Старша профільна школа: якою їй бути? (+посібник)

Автор: Олег Фасоля, директор Департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА 


Українська освітня система знову стоїть на порозі нових змін, що стосуватимуться функціонування старшої школи, яка, відповідно нового Закону України “Про освіту”, має бути трьохрічною та профільною. Я спільно з експертами шведсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні” Айдером Сеїтосмановим та Войтеком Мархлєвськи, спробували вималювати модель старшої профільної школи. Власне, у нашому посібнику “Старша профільна школа: кроки до становлення” (ЗАВАНТАЖИТИ) зібрано аналітичні матеріали, де ми характеризуємо стан профільної освіти на прикладі Хмельницької області, які, на нашу думку, є репрезентативними і для всієї України. У більшості випадків ми імітуємо профільне навчання у теперішній старшій школі, ми змішуємо поняття профільної та  професійної освіти. У Посібнику ми окреслили кроки, які необхідно зробити, щоб в об’єднаній громаді, в районі, в області сформувати  модель успішної старшої профільної школи.

У нашому виданні ми описали практику модернізації мережі старшої школи у місті Славута Хмельницької області. Влада міста Славути вже зараз веде активну підготовчу роботу для успішного функціонування старшої профільної школи у майбутньому. Практика Cлавутської громади показує, як здійснювати аналіз мережі старшої школи, аналіз її ефективності та як правильно спроектувати її  майбутнє.

Крім того, ми напрацювали 15 індикаторів, які дадуть змогу органам місцевого самоврядування здійснювати аналіз функціонування сьогоднішньої старшої школи для моделювання майбутньої старшої профільної школи.

У Посібнику наведено алгоритм створення освітнього округу для забезпечення якісної профільної освіти для здобувачів освіти певної території. Без налагодження ефективної системи консультування та комунікацій з усіма стейкхолдерами  неможливо створити ефективну мережу, яка буде успішною та результативною.

Ми мали зустріч з Міністром освіти і науки України Ганною Новосад, на якій обговорили наші напрацювання і які зацікавили Міністерство освіти і науки. Ми з Айдером Сеїтосмановим входимо до складу робочої групи, яка зараз вимальовує модель  старшої профільної школи. На моє переконання, ми не маємо права чекати 2027 року. Наші діти потребують якісної освіти в старшій школі вже сьогодні, яка дозволить їм стати успішними вже завтра.

Цей Посібник фактично є першим з питань організації майбутньої профільної школи. Думаю, що ми стикнемося зі шквалом критики. Це, звичайно, є нормальним явищем. Ми готові відстоювати позиції, викладені нами, готові враховувати пропозиції, побажання та інші напрацювання. Впевнений, що він буде корисним для тих, кого цікавить модернізація старшої школи зокрема та освітньої системи України в цілому.


Детальніше про посібник

Актуальність і мета: Новий Закон “Про освіту”, який набув чинності у вересні 2018 року визначив і модель старшої школи, яка має стати трьохрічною та профільною. Профільна освіта, яка не є абсолютно новим явищем для української освітньої системи, на жаль, не стала всеохоплюючою для старшої школи. Отже організація ефективної старшої профільної школи є одним із викликів, який уже стоїть і за декілька років стоятиме ще гостріше перед українським суспільством загалом та українською освітньою спільнотою зокрема. Саме тому маємо завчасно готуватися до майбутніх змін, щоб ризики були як найменшими, а помилки - як найрідшими.

Серйозним викликом організації функціонування старшої школи є  наявність контингенту здобувачів освіти. Саме кількість здобувачів освіти у старшій школі зумовить те, що організувати функціонування ліцеїв, як самостійних юридичних одиниць, буде можливе не в усіх адміністративно-територіальних одиницях. Досі залишається на порядку денному питання рівня управління (регіональний і/або місцевий)  мережами старших шкіл.

Автори  цього видання спробували знайти відповіді на такі питання: 

  • З якими головними проблемами створення старшої школи зіштовхнулась  система освіти України?
  • Які ключові здобутки системи профільного навчання Польщі можуть бути корисними  для України?
  • Чому організацію профільного навчання необхідно розглядати як невід’ємну складову регіональної Стратегії освіти?
  • Як вимірювати потенціал закладів загальної середньої освіти ІІІ ступенів  щодо організації ефективного профільного навчання?
  • На якому рівні (регіональному/субрегіональному/міському/місцевому) ефективніше організовувати профільне навчання?
  • Як організувати профільне навчання в умовах відсутності в одній чи кількох громадах необхідного контингенту здобувачів освіти? Яка нормативно-правова база для цього потрібна та яким є їх алгоритм дій?

Цільова аудиторія: Керівники  органів управління освітою місцевих рад, районних і обласних адміністрацій, фахівці методичних служб та інститутів післядипломної педагогічної освіти.

Теги:

освіта

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...