Іваньківська ОТГ: громада, орієнтована на добробут і комфорт для своїх людей

Ця громада невпинно розвивається відразу у кількох напрямках: тут працюють над відкриттям ЦНАПу, забезпеченням участі у проєкті «Поліцейський офіцер громади», створенням квартир для АТОвців та дітей-сиріт у колишньому  приміщенні дитсадка. Цікавинки та унікальності Іваньківської ОТГ побачили на власні очі учасники прес-туру, організованого Черкаським Центром розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою».

 

 

За словами голови громади Лесі Поліщук, Іваніківській ОТГ виповнилося близько півтора року: створена із 4 сіл (Іваньки, Тимошівка, Березівка, Крачківка), вона об’єднала понад 4170 мешканців Маньківщини. Сьогодні власні надходження громади складають більше 15 мільйонів. Торік виконали бюджет на 32 мільйони із урахуванням усіх одержаних субвенцій. У цій громаді знають, як грамотно господарювати – от хоча б один примітний факт: на території ОТГ цілих 11 ставків. Громада провела аудит, склала водні паспорти і виставила на аукціон ті водойми, оренда на які закінчилася. Як наслідок,  ставок, що раніше приносив 1400 гривень у рік, тепер приносить громаді 50 тисяч гривень!

 

 

На базі колишнього приміщення дитсадка (де уже діє відкрито центр культури і дозвілля для довколишніх мешканців), створять квартири для АТОвців та дітей-сиріт громади. До речі, про дозвілля: у центрі села Іваньки, де раніше був стихійний ринок, за згодою людей, створили парк із дитячим майданчиком, де проводять свята для всієї громади, на яких грає власний духовий оркестр. Саме у Іваньках знаходиться одна із туристичних окрас того краю: унікальний парк Олександрія, який громада хоче включити до туристичних маршрутів. 

 

 

До кінця року у Іваньківській ОТГ має з’явитися ЦНАП і поліцейський офіцер громади. Тут уже створили комунальне підприємство, для якого придбали трактор із супутнім начинням  для прочищення тротуарів, косінням трави, чищення снігу та посипки тротуарів узимку. До того причіп із піском для посипання доріжок чіпляли до власних «Жигулів» голови громади, розвозили по селу і розсипали вручну. Як і у кожній громаді, тут ремонтують дороги та вуличне освітлення, а у місцевих школах відкривають сучасно обладнані класи.

 

 

Не у кожному місті знайдеш таку школу, як у Іваньках. Крім інтерактивних дошок та лінгафонних кабінетів, які сьогодні можна побачити у більшості шкіл ОТГ, тут створюють унікальні панно і картини, що перетворюють однотонні шкільні стіни на вулички казкової країни. Їх автори – як директорка школи, так і її учні. До 1 вересня, наприклад, школярі  розмальовують коридори школи, створюючи «Місто наших мрій» (у рамках  освітнього проекту «Відкривай Україну»). Спершу школярів громада забезпечували безкоштовним молоком та фруктами, а потім вирішили пекти для них пиріжки – для школи спеціально закупили професійне пекарське обладнання. Так само унікальна деталь: випускникам школи громада завела традицію дарувати  відкриті на їх імена банківські карти з коштами на рахунку – як це раніше було заведено робити у родинах для своїх дітей.

Приєднані зображення:

Область:

Черкаська область

Громади:

Іваньківська сільська об’єднана територіальна громада Іваньківська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...