Закарпатська ОДА подала Перспективний план на розгляд облради

25 червня, т.в.о. голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Дуран підписав розпорядження про направлення проекту Перспективного плану формування територій громад Закарпатської області для схвалення на черговій сесії Закарпатської обласної ради. У проекті Перспективного плану  50 об’єднаних територіальних громад – 7 існуючих та 43 потенційні.

Це величезний прогрес для Закарпатської області. Нагадаємо, востаннє в облраді розглядали план ще 27 серпня 2015 року, тобто майже 4 роки тому. Після того, проект перспективного плану до облради не подавали. Більше того, до останнього часу не збиралася робоча група з розробки плану, а колишній голова облдержадміністрації взагалі категорично виступав проти реформи децентралізації. Протягом цих років Закарпаття залишалося єдиною областю в Україні, яка не прийняла перспективний план.

Все це призвело до того, що Закарпатська область опинилася на останньому місці в Україні за темпами реалізації реформи децентралізації, а громади рік за роком втрачали можливості, які надавав Уряд України об’єднаним громадам.

«Нарешті сталося те, чого ми чекали з 2015 року, – коментує директор Закарпатського ЦРМС Іван Дем’янчук. –  В поданому проекті Перспективного плану враховані, як рекомендації  Мінрегіону, так і наші та інших місцевих спеціалістів, які враховують специфіку Закарпатської області. Дуже сподіваємося, що Закарпатська облрада зробить те, що вона давно мала зробити, і після консультацій та, можливо, внесення деяких правок прийме Перспективний план у цілому по області та направить його до Кабміну. В свою чергу Кабмін після певних процедур прийме відповідну постанову, що нарешті розблокує реформу і дасть громадам багато можливостей. Крім того, позитивне рішення облради продемонструє бачення Закарпатської влади з розвитку регіону в цілому. За всі ці роки ОМС не знали, що робити, не поспішали об’єднуватися, бо не бачили позиції обласної влади. Зараз це має змінитися. Це ще не перемога, але дуже великий крок до неї».

Приєднані зображення:

Теги:

створення спроможних громад перспективний план

Область:

Закарпатська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...