Таврійська ОТГ: активна молодь, програми для школярів і добровільне громадське формування

"Децентралізація дала можливість побачити ресурси громадам, навчає ними управляти, — говорить голова Таврійської ОТГ Микола Свириденко, який поставив собі за мету довести, що навіть невелика за кількістю населення громада може розвиватися. — Якщо б ви бачили у якому стані нам все дісталось..."


Голова Таврійської ОТГ Микола Свириденко

 

Об’єднавшись у 2016 році, лише три села (дві сільради) із загальною кількістю населення менше 4,5 тисяч протягом 2,5 років почали відроджувати культуру, наводять лад у системі освіти і навіть створюють нові парки. Є в громади і деякі унікальні досягнення.

Серпень — час для ремонтних робіт. Школи, спортивний комплекс — всюди будівельні матеріали і працюють люди. А в глядацькій залі Будинку культури — репетиція місцевого вокально-інструментального ансамблю. Грають і співають “Смереку” дорослі, є й дитячий ВІА. У репертуарі – як пісні попередніх десятиріч, так і сучасні. Є й народні у власному аранжуванні. Розповідають, що дуже давно грали разом, але відновити виступи змогли лише пару років тому, коли громада придбала інструменти та необхідне обладнання. Тепер грають на місцевих заходах, виїжджають на запрошення у сусідні громади.  І вчать молодь.

 

Репетиція місцевого вокально-інструментального ансамблю

 

Будинок культури після утворення об’єднаної територіальної громади здобув нове життя. Тут діти і дорослі займаються фітнесом, танцями — спеціально обладнали для цього зал. Із призначенням нового молодого керівника почали проводити багато заходів. Причому в тісній співпраці зі школою, розташованою поряд. Взагалі-то у планах – об’єднати у єдиний комплекс розташованих поряд школи, будинку культури і спортивного комплексу (на сьогодні оновлюють систему вентиляції, облаштують туалети і душові, необхідні для дітей, які професійно займаються дзюдо, футболом, тенісом та іншими видами спорту).  

 

Зі старих будівель — сучасні

 

У Таврійській громаді один опорний заклад і дві філії І-ІІ ступенів. Обладнані класи Нової української школи цього року готуються прийняти 57 першокласників.

«Це — Валера, його діти так назвали, - швидко пояснює  Катерина Дондик, заступниця директора опорного закладу «Перспектива», вказуючи на скелет. - Є ще розбірний макет людини для кабінету біології, вуха, серця, мозку, мікроскопи та ще багато різного обладнання для кабінетів фізики та хімії».

 

Заступниця директора опорної школи Катерина Дондик

 

«У 2018 році закупили, до цього користувались тим, що залишилось з 1957 року», — розповідає директорка школи Інна Касьян.

Освіту розвивають за кошти, виділені на опорний заклад, плюс співфінансування з місцевого бюджету, освітня субвенція. І старі будівлі перетворюються на сучасні кабінети.

«Коли випускники прийшли до школи, то не впізнали. Раніше в холі були якісь металеві перегородки і було дуже темно. Все це поприбирали — тепер світлий і великий хол, де навіть заходи проводити можна, — пояснює Інна Касьян. - Облаштували й роздягальню, якої в школі ніколи не було».

 

Скелет Валера і нове обладнання для кабінету хімії

 

Не було колись і їдальні. Тепер — харчоблок із сучасним обладнанням, нові меблі. Для приготування обідів для школярів створили комунальне підприємство.

Добудували і приміщення для санітарної зони відповідно до вимог інклюзії. Подбали у Таврійській ОТГ і про доступність — всюди встановлені пандуси. Оновили систему опалення на твердо-паливну. Встановили відеоспостереження.

Щоб організувати уроки праці, ремонтують будівлю 1913 року — там вже цього навчального року будуть майстерні для дівчат і хлопців. Планують і готувати там вчити, і швацькі машинки поставити, і верстати встановити. Раніше уроки праці проводили в навчальних кабінетах. За якістю ремонтних робіт пильно стежить голова громади, адже у минулому працював у будівничій сфері.

Створюють умови, щоб дітям хотілось вчитися. До того ж розробили окрему програму заохочення та стимулювання. Згідно з нею раз на рік відбувається конкурс серед учнів з усіх шкіл ОТГ. Найкращі за знаннями отримують «премію» у 150, 400 і 1500 грн. Планують таким чином відзначати і за активність та спортивні досягнення.

 

Початкові класи - за стандартами Нової української школи

 

А на канікулах діти відпочивають у шкільних таборах: протягом двох тижнів щодня виїжджають на екскурсії по Запорізькій області. Батьки оплачують тільки вхідні квитки, все інше — за кошти місцевого бюджету. 

 

Активна молодь

 

Ще однією перевагою Таврійської громади є її активна молодь. Поки що неформально об’єднана молодіжна рада не тільки долучається до проектів, а й ініціює свої. Проводять заходи з неформальної освіти. Під час візиту до громади мали змогу відвідати і засідання молоді, на якому обговорювали, як облаштувати простір для початкової школи.

Ще одна ініціатива, яку вже почали втілювати і презентували на Дні Європи — створення сімейного парку на місці, де було багато чагарників і сухостою. Власними силами все розчистили, посадили дерева, встановили альтанку. Долучили професійного дизайнера, який намалював проект, який виносять на обговорення мешканців. 

 

Засідання молоді громади

 

За словами голови Таврійської ОТГ Миколи Свириденка, цей парк буде саме молодіжним — молодь буде облаштовувати його, як вважає за потрібне. У відповідальності влади — оформлення землі під парк, щоб мали змогу залучати необхідне фінансування.

Що ж до прибирання інших територій, то в ОТГ працює комунальне підприємство, ще залучають до громадських робіт безробітних, які стоять на обліку Служби зайнятості. Громада сплачує 50% вартості послуг.

А за збереженням лісо-посадкових смуг та риби у річці спостерігає офіційно зареєстроване добровільне громадське формування з охорони правопорядку. 10-11 чоловіків доглядають за порядком на волонтерських засадах. Вони ж працюють і на масових заходах. Громада придбала для них форму, ліхтарі та необхідне обладнання.  

 

Наповнення бюджету

 

Для утримання всього необхідні кошти. Тому керівництво громади працює з малим та середнім бізнесом, зареєстрованим за межами ОТГ, але розташованим на її території. Здебільшого вони, за словами голови громади, погоджуються допомагати у розвитку сіл.

Пильно стежать і за сплатою податків на землю. На графіках показують, хто скільки сплачує і хто намагається обмежитися мінімально можливими сплатами.

Область:

Запорізька область

Громади:

Таврійська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на сучасний освітній хаб

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на...

Чернігівський ліцей №22 тепер має не просто безпечне укриття, а й сучасний освітній хаб завдяки...

17 вересня 2024

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці партнерів навчатимуть інформаційним технологіям

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці...

Знамʼянська міська громада Кіровоградської області відтепер має STEM-простір та медіацентр, які допомогла облаштувати...

13 вересня 2024

Радивилівська і Бродівська громади об’єднують зусилля заради професійного розвитку освітян

Радивилівська і Бродівська громади об’єднують...

Радивилів, що на Рівненщині, та Броди, що на Львівщині, належать до різних областей і свого часу між ними навіть...

13 вересня 2024

Саф’янівська та Суворовська громади зміцнюють партнерство за п’ятьма ключовими напрямами

Саф’янівська та Суворовська громади зміцнюють...

4 вересня Саф’янівська та Суворовська громади, що на Одещині, підписали п’ять договорів про міжмуніципальне...