Замість газу та вугілля: у школах Вільшанської ОТГ модернізували системи опалення

В сільських школах Вільшанської ОТГ, що на Житомирщині, модернізували шкільні котельні та перевели системи опалювання на тверде паливо. До цього там використовували газ та вугілля для обігріву. Молодій громаді це коштувало б сотень тисяч гривень щороку. Але завдяки активній роботі команди громади за декілька місяців вдалось переобладнати всі котельні та віднайти паливо.

«Громада була утворена 23 грудня 2018 року, ми об’єднали 5 сільських рад з населенням понад 5 тисяч осіб. Одразу ми забрали в району наші школи та розпочати енергоефективні заходи. Роботи було багато, тому довелось приймати рішення оперативно», - розповідає Вільшанський сільський голова Сергій Мельник.

Чотири школи громади — Вільшанська, Галіївська, Карповецька та Трощанська опалювались котельнями на газу та кам’яному вугіллі. Також будівництва системи опалювання потребувала сільська рада, в приміщенні якої знаходився будинок культури та бібліотека.

Спочатку замінили систему опалення у Галіївській школі, в якій навчається 110 дітей. За попередній опалювальний сезон в школі спалили 23,5 тисячі кубометрів газу вартістю 280 тисяч гривень. Громада виділила 750 тисяч гривень на встановлення твердопаливних котлів. На сьогодні прогнозується, на весь сезон буде необхідно 60 кубометрів дров, а це 50 тисяч гривень. Тобто економія складає 230 тисяч на рік.

Понад 1 мільйон гривень вклали у модернізацію системи опалення Карповецької школи, де навчається 138 учнів. Минулого року на закупівлю вугілля, дров та пелетів витратили 364 тисячі гривень.

«Житомирський Центр розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» організовував для фахівців громад навчання та обмін досвідом впровадження енергоефективних проєктів. Сьогодні у Вільшанській громаді є гарні приклади швидких та потрібних змін», - наголошує Сергій Романович, радник з децентралізації Житомирського ЦРМС.

Приміщення сільської ради не опалювалось взагалі. Тому влітку було побудовано нову систему опалення, яка обігріває сільську раду, бібліотеку та будинок культури.

Вкладені у заходи енергоефективності кошти,  за підрахунками фахівців громади, окупляться за декілька років. Крім того, левову частку палива громада зібрала протягом року під час прибирання територій сіл, розчищування чагарників та парків.

04.10.2019 - 16:59 | Переглядів: 9035

Приєднані зображення:

Теги:

енергоефективність енергозбереження

Область:

Житомирська область

Громади:

Вільшанська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...