Децентралізація створює нові можливості захисту інтересів Карпатського регіону, – Олександр Саєнко

Реформа децентралізації створює нові можливості захисту інтересів Карпатського регіону, високогірних територій, а також є помічником у розвитку інфраструктури, туризму, інвестиційного потенціалу, – вважає Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко.

«У 2014 році я був призначений радником тоді Віце-прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, який почав реалізовувати реформу децентралізації. Зараз вже можна підбивати підсумки, й сьогодні приємно бачити, що дала децентралізація, й ми вже не дискутуємо, чи потрібна вона, а говоримо про те, як її поліпшити та прискорити, а також значно поширити на Карпатський регіон», – наголосив він під час IV Форуму місцевого розвитку у Трускавці 27 червня.

Олександр Саєнко підкреслив, що на сьогодні дуже важливо у перехідний політичний період забезпечити продовження реформи, і в цьому питанні Уряд має декілька ініціатив.

«Перша – закріплення положень децентралізації у Конституції України. Крім того, 2020 рік – це рік проведення місцевих виборів. Частина України створила об’єднані територіальні громади, частина ще перебуває в цьому процесі. Тому дуже важливо завершити формування спроможних об’єднаних громад вчасно і в 2020 році провести місцеві вибори на новій основі», – сказав він.

Також Олександр Саєнко підкреслив, що особливої уваги на цьому етапі потребують районні центри та міста районного значення, які стануть у перспективі центрами об’єднаних громад.

«Останній час достатньо серйозно увага приділялася містам обласного значення, але міста районного значення не відчули усіх вигод децентралізації. Тому дійсно ми спільно з Мінрегіоном напрацювали законопроект для того, щоб на 2020 рік визнати спроможними міста районного значення, щоб у наступному році вони отримали всю необхідну базу, яку мають сьогодні ОТГ. І це дуже актуально для Карпатського регіону, оскільки тут дуже багато міст районного значення, які сьогодні мають повною мірою скористатися реформою децентралізації», – додав Міністр.

Також, за його словами, Уряд прийняв рішення про те, щоб частина субвенції, яку розподіляє держава на соціально-економічний розвиток, кошти Державного фонду регіонального розвитку в першу чергу спрямовувалися на пріоритетні проекти міст районного значення і районних центрів.

«Третє важливе питання для Карпатського регіону – питання інфраструктури. З’являється дорога – з’являється інфраструктура, починає з’являтися турист, починає з’являтись бізнес, починає приходити інвестор. Якщо є інфраструктура, мережі, дороги, ми можемо залучати інвесторів. Тому зараз ми працюємо над пріоритетністю в розподілі дорожнього фонду і взагалі, в тих коштах, які спрямовуються на інфраструктуру, виділення на цей регіон», – сказав Олександр Саєнко.

Він додав, що зараз нарешті з’являється правильне лобіювання інтересів Карпатського регіону, оскільки раніше не завжди було сприйняття і розуміння того, що є певні його особливості, тому необхідно мати групу захисту інтересів Карпатського регіону, яка, в тому числі, на регіональному рівні і в Києві, буде відстоювати його інтереси і говорити про ті особливості, які мають бути враховані.

«Дуже важливо, що Уряд затвердив концепцію, яка визначає всі особливості всіх політик, які реалізує Уряд саме з прив’язкою до Карпатського регіону. Ми розробляємо план заходів, маємо декілька законодавчих ініціатив у Парламенті. Це є дуже важливим етапом проведення реформи децентралізації. Тому в комплексі основне – інфраструктура, яку ми будемо розвивати, надання більшої підтримки містам районного значення, спільне лобіювання інтересів та закріплення основних засад децентралізації у Конституції, дадуть потужний позитивний результат», – резюмував Олександр Саєнко, додавши, що незабаром буде проводитися саміт Україна-ЄС, де також важливо підняти питання розвитку Карпатського регіону.

27.06.2019 - 14:32 | Переглядів: 6288
Децентралізація створює нові можливості захисту інтересів Карпатського регіону, – Олександр Саєнко

Приєднані зображення:

Теги:

регіональний розвиток

Джерело:

Урядовий портал

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...