Разом з повноваженнями місцеве самоврядування має отримати автономні бюджети, - В’ячеслав Негода

Чинне законодавство наділяє органи місцевого самоврядування достатніми для реалізації своїх основних функцій повноваженнями, але не сприяє розвитку ефективних міжбюджетних відносин та співпраці територіальних громад. Тому у новому законодавстві необхідно не тільки зміцнити місцеві бюджети, а й зробити їх автономними, незалежними від державного. Про це під час робочої зустрічі в Мінрегіоні з представниками групи польських експертів з питань реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода. 

В’ячеслав НегодаВ рамках зустрічі відбулася презентація проектів законів України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи міжбюджетних відносин)» та «Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких інших законів України (щодо податкової реформи)».

«Скільки б ми не говорили про повноваження, маємо розуміти, що їх виконання залежить від фінансової спроможності територіальних громад усіх рівнів. Тому наша основна мета - не просто провести децентралізацію фінансів, а зміцнити місцеві бюджети, зробити їх максимально незалежними від державного. І ми сподіваємося, що прийняття цих двох законів дасть змогу сформувати бюджет на 2015 рік уже на новій податковій та міжбюджетній основі», - зазначив В’ячеслав Негода

Він нагадав, що проекти змін до Бюджетного та Податкового кодексів у частині децентралізації фінансів були прийняті Урядом, але не пройшли перше читання у Парламенті. «То ж ми сьогодні маємо черговий шанс удосконалити ці законопроекти, використовуючи рекомендацій наших польських колег», - сказав заступник Міністра.

Радник голови Верховної Контрольної Палати Республіки Польща, колишній заступник Міністра фінансів Лєшека Бальцеровича з питань фінансів органів самоврядування, професор Войцєх Місьонг зазначив: «Ми розуміємо, що ваші напрацювання є тимчасовими, перехідними, але правильним на даному етапі рішеннями. Ми їх підтримуємо. Однак радимо вже сьогодні дивитися у майбутнє. Після місцевих виборів наступного року, громади мають працювати вже на нових бюджетних основах. До того часу усі існуючі питання повинні бути врегульовані. В країні має запрацювати чіткий і зрозумілий усім Бюджетний кодекс, який стане символом переходу до нової системи». 

На думку Войцєха Місьонга, головне завдання центральної влади - не позбавити громади свободи розпоряджатися власними фінансами, і навіть тими коштами, які надаватимуться з державного бюджету у вигляді дотацій чи субвенцій. 

У свою чергу, заступник директора Департаменту місцевих бюджетів – начальник управління планування місцевих бюджетів Мінфіну Галина Маркович повідомила, що у змінах до Бюджетного кодексу не закладено норми, яка б передбачала, що органи виконавчої влади контролюватимуть використання державних коштів органами місцевого самоврядування. «В законопроекті чітко прописано, що місцеві бюджети є самостійними. Це виражено у закріпленні доходів і самостійному визначенні громадою напрямків використання коштів місцевих бюджетів. Тобто органи місцевої влади затверджують бюджет і самі визначають, скільки грошей потребує та чи інша галузь у сфері їхньої компетенції. Ця норма є і в діючому кодексі, і змінювати її ми не пропонуємо», - пояснила Галина Маркович.

11.11.2014 - 21:00 | Переглядів: 34205

Приєднані зображення:

Теги:

бюджет В'ячеслав Негода Галина Маркович

Джерело:

Мінрегіон

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...