Донори та інвестори готові вкладати кошти в громади, але громади мають зробити «свою домашню роботу»

Донори та інвестори готові вкладати кошти в громади, але громади мають зробити «свою домашню роботу»

Про це стало відомо під час Форуму з питань місцевого системного розвитку «Партнерство заради сталого розвитку громад: зміцнення економічного потенціалу на місцях», який нещодавно пройшов у Харкові.


 

Автор: Дмитро Синяк 

 

У рамках Форуму з питань місцевого системного розвитку «Партнерство заради сталого розвитку громад: зміцнення економічного потенціалу на місцях», який нещодавно проходив у Харкові, виступили кілька представників донорських структур, які дали поради українським громадам.

Про необхідність застосування електронних карт, на яких відображаються усі ресурси та особливості громади дуже образно говорила на Форумі заступник директора проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» («Агросільрозвиток») Ксенія Сидоркіна.

- Уявіть собі що я – інвестор із валізою грошей, а у вас є 50 га, потрібних мені під розвиток мого бізнесу, – запропонувала вона. – Так-от, скажіть, скільки часу пройде, поки я зможу побудувати у вас, наприклад, завод? Адже обсяг цього часу надзвичайно залежить від обсягу інформації, яку ви маєте про потенційно цікаві ділянки. Скільки у них точок підключення електрики, які під’їзні шляхи до них, яка інфраструктура і які мережі? Кому належать ці ділянки і чи є на них уся необхідна документація? Коли ви маєте цифрову систему обліку активів громади на основі GIS-технологій, або, простіше кажучи, електронну карту власної території, інвестору потрібно зовсім небагато часу, щоб проаналізувати всю наведену у ній інформацію й прийняти рішення. Зате коли таких карт немає, на отримання вичерпної інформації можуть піти місяці. За цей час інвестор знайде іншу громаду, де він зможе проаналізувати усе набагато швидше…

- Будьте інклюзивні, адже потрібно включати до своєї команди усіх, щоб досягати успіху, – зазначив директор Проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» Патрік Рейдер. – Навіть якщо ви думаєте, що ті чи інші члени вашої громади не погодяться на вашу пропозицію, все одно запросіть їх. Обов’язково залучайте до усіх справ жінок – вони такі ж розумні, як і чоловіки. Третя моя порада вам: інвестуйте у своє село. Якщо ви не будете інвестувати у створення робочих місць для молоді, вона виїде деінде і ваша громада помре. Знайдіть роботу для молоді, зробіть так, щоб молоді люди побачили себе у майбутньому активними членами ваших громад. І тоді ці громади будуть ефективними.

- Що стосується місцевого господарства, то у громаді має бути створено бізнес-середовище, платформу для розвитку бізнесу, – додав керівник Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) Баррі Рід. – Ми допомагаємо визначити громадам, на чому слід зосередити свої зусилля, ми навчаємо їх методології, як покращувати послуги у майбутньому. А набуття передового досвіду дає громадам більше впевненості у їхній роботі. Ми і надалі робитимемо все для того, щоб давати українцям засоби для успіху: знання і вміння працювати.

Заступник керівника Проекту «Демократичне врядування у Східній Україні» (DG-East) Аліса Хенсон розповіла, що на разі її проект працює тільки у Донецькій та Луганській областях, однак зазначила, що у майбутньому кількість областей може бути і більшою.

- Головне для нас – посилення ролі громадянського суспільства, – сказала пані Аліса. – Ми готові організовувати традиційні тренінги: з питань прозорості, закупівель тощо. Ми вже працюємо над покращенням спроможності бюджетування. Одна зі сфер, де ми надаємо технічну допомогу, це та, яку USAID називає розвитком технічної спроможності. Це детальний аналіз різноманітних послуг, які надають місцеві департаменти. Ми дивимося, що можна оптимізувати, щоб краще служити жителям громади. Ми весь час проводимо семінари для влади Донецької і Луганської областей і весь час шукаємо нових партнерів, з якими зможемо працювати. У нас чималий досвід щодо надання житлових субсидій. Ми можемо допомагати у створенні інклюзивних класів, починаючи від методології і закінчуючи купівлею меблів...

Заступник керівника програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (CEP) Олеся Залуська повідомила про чималий бюджет, виділений програмі урядом США на створення бізнес-клімату в Україні – 41 млн доларів. А голова Харківської обласної ради та водночас президент Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» Сергій Чернов представив своє бачення партнерства задля створення сталих та інклюзивних об’єднаних територіальних громад.

У ході Форуму відбулася презентація Молодіжної організації «Майбутні фермери України», яка вже налічує 10 осередків та 300 учасників. Згодом молодь із громад-партнерів Програми місцевого системного розвитку представила свій погляд на те, що для молодого покоління означає справжній розвиток громади і яким воно бачить цей процес. Юнаки та дівчата презентували свої відеороботи, кращі з яких отримали цінні призи.

Родзинкою Форуму була гра-змагання на тему сталого розвитку. Основною метою цієї гри стало залучення громадськості до вирішення питань економічного розвитку на місцях. Гру було побудовано у формі коротких та нескладних змагань у рамках окремих секцій. Під час роботи в секціях учасники навчалися основам процесу планування діяльності громади, проектуванню для подальшого залучення інвестицій та забезпечення участі жителів у житті громади.

Учасники гри розглянули законодавчі процедури, які необхідно враховувати у ході підготовки інвестиційних проектів, а також формування інвестиційних проектів громади – від ідеї до презентації інвесторам. Окрема секція працювала над розробкою карт та плануванням використання землі у рамках підготовки інвестиційних проектів.

У форматі гри представники ОТГ обговорили реальні виклики та знайшли спільні рішення. Кожна із секцій представила власні рішення та рекомендації. А модератор «лабораторії ідей» скомпонував усі рекомендації, представивши комплексну і покрокову дорожню карту сталого розвитку громад.

Наприкінці заходу землевпорядникам громад-партнерів, які пройшли курс навчання в рамках Програми місцевого системного розвитку, урочисто вручили відповідні сертифікати.

Теги:

стаття

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть