Ред.: адмінтерустрій) змінювати чи ні, це вже інше питання», - сказав заступник Міністра.

Він зазначив, що добровільне об’єднання територіальних громад до певної міри також є одним з елементів формування адмінтерустрою.

«Коли дискутуємо про це, нам часто кажуть, що треба продовжувати процес добровільного  об’єднання громад. Добре. А скільки часу нам на це треба? От ми порахували,  що за умови збереження існуючих темпів об’єднання територіальних громад, наприклад в Закарпатській області, для завершення цього процесу необхідно більше 70 років. Хто буде чекати стільки часу? Ніхто», - наголосив В’ячеслав Негода.

За його словами, немає прикладів інших країн, де адміністративно-територіальний устрій затверджувався на добровільній основі.

«Це є функція держави – затвердити адміністративно-територіальний устрій, визначити систему організації влади на всіх рівнях, надати повноваження і потім сказати - «ось в тих частинах розвивайте місцеву демократію», як це передбачено Європейською Хартією місцевого самоврядування, а держава буде здійснювати адміністративний нагляд за тим, щоб не порушували Конституцію та закони. Так, це важке політичне рішення. Тому ці питання ми повинні обговорювати, як ми це робимо сьогодні, щоб дійти консенсусу і затвердити адмінтерустрій», - пояснив заступник Міністра.

«Сьогодні обговорюється проект Концепції змін до Конституції України в частині реформування місцевого самоврядування, яка пропонує три рівні адмінтерустрою. То ж постає питання, які органи влади і з якими повноваженнями мають функціонувати на кожному з цих рівнів? Місцеве самоврядування на рівні громад, за принципом субсидіарності, має мати максимальну кількість повноважень. Щоб це зробити, громада має бути достатньо спроможною виконувати ці повноваження. Тому тут ми дискутуємо, а яка це спроможна громада. Якщо існуючі критерії спроможності не влаштовують, давайте їх змінювати. Але це потрібно робити, а не залишати все, як є зараз».

В’ячеслав Негода також наголосив, що райони, як субрегіональний рівень адмінтерустрою, потрібні. Так само потрібно чітко визначити систему органів влади на цьому рівні і їх повноваження. Це ж стосується і обласного рівня.

«Ось довкола чого сьогодні має відбуватися фахова дискусія. А далі – прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій з переліком громад і районів. І все це визначено Концепцією реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади», - підкреслив заступник Міністра.

 

Довідка

Організатори Форуму «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави»: Донецька обласна державна адміністрація, Луганська обласна державна адміністрація, Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерство розвитку громад та територій України у партнерстві з Радою Європи в рамках Програми «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні».

28.11.2019 - 20:34 | Переглядів: 9660
Чи має Україна 70 років часу, щоб змінити неефективний адмінтерустрій? З дискусій на Форумі в Краматорську

Приєднані зображення:

Теги:

АТУ В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...