На Луганщині підписали першу в області міжмуніципальну угоду

У селі Привілля Троїцького району Луганщини відбулось підписання договору про співробітництво між об’єднаними територіальними громадами Привілля і селища Лозно-Олександрівка сусіднього Білокуракінського району.

"Ви пам’ятаєте, як до прийняття відповідного закону відбувалась співпраця між районами і громадами: просто передавали один одному субвенції, тобто гроші на виконання якихось функцій. Іншого механізму не було. Принципово нинішній механізм відрізняється від передачі субвенцій тим, що, уклавши дану угоду, можна залучати ресурси на реалізацію спільного проєкту. Не просто витрачати гроші на якісь поточні видатки, чим, власне, й займались органи місцевого самоврядування в особі районних рад – тут мова йде про те, аби об'єднати зусилля і створити якийсь новий об’єкт", – зазначив директор Луганського ЦРМС Ігор Агібалов.

За словами голови Лозно-Олександрівської ОТГ Олексія Леонова, у громаді всього 2,5 тисячі жителів, а цього замало, аби зацікавити міжнародні організації і залучити їхні кошти для реалізації великих проєктів. Тож було вирішено об’єднати зусилля з Привільською ОТГ і разом створити Центр надання адміністративних послуг, який обслуговуватиме населення обох громад. Спочатку питання розглянули голови; потім його передали депутатським корпусам, далі – на розгляд сходів громадян, які такий проєкт підтримали. Нині він уже написаний і поданий до профільного міністерства.

 

 

Голова Привільської сільської ради Мирослава Ляшенко зазначила, що в Привіллі ще менше жителів – усього 1,5 тисячі. Це не заважає вирішенню поточних проблем села, але не дозволяє планувати більш масштабні заходи з його розвитку. Ухвалення закону про міжрегіональне співробітництво дає змогу подолати цю проблему, тим більше, що обидві громади, хоча й розташовані в різних адміністративних районах, межують одна з одною.

Що стосується створення ЦНАПу, вирішено, що базуватиметься він у селищі Лозно-Олександрівка, де вже підібране приміщення в будинку селищної ради. У Привіллі буде створене одне віддалене робоче місце, відповідно облаштоване. Коштуватиме весь проєкт (включно з капітальним ремонтом приміщень) 5,3 млн грн.

Обидва керівники поділились планами щодо розширення співробітництва. Першим кроком має стати підписання угоди з сусідніми громадами Білокуракиного і Троїцького про будівництво сміттєпереробного заводу, який перероблятиме сировину на території усіх чотирьох громад. Замовити технологію і обладнання планується у вітчизняного виробника в Полтавській області.

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...