Сортування сміття та захист лісу: Як після об'єднання змінилась Дзвиняцька ОТГ

Майже два роки на Богородчанщині функціонує Дзвиняцька об'єднана територіальна громада. До її складу увійшли чотири села – Росільна, Космач, Дзвиняч та Міжгір'я.

Голова Дзвиняцької ОТГ Микола Волочій розповідає, що після створення громади не все було гладко. Зокрема, були проблеми з кадровими питаннями та басейном, який свого часу прийшлось закрити.

«Коли я прийшов на посаду голови ОТГ мені передали басейн, але затрати на нього були дуже великі, близько 3 тисяч у день, тож його прийшлось закрити. Зараз вже все добре, він працює тільки під час опалювального сезону, в інший час немає потреби опалювати приміщення та підігрівати воду», - пояснює голова.

Бюджет громади становить понад 44 мільйони, з них власних надходжень – 7,5 мільйона. освітня субвенція складає близько 70% всього бюджету. Також цьогоріч громада отримала 2 мільйони 250 тисяч дорожньої субвенції.

На території ОТГ видобувають нафту і газ. Важливою галуззю місцевої економіки є деревообробка. Частину земель громада здає в оренду. Зокрема, ділянці площею у  5 га почали встановлювати сонячні батареї, ще одну площу розміром 15 га також планують віддати під встановлення сонячних батарей. Водночас у селі Міжгір’я наступного року будуть вирощувати лікарські трави.

«За півтора року ми багато чого зробили, однак і трохи втратили час, пропустили низку можливостей для розвитку.  Треба було об'єднатись раніше. Втім, ми щороку маємо серйозні суми субвенцій та розвиваємось за ці кошти», - додає голова ОТГ.

Жителі громади не стоять осторонь, а беруть активну участь у її розвитку. Так, минулого року допомагали готувати до відкриття дитсадок Дзвинячі, у  всіх селах громади самостійно встановлювали автобусні зупинки. А нещодавно створили спеціальні групи, які патрулюють ліси, щоб запобігти неконтрольованому вирубуванню.

В також ОТГ працює молодіжна рада, яка допомагає планувати і втілювати у життя соціальні проєкти спрямовані на розвиток громади. Зокрема, у селі Космач молодіжна рада завдяки грантовим коштам почала облаштовувати молодіжний простір на базі бібліотеки.

Голова молодіжної ради Богдана Беспалько розповідає, що коли постало питання, де можна зустрітись, аби обговорити питання, які б допомагали приймати рішення громаді зрозуміли, що його немає. Тож через деякий час подали проєкт на створення такого простору. Місцем для цього вибрали приміщення у будинку культури, якому вже 89 років.

«Тут буде бібліотека, своєрідний розважальний центр з тенісним столом, закупляємо набір для робототехніки. Сюди кожен може прийти зі своєю книжкою та обмінятись нею з іншими.  Також ми плануємо купити переносний вуличний проектор, щоб мешканці громади у будь-якому селі могли подивитись фільм», - розповідає про плани  Беспалько.

У громаді після об’єднання встановили вуличне освітлення доріг, частково почали ремонтувати дороги, біля садка встановили бруківку, зробили ремонти тепломережі у Космацькій гімназії, системи опалення та водопостачання у Росільнянському ліцею тощо.

Окрім того, нині в ОТГ діють дві програми збору та сортування твердих побутових відходів.

Приєднані зображення:

Область:

Івано-Франківська область

Громади:

Дзвиняцька сільська об’єднана територіальна громада

Джерело:

Бліц-Інфо

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...