Рада Європи і надалі сприятиме децентралізації в Україні, - підсумки зустрічі В’ячеслава Негоди та Даніеля Попеску

Рада Європи високо оцінює результати децентралізації в Україні і продовжуватиме допомагати у створенні законодавчих актів, необхідних для продовження реформи.


Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода після зустрічі з керівником Департаменту демократичних інститутів та врядування Генерального директорату – ІІ з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи, Спеціальним радником Уряду України з питань децентралізації паном Даніелем Попеску.

За словами В’ячеслава Негоди, представники Ради Європи готові увійти до робочої групи з розроблення проектів законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації». Також, якщо народні депутати приймуть законопроект «Про засади адміністративно-територіального устрою України» (№8051) за основу, європейські експерти допомагатимуть готувати його до другого читання.

«Сподіваємось, що завтра проект закону №8051 знову з’явиться у порядку денному Верховної Ради і депутати його підтримають. Далі на нас чекає велика робота, бо цей законопроект вимагає напрацювання значного масиву законодавчих актів, узгодження із чинним правовим полем, а також доопрацювання в разі внесення змін до Конституції України в частині децентралізації. Отже у підготовці законопроекту до другого читання нам буде потрібна фахова та юридична експертиза, яку ми розраховуємо отримати в тому числі і від експертів Ради Європи», - сказав перший заступник Міністра.

Рада Європи також готова долучитися до проведення тренінгів для юристів та суддів з питань законодавства про об’єднання та приєднання громад.

«У 2016-2018 роках 48 разів через суд намагалися зупинити законні рішення місцевих рад про об’єднання. В десяти випадках це, на жаль, вдалося. Отже ми ще не можемо бути певними, що в Україні сформована чітка правозастосувальна практика і судді мають достатньо знань у питаннях добровільного об’єднання та приєднання територіальних громад. Звичайно, складно одразу й усім розібратися у такій кількості нововведень, в тому, чого раніше не було. Тому тренінги для юристів і суддів – необхідні заходи на цьому етапі реформи», - вважає В’ячеслав Негода.

Він також нагадав, що з 1 січня 2020 року буде введена монополія на представництво адвокатами інтересів держави та місцевого самоврядування у судах. Тому на тренінгах особлива увага приділятиметься взаємодії юристів органів місцевого самоврядування та адвокатів.

Даніель Попеску назвав децентралізацію однією з найуспішніших реформ в Україні, яку підтримують більшість людей. «Наші щорічні опитування підтверджують, що українці розуміють і позитивно сприймають децентралізацію, бачать її результат і задоволені ними. Сподіваємося, що нове керівництво країни  не зійде зі шляху передачі повноважень, ресурсів і відповідальності від державної влади найближче до людей – у громади. А Рада Європи готова й надалі ділитися європейським досвідом створення законодавчої бази, необхідної для розвитку і зміцнення місцевого самоврядування», - сказав він.

Приєднані зображення:

Теги:

В'ячеслав Негода Даніель Попеску Рада Європи

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

  Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад,...

27 вересня 2024

26 вересня 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...

26 вересня 2024

В Офісі Президента розповіли про пріоритети регіональної політики на 2025 рік

В Офісі Президента розповіли про пріоритети...

Наступного року регіональна політика зосередиться на зміцненні обороноздатності країни та подоланні наслідків,...