Люди не користуватимуться електронними послугами, якщо їхні дані не будуть захищені

27 вересня 2019 року в Києві відбувся V Форум IT-директорів органів влади «Довіра у цифровому суспільстві». Понад 300 учасників взяли участь у дискусіях з питань розвитку електронного врядування в Україні та важливості побудови, при цьому, систем безпечного обміну даними та захисту конфіденційності.

Форум було спільно організовано проектом EGOV4UKRAINE, що є частиною програми U-LEAD з Європою, та Міністерством цифрової трансформації України.

Довіра є обов’язковою, - наголосив ключовий промовець форуму, член Європарламенту Андрус Ансіп (Естонія). - Люди ніколи не почнуть користуватися електронними послугами, якщо відчувають, що їхні дані не захищені достатньо».

Андрус Ансіп - який раніше був віцепрем’єром Єврокомісії з питань спільного цифрового ринку і прем’єр-міністром Естонії - підкреслив також важливість цифрових трансформацій для суспільства та для кожного громадянина.

«Усі структурні реформи ми робили не для Брюсселя чи когось іще - а для себе», - окреслив він підхід Естонії на шляху до Європейського Союзу.

Михайло Федоров

Віцепрем’єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров також згадав естонський досвід реформ у царині електронного врядування та потребу переймання цього досвіду для України. Це – політична підтримка на всіх рівнях влади, запровадження електронної ідентифікації (smart-ID) , єдиний онлайн портал для обслуговування громадян та практикування такого дизайну надання державних послуг, щоб вони були непомітними для громадян.

Михайло Федоров розповів також про плани новоствореного Міністерства цифрової трансформації та представив проєкт ДІЯ («Держава і я») – комплекс заходів, спрямованих на полегшення взаємодії держави та громадянина завдяки розвитку онлайн сервісів.

«Захист даних належить до категорії прав людини, - зауважила Кріштіна Розгоні з університету Відня. - Вона є головним консультантом з медіа, телекомунікацій та правових політик. Уряд має зробити захист даних і приватності своєю щоденною справою, як це є в Європейському союзі. Це ключ до побудови довіри».

Про побудову довіри при наданні електронних послуг говорили також керівник проєкту EGOV4UKRAINE Марі Педак та радниця міністра цифрової інформації Людмила Рабчинська.

«Основою для масового трозвитку електронних послуг є система обміну даними «Трембіта», а інформаційна система «Вулик» для ЦНАПів підтримує надання публічних послуг, - заявила Марі Педак. – Однак необхідна також цифрова ідентифікація. Це – наступний фактор, що зміцнює довіру».

Людмила Рабчинська підкреслила, що державні сервіси мають бути доступними для всіх в Україні. Тому Міністерство цифрової трансформації й донори розвивають Центри надання адміністративних послуг, розвиваючи водночас ініціативу «Держава у смартфоні».

трембіта

На форумі відбулися також два окремих семінари з питань впровадження системи обміну даними «Трембіта» та інформаційної системи «Вулик».

Зокрема, провідний експерт проєкту EGOV4UKRAINE Юрій Копитін, який керує напрямком «Треміти», розповів про технічні нюанси підключення органів виконавчої влади та їхніх реєстрів до неї, а також про способи забезпечення безпеки даних, що обмінюються через систему.

Надія Мельник з Міністерства цифрової трансформації України повідомила, що угоди на підключення до системи обміну даними «Трембіта» уклали вже 34 органіи виконавчої влади, з них 7 підключено, а два здійснюють взаємодію – Національна служба здоров’я України та Державна служба з питань лікарських засобів та контролю за наркотиками. Таким чином забезпечується ефективна реалізація прогарми «Доступні ліки».

Андрій Піскун, який курує в EGOV4UKRAINE впровадження «Вулика», наголосив на перевагах інформаційної системи для ЦНАПів.

«Вулик» забезпечує базові потреби центрів, - розповів експерт .- Він є підсистемою Системи електронної взаємодії органів виконавчої влади, і тому пришвидшує надання послуг. Надзвичайно важливою є функція взаємодії «Вулика» із системою “Трембіта”. До того ж, «Вулик» простий у користуванні, безкоштовний і його функціонал можна збільшувати».

Володимир Брусіловський з Міністерства цифрової трансформації розповів про деталі піключення Центрів адміністративних послуг до «Вулика». Він підкреслив, що процедура залишається незмінною в умовах, коли відбувається формальна зміна держателя системи – з Державного агентства з питань електронного врядування на Міністерство цифрової трансформації.

Голова Всеукраїнської асоціації Центрів надання адміністративних послуг Наталія Шамрай наголосила на важливості автоматизації роботи ЦНАПів та, в цьому контексті, привабливості інформаційної системи «Вулик» для центів невеликих об’єднаних територіальних громад.

Більше інформації про форум та щодо питань розвитку електронного врядування в Україні можна знайти тут:

Міністерство цифрової трансформації України створено у вересні 2019 року. Воно відповідає за формування та реалізацію державної політики у сфері цифровізації, відкритих даних, національних електронних інформаційних ресурсів та інтероперабельності, впровадження електронних послуг тощо.

Проєкт EGOV4UKRAINE є частиною програми “U-LEAD з Європою» з бюджетом понад 100 млн. євро, фінансованої Євросоюзом та його державами-членами: Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Проєкт спрямовано на розвиток електронного врядування в Україні, покращення процесу надання адміністративниx послуг на рівні громад і міст завдяки розробці та впровадженню державної системи обміну даними «Трембіта» та інформаційної системи «Вулик».

Теги:

EGOV4UKRAINE

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...