Інфраструктура, виноград та дикий парк - успіхи Остерської громади

З успіхами та кращими практиками Остерської громади знайомилися журналісти Чернігівщини.

 

Про успіхи 

 

Презентували громаду гостям Андрій Скидан, заступник Остерського міського голови, та Світлана Чистяк, секретар Остерської міської ради.

 

 

«Остерська громада утворилася в червні 2016 року, перші вибори відбулися у листопаді 2016 року. До складу громади увійшли 14 населених пунктів – місто Остер та 13 сіл. На території громади проживає вісім тисяч жителів, а територія складає 17 тисяч га», - розповів Андрій Скидан.

 

 

За його словами, після об’єднання бюджет ОТГ зріс і є позитивна динаміка збільшення власних надходжень. У 2018 році загальний кошторис складав 54,3 млн грн, з них власні доходи – 21,3 млн грн. На території Остерської громади є три автозаправки, які сплачують акцизний податок, сільськогосподарські та виробничі підприємства, розвивається малий та середній бізнес, які також додають грошей до бюджету.

Допомагає громаді й держава. Так, на розвиток інфраструктури за два роки отримали майже 3,7 мільйона гривень. За ці гроші придбали сміттєвоз та автовишку, встановили систему відеоспостереження.

«Сміттєвоз потрібен для підтримання порядку в громаді. Автовишка дає можливість ремонтувати та відновлювати освітлення, розчищати дерева та виконувати інші висотні роботи. Економія суттєва, адже за один день оренди автовишки ми платили чималі гроші», – розповів Андрій Скидан і додав, що завдяки відеокамерам, встановленим на в’їзді та виїзді з Остра, поліції вдалося розкрити кілька злочинів.

«Взимку відвалом сміттєвоза можна чистити сніг. Для цих потреб є також два гусеничні трактори. Узимку даємо собі раду без сторонньої допомоги», – розповідає Володимир Хоменко, заступник міського голови з питань ЖКГ.

 

 

У 2019 році громада має отримати майже 1,4 млн грн, за які планують придбати екскаватор-навантажувач та трактор.

За 5,5 млн грн, виділених на соціально-економічний розвиток, протягом 2017-2018 років в Остерській громаді зробили капітальний ремонт частини дороги, провели термомодернізацію дитячого садочка та побудували футбольне поле зі штучним покриттям на території гімназії.

У громаді турбуються не лише про інфраструктурні проекти. Тут дбають про підвищення якості соціальних та адміністративних послуг. Так, у січні 2019 року Остерська ОТГ стала учасницею ІІІ Раунду Фази впровадження Програми «U-LEAD з Європою» з модернізації ЦНАП, тож зараз тут готують приміщення відповідно до вимог Програми.

А за день до зустрічі з журналістами, у громаді дізналася, що Остерський територіальний центр отримає спеціально обладнаний автомобіль для надання послуг «Соціальне таксі».

 

Тут вірять в успіх винограду

 

Чи можливо на півночі України вирощувати виноград? Як виявилося, можливо. Підприємці з Остерської ОТГ протягом кількох років досліджували цю культуру. І минулого року на площі 2 га висадили понад 500 кущів 200 сортів. За словами підприємця Артема Севастьяна, ці два гектари експериментальні. Вирощувати будуть ті сорти винограду, які найкраще адаптуються до погодних умов.

 

 

«Свого часу я займався різними видами бізнесу. А потім вирішив зробити таке, чого немає на Чернігівщині. І виноградарство – це саме та справа, яка є унікальною для північного регіону», - стверджує Артем Севастьян.

 

 

Його партнером став досвідчений місцевий виноградар Леонід Ющенко, який 15 років займався вирощуванням цієї культури. Удвох чоловіки й працюють зараз на виноградній плантації. І вірять в успіх.

За словами підприємців, ставку вони роблять на ранні й середньоранні столові сорти. Пізніх не садять, тому що вони в цих широтах, як правило, не достигають. Винних сортів винограду тут усього близько 100 кущів, і то – для себе. В планах збільшити плантацію з виноградом до 10 га.

Перший врожай тут сподіваються отримати років через три-чотири, а великі партії ягід зможуть постачати десь через п’ять-шість років. Хоча вже сьогодні є пропозиції придбати остерський виноград.

 

 

В Остерській міській раді ініціативу підприємців вітають. Як зазначив заступник міського голови Андрій Скидан, кожен новий бізнес – це майбутні робочі місця і податки, а відтак, і розвиток громади.

 

Парк природи «Беремицьке»: нові робочі місця, розвиток туризму та відродження природи

 

 

Парк природи «Беремицьке» – це унікальний проект ревайлдингу («повернення до дикої природи») території. Подібний є лише в Одеський області, але там поки немає туристичної інфраструктури. Про це розповів журналістам Ростислав Полусмайко, менеджер з регіонального розвитку БФ «Беремицьке БІОсфера».

 

 

«Парк природи «Беремицьке» на території Остерської об'єднаної територіальної громади має на меті відновити природу у такому вигляді, в якому вона була у наших краях у V-X столітті. Благодійний фонд «Беремицьке БІОсфера» за підтримки іноземних партнерів і донорів має значні досягнення на шляху до цієї мети: відроджується тваринний і рослинний світ, на території парку відвідувачі можуть спостерігати за життям занесених до Червоної книги видів. Тут є все для відпочинку від мегаполісів: індивідуальні апартаменти, туристичні намети і навіть... музей диких котів», - сказав Ростислав Полусмайко.

Завдяки цьому проекту у громаді з'явилися нові робочі місця. Працівники приїжджають з Остра та навколишніх сіл. У планах – збільшити кількість туристів, побудувати на території громади готель та створити кількаденні туристичні маршрути, які поєднуватимуть туристичні перлини та унікальні місця різних громад.

 

 

«Парк природи «Беремицьке» – це вдала співпраця влади, бізнесу та громадськості. Це робочі місця, це податки і надходження до бюджету. Це постійний рух та розвиток. Це масштабні плани та реальні проекти», - зазначила Оксана Стельмах, радник з комунікацій Чернігівського ЦРМС.

Прес-тур організував Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Область:

Чернігівська область

Громади:

Остерська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

13 вересня 2024

Радивилівська і Бродівська громади об’єднують зусилля заради професійного розвитку освітян

Радивилівська і Бродівська громади об’єднують...

Радивилів, що на Рівненщині, та Броди, що на Львівщині, належать до різних областей і свого часу між ними навіть...

13 вересня 2024

Саф’янівська та Суворовська громади зміцнюють партнерство за п’ятьма ключовими напрямами

Саф’янівська та Суворовська громади зміцнюють...

4 вересня Саф’янівська та Суворовська громади, що на Одещині, підписали п’ять договорів про міжмуніципальне...

13 вересня 2024

У ліцеї Носівської громади з підземного сховища зробили сучасний освітній хаб

У ліцеї Носівської громади з підземного сховища...

Завдяки підтримці Швейцарсько-українського проєкту DECIDE підвальне приміщення Носівського ліцею №5 не лише...

13 вересня 2024

Відстань не перешкода: Ясіня та Любешів розпочали міжмуніципальну співпрацю

Відстань не перешкода: Ясіня та Любешів...

Ясінянську та Любешівську громади розділяє понад пів тисячі кілометрів (це майже стільки ж, як з Києва до Львова),...