ОДА мають сприяти створенню ЦНАП у громадах

Перший віце-прем’єр міністр - Міністр економічного розвитку і торгівлі України звернувся в офіційному листі до обласних державних адміністрацій з проханням сприяти створенню ЦНАП в органах місцевого самоврядування (в тому числі ОТГ) в райцентрах (фактично створювати спільні ЦНАП з органами місцевого самоврядування) та організувати надання адміністративних послуг органів виконавчої влади (у тому числі держадміністрацій) через такі ЦНАП.

Експерти Програми «U-LEAD  з Європою» під час роботи з громадами неодноразово наголошували, що у перспективі проведення реформи децентралізації та адміністративно-територіального устрою, повноваження з організації надання через ЦНАП більшості адміністративних послуг, в тому числі районних державних адміністрацій, належатимуть органам місцевого самоврядування.

У населених пунктах, які є адміністративними центрами районів, недоцільно утворювати та утримувати одночасно два ЦНАП – органу місцевого самоврядування та райдержадміністрації. Водночас у органів місцевого самоврядування є більша інституційно-адміністративна спроможність та гнучкість у формуванні штату ЦНАП та його структури, у мотивуванні персоналу ЦНАП. Важливою є і більша вмотивованість самих органів місцевого самоврядування до надання адміністративних послуг кращої якості (через виборність місцевих голів та місцевих депутатів).

Ще раз хочемо наголосити на правильних стратегічних рішеннях голів райдержадміністрацій, які впродовж останніх років утворили спільні ЦНАП з органами місцевого самоврядування, у тому числі за рахунок переведення персоналу ЦНАП райдержадміністрацій у штат ЦНАП органів місцевого самоврядування та враховуючи потребу раціонального використання наявних приміщень та інфраструктури для облаштування належних ЦНАП. Райдержадміністрації, що не зробили цього раніше, мають  приймати виважені та своєчасні рішення, спрямовані на співпрацю з органами місцевого самоврядування, задля забезпечення доступності та якості надання адміністративних послуг для громадян та бізнесу.

З роз’ясненням експертів Програми «U-LEAD з Європою» щодо порядку утворення спільного (міськрайонного / селищно-районного) ЦНАП можна ознайомитись за посиланням.

Лист Першого віце-прем’єр міністра - Міністра економічного розвитку і торгівлі України - за посиланням.

13.08.2019 - 15:37 | Переглядів: 10578
ОДА мають сприяти створенню ЦНАП у громадах

Теги:

адміністративні послуги

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

16 вересня 2024

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на Буковині долає виклики й будує нові плани

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на...

«Ворота в Карпати» – так називає себе Вижницька громада Чернівецької області, розташована в передгір’ї буковинського...

16 вересня 2024

16 вересня 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 вересня 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...