«Я не вірив в зміни, поки сам не побачив результат», - голова Новобогданівської ОТГ

«Я не вірив в зміни, поки сам не побачив результат», - голова Новобогданівської ОТГ

Новобогданівська об’єднана територіальна громада унікальна - вона була першою в Україні, створена на межі двох районів - Мелітопольського і Михайлівського Запорізької області. До складу її увійшли дві сільради зі співзвучними назвами - Новобогданівська і Старобогданівська. Перші вибори у громаді відбулись у жовтні 2017 року. І якщо ще 1,5 роки тому голова громади Дмитро Хлистун, відвідуючи заходи в Запорізькому Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону, жалівся на безліч проблем, повторюючи: “Навіщо я на це погодився?!”, то сьогодні вже радить необ’єднаним територіям швидше діяти.

- Спочатку я взагалі був противником об’єднання, - зізнається Дмитро Хлистун, який працював в органах місцевого самоврядування ще за радянських часів. - Але люди вимагали. Тому вирішив діяти. Надсилали пропозиції на об’єднання сусіднім сільрадам району, але вони не давали згоди. Потім звернулись до нас із Старобогданівки. Причому їх мотивацією було таким чином увійти до Мелітопольського району - так насамперед їм було зручніше з транспортною логістикою. Погодились. Проте одразу підписали меморандум, у якому визначили основні принципи співпраці. І сьогодні Старобогданівському старостинському округу надаємо значну підтримку, щоб люди не пожаліли про свій вибір.

Півроку обговорювались питання надходження коштів з різних районів, роботи різних служб, проте все вдалось налагодити.

 

Головне в перший рік - забезпечити соцсферу

 

- Основним побоюванням було, чи зможемо забезпечити бюджет для нормального функціонування об’єднаної громади. Якщо вистачить доходної частини на забезпечення соціальної сфери у перший рік, то зможемо уникнути скорочень людей, а значить і напруги серед мешканців, - пояснює голова громади. - Але ми зробили більше. Нам вдалось в 2018 році перевиконати бюджет на 7 млн. При цьому питання про наповнення бюджету порушувалось на сесіях чотири рази за рік. Йшли на непопулярні кроки - підвищували ставки податку на землю, при цьому вона залишається нижчою, ніж у розташованих поряд сільських необ’єднаних радах, - 0,5%. Почали активно працювати, спонукаючи людей оформлювати земельні ділянки і сплачувати податки. Якщо раніше йшли в райадміністрацію за грошима і чекали, скільки дадуть і чи дадуть взагалі. А сьогодні вже зовсім інший рівень, інші можливості. І це не тільки про субвенції на розвиток інфраструктури в 2,5 млн, це і гранти, і участь в освітніх проектах. Нам передали землю за межами населених пунктів, ми самі встановлюємо податки і передаємо її в оренду. І найголовніше - це відчуття, що ми самі вирішуємо все в громаді, ми стали нарешті хазяїнами, які зацікавлені в розвитку.

 

Освіта, культура та бюджет

 

- Я знаю, як розподіляли кошти в райадміністрації. Приділяли увагу тільки тим школам, які були розташовані поруч, до новобогданівської школи нічого не доходило. Зараз ми самі вирішуємо, куди і на що потрібні кошти, - пояснює голова громади. – І ми самі вирішуємо, як буде функціонувати система освіти. Запросили фахівців, експертів, дізнались досвід інших. Створили опорну школу, і вже додатково залучили 2 млн грн, додали залишки освітньої субвенції - майже 5 млн пішло на облаштування класів та ремонти освітніх закладів. Впроваджуємо Нову українську школу. З 1 вересня буде чотири перших класи. Довелось, щоправда, з цього року закрити одну початкову школу - Троїцьку, у якій навчались вісім дітей. Для громади навчання одного учня обходилось в ній близько 30 тисяч на рік. Але є два шкільні автобуси і добре облаштовані класи, де їм буде краще навчатися.

До того ж, скоротились і витрати на освіту - з 55,1% бюджету минулого року до 50,4% у цьому. Утримання апарату бюджету громади обходиться в 12,1%, на культуру витрачають 4,6% ( у порівнянні з минулим роком 4,4%).

Якщо раніше капітальні видатки становили 1-1,5 млн, то в 2018 році - це вже було 7 млн, цього року розраховують додати ще два.

- Ми підтягли всю сферу культури - чотири будинки культури, вклали 5 млн. Відремонтували 10 км водопроводу за 2 млн, до цього взагалі на водопроводі втрачали по 600 тис. через прориви.

На сьогодні загальний бюджет Новобогданівської ОТГ - 54,2 млн грн, власні надходження - 14,8 млн, з яких 6,9 млн - ПДФО.

- Ці 6,9 млн ми отримуємо саме завдяки утворенню громади, - пояснює Дмитро Хлистун.

Область:

Запорізька область

Громади:

Новобогданівська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть