Фітнес-бібліотека та інші успіхи Моринської ОТГ

Моринська ОТГ - одна з найменших громад Черкащини, що об’єднала 6 сіл, 2 селища і 1805 мешканців. Це громада, що надзвичайно дбайливо ставиться до збереження народних традицій – у кожному будинку культури чи клубі тут є раритетні куточки української історії та культури. Це громада, що серед перших започаткувала власний екологічно-культурний фестиваль «Спас Медовий», який відбудеться уже цього літа. Зрештою, це єдина громада України, де почала діяти унікальна фітнес-бібліотека. У цьому переконалися учасники прес-туру.


За словами голови громади Анатолія Видути, Моринська ОТГ існує всього півтора роки. На 15 мільйонів бюджетних коштів тут утримують 4 будинки культури та 1 клуб, 1 амбулаторію та ФАП у кожному селі громади, 4 бібліотеки та 1 навчально-виховний комплекс, який відвідує 140 вихованців. До опорної школи дітей з усіх сіл привозять шкільним автобусом, громада оплачує також курсування рейсового автобусу між селами. Частину приміщень об’єктів інфраструктури (будинки культури, школа) громада уже обновила, планує ремонти і цьогоріч. А ще тут всюди встановили дитячі майданчики, розбили сквери. Прибирають у громаді так ретельно, що в жодному селі на узбіччі не побачиш найменшого клаптика паперу.

 

Новий дитячий майданчик у Виграєвi

 

Моринська громада вражає ще й тим, що надзвичайно шанує народні традиції та культуру – у кожному клубі чи будинку культури створили мальовничий куточок з рушниками, вишитими картинами та сорочками, знаряддями праці та ремесел, іншими раритетними старожитностями. У кожному селі громади діють співочі колективи, що у пишних народних строях зустрічають гостей громади власним гімном свого села.

 

Клуб у Виграєвi

Клуб у Сотниках

Клуб у Сотниках

Клуб у Сотниках

Одне з найбільших сіл громади – Виграїв – є місцем історичної битви Богдана Хмельницького із військом Речі Посполитої (після чого хутір Гороховий і отримав таку назву). І подробиці цієї перемоги гості громади можуть почути в єдиному в Україні музеї козацької слави у Виграєві.

Мiсце iсторичної битви у Виграєвi

Музей козацької слави у Виграєвi

Музей козацької слави у Виграєвi


 

За словами заступника голови громади Лілії Жуковської, у Моринській ОТГ планують створити туристичний кластер і розвивати саме туристично-культурно-екологічне спрямування. Адже на Корсунщині незрівняна природа – ліси, ріки, луки, цілющі джерела – а для туристів тут планують проводити майстер-класи із гончарства, випікання хліба, продавати мед і домашню консервацію. Уже сьогодні у громаді успішно діє садиба зеленого туризму місцевого депутата Андрія Столяревського, переселенця із Криму, родина якого тримає пасіку і дивує туристів надзвичайно смачним медом та можливістю оздоровлення в унікальному будиночку апі-терапії.

 

Садиба зеленого туризму у Сотниках

Садиба зеленого туризму у Сотниках

Садиба зеленого туризму у Сотниках

Серед найбільших унікальностей Моринської громади, яких не побачиш більше ніде в Україні – фітнес-бібліотека, нещодавно відкрита у Моринцях. Саме так громада вирішила залучати дітей та молодь до культурного і здорового способу життя. Фітнес-зал у частині приміщення бібліотеки облаштували на залишок коштів інфраструктурної субвенції, левова частка якої пішла на ремонт дороги. На решту коштів – близько 50 тисяч гривень – придбали тренажери. Старі книги списали, здали у макулатуру, і на ці кошти придбали книги про фітнес, аби діти могли правильно займатися спортом. А у подальшому у бібліотеці планують поставити  ноутбук із підключенням до мережі – аби можна було проводити заняття за професійними роликами з інтернету.

 

Фітнес-бібліотека у Моринцях

 

 

«Іншим селам нашої громади ідея також сподобалася, - розповідає Лілія Жуковська. – Ми запровадили громадський бюджет, наразі – у  розмірі 100 тисяч гривень. І наші села Виграїв та Сотники уже подали подібні проекти, тож будемо і там пропагувати для молоді  здоровий  інтелектуальний спосіб життя».

«Фітнес-бібліотека – досить унікальне поєднання не лише для Черкащини, але й для України. Рішення виникло на перший погляд неочікувано, хоча, насправді, воно стало результатом попередньої роботи місцевої влади з облаштування громади. У рамках підготовки Стратегії розвитку, допомогу в розробці якої надавав Черкаський ЦРМС, було виявлено цілий ряд проблемних моментів: недозавантаженість і низька відвідуваність клубів і бібліотек, значні витрати на їхнє утримання, відсутність критих територій для занять спортом, - зазначає Григорій Перерва, радник Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», – Рішення щодо зведення під одним дахом одразу кількох, раніше розкиданих по селу комунальних установ, прийняли одразу. Щодо фітнесу, то тут громада отримала необхідні кошти в рамках інфраструктурної субвенції від держави. Але кошти і, відповідно, обладнання, були отримані вже наприкінці грудня, коли встановлювати його під відкритим небом було недоречно. Тут і згадали про ідею «укрупнювати» напівпорожні приміщення. Так під одним дахом опинилися бібліотека і фітнес-клуб. Поєднання виявилося вдалим. А якщо будуть здійснені подальші заходи, такі як розміщення у цій же будівлі Інтернет-кафе, молодь громади скоро може стати наспортивнішою і найосвіченішою на Черкащині».

Прес-тур на на Корсунщину, до Моринської ОТГ, організував Черкаський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Теги:

культура туризм

Область:

Черкаська область

Громади:

Корсунь-Шевченківська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

03 вересня 2024

На Прикарпатті Програма USAID DOBRE допомогла створити веломаршрут на території чотирьох громад

На Прикарпатті Програма USAID DOBRE допомогла...

31 серпня в Коломиї на Івано-Франківщині офіційно відкрили веломаршрут «Роверове Покуття», створений за підтримки...

29 серпня 2024

Згуртованість та синергія: досвід Козельщинської громади Полтавщини

Згуртованість та синергія: досвід...

Якісні зміни у громаді відбуваються не лише завдяки фінансовому ресурсу. Визначальну роль відіграє мотивація та...

27 серпня 2024

4 млн євро від всіх доступних програм ЄС — секрети успіху Івано-Франківська

4 млн євро від всіх доступних програм ЄС —...

15 управлінців громад із Харківської, Запорізької, Сумської, Одеської та інших областей України тиждень в рамках...