Електронний підрахунок голосів – щоб депутат не забув, як голосував

З цих міркувань у Судововишнянській міській об’єднаній територіальній громаді придбали за власні кошти електронну систему для голосування. Поряд з отриманням повноважень і ресурсних можливостей для управління справами територіальних громад нові органи місцевого самоврядування намагаються впорядкувати систему прийняття рішень, у тому числі колективного голосування у міській раді.

У Судововишнянській міській раді депутатський корпус становить 26 осіб. Досі тут практикували поіменне голосування шляхом формування кожного питання порядку денного на окремому аркуші. Цей аркуш після проведення голосування підняттям руки, передавався у зал, щоб кожен депутат поставив особисто власний підпис. Такий спосіб голосування завдавав ряд незручностей.

«Якщо розглядались технічні питання пакетом, такі як затвердження технічної документації на землю тощо, то запускався так званий конвеєр із картками поіменного голосування. Поки депутати їх підписували, то не могли зосередитись на питаннях, які розглядалися в процесі. А за одне пленарне засідання рада розглядає від 60 до 100 питань», - зазначив депутат міської ради Зеновій Фольтович. Серед труднощів паперового підрахунку було і неспівпадіння кількості голосів за конкретне питання у паперовому варіанті із кількістю голосів, які підрахувала лічильна комісія. І часом виходило так, що позиція людини змінювалася в силу різних причин. Іноді поки картка дійшла то депутата, то він вже й забув, як голосував за конкретне питання, часом не дбав про своє волевиявлення, а дивився, як ставили підписи інші депутати.

З огляду на це, вирішили придбати електронну систему голосування (ЕСПГ). Зупинилися на одній із пропозицій, яка призначена для миттєвого підрахунку голосів будь-якої аудиторії. Вона може встановлюватися в залах засідань районних, міських та обласних рад і дозволяє уникнути труднощів і помилок під час сесійних голосувань.

Переваги системи електронного голосування полягають у тому, що вона миттєво реєструє за прізвищами присутніх на сесії депутатів, підраховує результати голосування «за / проти / утримався» або ж підрахунок голосів за кількома варіантами відповідей, складає звітність в зручному для використання вигляді: графіки, діаграми, таблиці.

Під час семінару «Роль секретаря ради в інституційному розвитку місцевої ради», який відбувся 11-12 червня, радник з юридичних питань Львівського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми "U-LEAD з Європою" Андрій Гнида розповів про законодавчі та юридичні аспекти повноважень секретаря ради, публічність та процедуру оприлюднення рішень. Андрій Гнида наголосив на важливості користуваня електронною системою, адже вона дає можливість контролю за поїменним голосуванням, вчасним оприлюдненням рішень та контролю за виконнанням вже прийнятих рішень. Позитивний досвід Судововишнянської міської ради  отримав схвальні відгуки серед експертів, які рекомендують іншим громадам запровадити аналогічні заходи електронного обліку волевиявлення депутатів. 

Нещодавно Меденицька селищна ОТГ вже придбала електронну систему голосування, яку в даний момент монтують у приміщенні ради.

Приєднані зображення:

Область:

Львівська область

Громади:

Судововишнянська міська об’єднана територіальна громада Судововишнянська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...