Успіхи Вилківської ОТГ: шлях до «Української Венеції»

Зелений туризм, автентичні церкви, населення старовірів і, звісно ж, канали Дунаю з мальовничими краєвидами. Саме за них місто прозвали «українською Венецією». У 2017 році першими у Придунав’ї в Вилковому створили об’єднану територіальну громаду.

На думку представників Асоціації міст України, це стало поштовхом до позитивних перетворень території і наразі є прикладом для інших ОТГ Одещини. За майже 2 роки існування Вилковської ОТГ тут досягли значних успіхів у розвитку громади та туристичної галузі.

ОТГ створили тут 29 жовтня 2017 року. До складу, окрім міста Вилкове, увійшли селища Біле, Десантне, Новомиколаївка та Мирне. Розпочали з бюджету у 7 мільйонів гривень, проте зараз він вже досяг 78 мільйонів.

Серед найбільших викликів ОТГ: дороги, якість питної води та каналізації. Найболючіше — це сезонні підтоплення місцевості. У кожному з питань вже є певні напрацювання. Відгалуження траси Одеса — Рені Спаське —Вилкове, яке побудували два роки тому, вже дало позитивний ефект. Наразі «українську Венецію» відвідує близько 20 тисяч туристів на рік. У планах — будівництво дороги у напрямку Десантне — Мирне. Є рішення і у боротьбі з затопленнями. Представники інших громад Одещини визнають — деякі з напрацювань Вилкового дійсно можна перейняти.

Якщо Мирне, Десантне та Новомиколаївка Вилковської громади живуть переважно за рахунок сільського господарства, то в Вилковому діяльність місцевих сконцентрована на туризмі, рибалці, збору полуниці і виготовленню очерету. А головне — вшануванні своєї історії та природного різноманіття.

Найпопулярніший туристичний маршрут у Вилковому — так званий нульовий кілометр. Місце, де Дунай впадає в Чорне море. Багато туристів приїжджає сюди загадати бажання. За зізнанням ж голови ОТГ, його найбільше бажання — щоб місто занесли до списку ЮНЕСКО.

 

 

Область:

Одеська область

Громади:

Вилківська міська об’єднана територіальна громада

Джерело:

7kanal.com

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 вересня 2024

26 вересня 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...