«Адміністратор ЦНАП - не лише посередник, а й активний надавач послуг» - Ольга Калініченко, експерт Програми «U-LEAD з Європою»

 

Розпочинаємо серію інтерв’ю з експертами команди напряму з покращення надання адмінпослуг для населення Програми «U-LEAD з Європою». Нагадаємо, що за підтримки Програми в громадах України буде створено до 600 ЦНАП. 30 червня - останній шанс подати заявку на участь в Програмі на сайті https://tsnap.ulead.org.ua/


Ольга Калініченко – регіональний координатор напряму з покращення якості надання адміністративних послуг для населення Програми «U-LEAD з Європою»

 

 

Розкажіть про специфіку децентралізації у Північно-Східному регіоні країни, з яким ви працюєте у Програмі? Наскільки динамічно там проходить реформа? Чи можна визначити якісь особливості у процесі створення належних ЦНАП саме в цьому регіоні?

Наша команда працює в регіоні, який охоплює Чернігівську, Сумську,  Полтавську, Харківську, Черкаську, Дніпропетровську та Запорізьку області. Також ми працюємо з громадами Донецької і Луганської областей. В Північно-Східному регіоні децентралізація проходить дуже активно, особливо це відчувається, коли ми зустрічаємося з керівництвом громади, депутатами, громадськістю в самих громадах. Буває, що на зустріч з нами приходить 30-40 людей. Це енергійні мешканці, які дійсно хочуть змін. Адже кінцева мета децентралізації - створення умов для комфортного життя і ефективне народовладдя. На жаль, більшість людей в громадах не знають, що таке належні ЦНАП, де спеціалісти зустрічають вас з посмішкою і завжди готові допомогти. Кожна громада унікальна і потребує особливого підходу, але по всім регіонам прослідковується однакове розуміння необхідності покращення життя людей, в тому числі, через якісне надання адмінпослуг.

За час роботи в Програмі ви відвідали понад 150 громад з метою допомоги їм у створенні належного ЦНАП. Щоб ви порадили головам громад, які хочуть з нуля створити належні ЦНАП для своїх мешканців?

Перш за все, треба створити команду однодумців, які готові працювати на результат і мають велике бажання втілення кращих практик належних ЦНАП, які вже є в Україні.

Ви більше 15 років займаєтесь реформуванням системи надання адмінпослуг в Україні. Які, на вашу думку, ключові виклики зараз в цій сфері та як їх можливо подолати?

В Україні успішно реалізується адміністративна реформа. Створення ЦНАП в об’єднаних громадах  стало можливим з 2016 року. Зараз кожна спроможна громада має можливість покращити систему надання адмінпослуг через створення належних ЦНАП. Але є питання, яке поки що по різному трактується: хто може працювати в ЦНАП і якою є роль органу місцевого самоврядування при вирішенні цього питання. Наша відповідь проста – адміністратор - це посадова особа органу місцевого самоврядування, повноваження і обов’язки якої визначені в посадовій інструкції. Органи місцевого самоврядування виважено підходять до загальної чисельності працівників і їх навантаження. Тому важливо розглядати адміністратора не лише як посередника між заявником на отримання послуги і тим, хто її надає (як вважають деякі ЦНАП обласних центрів і ЦНАП РДА), а і як активного надавача послуг, адже такий підхід пришвидшує  час її отримання. Тому ми ретельно вивчили це питання і концептуалізували своє бачення адміністратора в ЦНАП в наших документах та посібниках. Голови громад активно підтримують і позитивно сприймають наші пропозиції стосовно працівників в ЦНАП. Тобто практики впроваджують модель покладання на спеціалістів повноважень адміністратора і навпаки. Тепер потрібно, щоб теоретики теж підтримали практиків і зрозуміли, що створення ЦНАП і повноваження його працівників визначаються не одним законом «Про адміністративні послуги», а іншими законами і нормативними актами, які регулюють діяльність ОМС. Для цього треба поширювати кращі практики належних ЦНАП.

 

 

У Кіптівській ОТГ Чернігівської області у ЦНАП надають близько 100 найпопулярніших  адміністративних послуг. При цьому у штаті відділу «ЦНАП» є лише начальник відділу (з функціями державного реєстратора та адміністратора) та головний спеціаліст з реєстрації місця проживання (з функціями адміністратора). У приміщенні ЦНАП здійснюють обслуговування також залучений спеціаліст із земельних питань (для видачі відомостей з ДЗК) і секретар сільської ради для надання послуг нотаріату та РАЦС. Це приклад, коли для невеликої громади (3,9 тис. мешканців) цілком достатньо і невеликого штату ЦНАП – чотирьох посадових осіб для широкого набору послуг.

 

Як будуть надаватися адмінпослуги через 20 років? Якими будуть ЦНАП у 2040 році в Україні?

Думаю, що ЦНАП інтегрує в себе все керівництво громади і всі виконавчі органи місцевого самоврядування, які якісно, швидко та в сучасних комфортних умовах будуть обслуговувати мешканців громад. Фізичне звернення громадян залишиться десь на 15%, як виключення. Більшість послуг будуть надаватися онлайн.

Теги:

адміністративні послуги Ольга Калініченко

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...