В Космацькій громаді запрацювала добровільна пожежна команда

В селі Прокурава Космацької ОТГ запрацювала добровільна пожежна команда, створена силами місцевих мешканців спільно з Асоціацією добровільних пожежних команд Республіки Польща за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» в рамках проєкту «Вдосконалення цивільного захисту в об’єднаних територіальних громадах України». Добровольці мають усе необхідне – від спеціального спорядження, до машини і власного невеличкого депо.

Створення пожежної команди добровольців – це результат річної роботи місцевої влади, навчання та запозичення досвіду у польських колег. У Польщі, за словами керівника проєкту генерала Марека Ковальські, добровільні пожежні команди є дуже популярними, а участь у них вважається почесним обов’язком.

«Коли представники українських громад відвідували наші гміни, то ми намагались показати принцип роботи саме добровільної пожежної охорони, які створюють самі громади для покращення безпеки людей і майна на своїх територіях», - говорить  Марек Ковальські.

Про пожежну команду в селі Прокурава думали давно, розповідає перший заступник голови Космацької ОТГ Іван Лесюк. Адже з центру громади, села Космач, місцева пожежна команда їде 25-30 хвилин, а з Косова ще довше. Тепер же є і команда добровольців, і пожежна машина, і своє маленьке депо.

«Приміщення для пожежної команди збудували силами мешканців села, хтось доклався працею, інші - матеріалами. А завдяки співпраці з ДСНС, отримали пожежний автомобіль та спеціальне спорядження для добровольців. Ще декілька комплектів спорядження для вогнеборців передали польські колеги», - каже Іван Лесюк.

Всі 12 добровольців пройшли спеціальні навчання від польських фахівців та інструкторів ДСНС в Івано-Франківській області. А в день урочистого відкриття вони прийняли присягу і керівник ДСНС в області вручив їм посвідчення та пообіцяв подальшу співпрацю.

«Це практично перша добровільна пожежна команда в об’єднаній громаді нашої області, люди в якій нестимуть службу на громадських засадах. Дуже важливо, що це місцеві мешканці, які знають територію і зможуть ефективніше та швидше надавати допомогу у гасінні пожеж та інших надзвичайних ситуаціях», - зазначив начальник Управління ДСНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький.

Цього ж дня новостворена добровільна пожежна команда здійснила і свій перший виїзд на гасіння пожежі. Поки навчальної. Вогонь добровольці успішно приборкали.

Загалом же, як зазначають фахівці, робота добровільної пожежної команди в селі Прокурава значно скоротить час прибуття пожежного автомобіля. В межах Прокурати він становитиме до 10-12 хвилин, а до села Брустури – до 17 хвилин.

Також на прикладі функціонування команди добровольців в селі Прокурава розпочнеться робота з розвитку добровільної пожежної охорони в громаді і створення наступного підрозділу в селі Брустури.

26.11.2019 - 11:02 | Переглядів: 13899
В Космацькій громаді запрацювала добровільна пожежна команда

Приєднані зображення:

Теги:

безпека добровольці пожежна

Область:

Івано-Франківська область

Громади:

Космацька територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

01 липня 2024

Швидка освітня допомога. Як громади співпрацюють навколо Центру професійного розвитку

Швидка освітня допомога. Як громади...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) Центр професійного розвитку для педагогічних працівників у Верховині, що на...

27 червня 2024

Іршавська громада визначає пріоритети місцевого розвитку разом з жителями

Іршавська громада визначає пріоритети місцевого...

Як зробити громаду комфортною для всіх жителів? Щоб відповісти на це запитання, надзвичайно важливо залучити...

27 червня 2024

У Володимир-Волинській громаді місцевий бізнес розвивається попри воєнні виклики

У Володимир-Волинській громаді місцевий бізнес...

Наприкінці 2022 року Володимир-Волинська громада на Волині, як і тисячі інших населених пунктів в Україні, потерпала...

25 червня 2024

Соціальне таксі та паспортна станція: Білокриницька громада розширює послуги через муніципальне співробітництво

Соціальне таксі та паспортна станція:...

Відвідати банк або лікарню для людей з інвалідністю в Білокриницькій громаді, що на Рівненщині, — справжній виклик,...