Мешканці Руськополянської громади власними силами збудували пожежну частину

У селі Руська Поляна люди самостійно відновили пожежну частину. Будівництво почалося ще у 80-х роках минулого століття,  але встигли звести лише «коробку».

«Колись тут будувалося пожежне депо, де мало б бути 3-4 автомобілі, що обслуговували б весь Черкаський район, – говорить голова Руськополянської ОТГ Олег Гриценко. – Проте будівництво «заморозили» і до 2017 року приміщення стояло без даху, вікон і дверей. Коли громада попросила створити пожежну частину, я звернувся до районного керівництва та сільських голів, але ніхто не захотів нас  фінансово підтримати. Тоді я пішов до бізнесменів і хтось дав грошей, а хтось закупив матеріали для ремонту. Люди поприходили штукатурити. Моя теща варила на всіх вареники».

Зараз приміщення практично готове до експлуатації. Обласне управління ДСНС дало в оренду пожежний автомобіль за 1 гривню. Громада планує набрати команду із 4 вогнеборців – одночасно і водіїв пожежних авто. Уже зголосилися колишні рятувальники на пенсії. Виїжджати на виклики вони почнуть вже у серпні.

Утримання пожежної частини обходитиметься у близько півмільйона гривень на рік. Вона буде обслуговувати також 4 довколишніх села. У перспективі, укладатиме  угоди на пожежну охорону із також місцевими підприємцями, аби збільшити фінансування пожежної частини, працівники якої поки що отримуватимуть  мінімальну зарплату. Планують залучати і волонтерів.

«У громадах Австрії на зміні чергує лише один працівник пожежної служби, - розповідає Олег Гриценко. – Трапляється пожежа – ці навчені люди із місцевих мешканців зобов’язані прийти й допомагати. Потім місцева влада їм дає компенсацію за роботу. Є ідея так само зробити і в нас».

«Від центру м. Черкаси до с. Руська Поляна можна дістатись приблизно за 20 хвилин. Та незважаючи на таке близьке сусідство, у Руськополянській ОТГ прагнуть створити свою мережу комунальних закладів, - констатує Анна Сарана, радниця з питань муніципальних послуг Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою». - Це і не дивно, бо тільки тоді можна на 100% впливати на якість послуг та забезпечувати комунальні заклади дійсно необхідним. Реформа децентралізації дала можливість людям бути господарями на «своїй землі», а гарний господар завжди наводить лад у своєму дворі та має всі необхідні інструменти у господарстві. Руськополянська ОТГ мала на меті створити свій Центр безпеки. Враховуючи кількість жителів громади, економічно вигідно  надавати ці послуги не тільки на території ОТГ, а й іншим прилеглим населеним пунктам, які не входять в громаду, через механізм міжмуніципального співробітництва. Такий підхід дозволяє скоротити видатки на утримання цього центру безпеки».

11.07.2019 - 09:15 | Переглядів: 8769
Мешканці Руськополянської громади власними силами збудували пожежну частину

Теги:

безпека пожежна

Область:

Черкаська область

Громади:

Руськополянська сільська об'єднана територіальна громада Русько-Полянська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...