Громади мають підтримку у створенні спроможної освітньої мережі

Формування спроможної освітньої мережі входить по першочергових кроків, які мають зробити органи місцевого самоврядування для ефективного розвитку освіти в своїх громадах.

Основними завданнями формування та функціонування спроможної освітньої мережі є:

  • забезпечення доступності якісної освіти для всіх громадян;
  • забезпечення системності та безперервності надання освітніх послуг (дошкільна, загальна середня та позашкільна освіта);
  • ефективне використання ресурсів (кадрових, інфраструктурних, фінансових, матеріально-технічних тощо).

Як органам місцевого самоврядування забезпечити надання якісних освітніх послуг в ОТГ та розвиток громади через створення спроможної освітньої мережі? Які критерії (характеристики, ознаки та показники) спроможної освітньої мережі, допоможуть органам місцевого самоврядування самостійно оцінити та проаналізувати спроможність освітньої мережі та передбачити необхідні заходи у стратегії розвитку громади? Як вирішити болючі питання освіти на місцевому рівні?

Дуже довго органи місцевого самоврядування були сам на сам у вирішенні цих питань, не маючи інформаційної, методичної допомоги та комунікації з центральними органами виконавчої влади.

На допомогу громадам, робоча група експертів Міністерства освіти та науки України, проектів міжнародної технічної допомоги: Програми «U-LEAD з Європою», Проєктного офісу секторальної децентралізації/EDGE та шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні», розробила методично-інформаційний посібник «Критерії формування спроможної освітньої мережі в ОТГ» (ЗАВАНТАЖИТИ).

Посібник містить:

  • перелік та опис критеріїв, показники їх результативності та рекомендації̈ щодо їх застосування, що дасть змогу ОМС розробити варіанти та сценарії формування спроможних мереж закладів освіти, зокрема зважаючи на можливості створення, об’єднання, реорганізації та перепрофілювання закладів освіти, їх модернізацію тощо;
  • законодавче обґрунтування запропонованих критеріїв із посиланнями на нормативно-правові акти;
  • приклади, як кожен із критеріїв застосовується в ОМС ОТГ уже сьогодні;
  • перелік корисних джерел про управління освітою на місцевому рівні.

Також робоча група експертів розробила інтерактивний тренінг-семінар «Критерії формування спроможної освітньої мережі в ОТГ», на якому учасники отримують не тільки знання щодо комплексного підходу до створення спроможних освітніх мереж, а й виробляють рішення щодо проблем та складних питань в форматі інтерактивної лабораторії «U-LEAD EduLab - спроможна освітня мережа від А до Я».

Вже відбулося більше 30 таких тренінгів для ОТГ.

8-9 жовтня у Львові пройшов черговий тренінг-семінар для представників органів управління освітою Львівської, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Хмельницької, Житомирської, Тернопільської, Полтавської та Закарпатської областей.

Вперше такий тренінг проходив за участі представника Міністерства освіти і науки.

Анна Пуцова, державний експерт Директорату дошкільної та шкільної освіти МОН, відмітила: «Часто на центральному та обласному рівнях немає в повній мірі усвідомлення всіх масштабів роботи, яку доводиться виконувати "бджілкам" із органів місцевого самоврядування. Провівши два дні в компанії з освітніми управлінцями із ОТГ, я можу бути впевненою, що це справжні спеціалісти, люди налаштовані на діалог і співпрацю, і найбільше, що ми їм можемо дати - це впевненість, що ми розуміємо проблеми та виклики освіти, управління освітою в ОТГ, та готові допомогти. Добре, що органи місцевого самоврядування та органи центральної виконавчої влади налагоджують діалог та розкривають горизонти власних бачень під час особистого спілкування, в тому числі – на тренінгах».

Інтерактивні тренінги-семінари «Критерії формування спроможної освітньої мережі» проходять за підтримки програми «U-LEAD з Європою».

16.10.2019 - 11:44 | Переглядів: 11237

Приєднані зображення:

Теги:

освіта

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

17 жовтня 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 жовтня 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 жовтня 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 жовтня 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...