Перше відділення паліативної допомоги в Запорізькій області відкрилось у селищній громаді

У Якимівській селищній громаді Запорізької області на базі центральної районної лікарні відкрилось відділення паліативної допомоги — перше в області. У двох двомісних і двох одномісних палатах встановлені сучасні меблі, спеціальне обладнання, мають санвузли і телевізори. Є кабінет лікаря, кімната для волонтерів, які матимуть змогу спілкуватися з перебуваючими у відділенні поза палатами. Намагались створити домашню обстановку, щоб полегшити перебування людей.

Ініціатором створення відділення паліативної допомоги була мешканка громади Валентина Овсяннікова, яка доглядала чоловіка з невиліковною хворобою. На жаль, до відкриття відділення він не дожив пів року.

На звернення Валентини Овсяннікової відгукнулись депутати селищної ради. Проте цікавим є й історія відкриття, коли на допомогу прийшли багато людей. Кошти на облаштування виділила Якимівська селищна рада, 100 тисяч надійшло з бюджету сусідньої Кирилівської ОТГ, з депутатського фонду облради — 50 тисяч, 20 — від колишнього народного депутата. А 120 тисяч назбирав колектив місцевої газети “Слово трудівника”.

- Ми поїхали по селах, розповідали людям. Найбільш вражаючим було, коли підійшов 9-річний хлопчик зі словами, що в нього є тільки 5 гривень, і поклав їх у скриньку, - розповідає головна редакторка газети Тетяна Белименко.

Приносили кошти у благодійний фонд “Благочестя” (засновницею якого є Валентина Овсяннікова) люди, які самі потребують допомоги. Родина Абдулаєвих, жінка в якій з обмеженою мобільністю і чекає на третю дитину, виробляла дерев’яні дошки, продавала їх і приносила гроші на добру справу.

Представники місцевого бізнесу допомагали у придбанні меблів та медичного обладнання, прихожани церкви — робити ремонт, жителі селища — висаджувати квіти.

- Це відділення саме для тих людей, які мають невиліковну хворобу. Хоча до нас вже надходять дзвінки від одиноких людей, які мають проблеми зі здоров’ям. Проте паліативна допомога — це інше. Потрапити до відділення можуть люди, яких направлятимуть сімейні лікарі відповідно до переліку хвороб. Наглядова рада буде розглядати заяви, - пояснила Валентина Овсяннікова.

У відділенні працюватимуть 10 осіб, заробітну плану які будуть отримувати з коштів Національної служби здоров’я України. А на забезпечення необхідним перебуваючих у відділенні будуть збирати кошти волонтери.

- Це гарний приклад поєднання зусиль влади, бізнесу, громадськості. Коли змогли створити умови для людей, які дуже потребують допомоги. Це і розуміння проблеми, і бажання бути причетним і допомагати, - прокоментувала радниця з питань комунікації Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування Програми “U-LEAD з Європою” Наталя Селюкова.

13.11.2019 - 15:28 | Переглядів: 9174
Перше відділення паліативної допомоги в Запорізькій області відкрилось у селищній громаді

Теги:

медицина

Область:

Запорізька область

Громади:

Кирилівська селищна об’єднана територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...