Регіональний план управління відходами — це рішення для регіонів

Регіональний план управління відходами — це рішення для регіонів

Національні стратегія та План управління відходами, їхнє втілення на регіональному рівні, рамковий закон про відходи — це ключові опори реформи управління відходами в Україні. 24 квітня відбулося засідання Координаційної ради з питань реалізації Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року за підтримки та участі Швейцарсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні DESPRO.


Під час засідання Остап Семерак, Міністр екології та природних ресурсів, зазначив, що цю реформу неможливо втілити без органів місцевого самоврядування, особливо в умовах децентралізації. За словами міністра, це є одним з пріоритетів роботи Уряду на чолі з Володимиром Гройсманом. Тому сьогодні усім залученим до управління відходами сторонам важливо зосередитися на роботі над регіональними планами.

Згідно з Національною стратегією управління відходами, кожна область повинна розробити власний регіональний план та узгодити його з Національним планом управління відходами. Це вимагатиме як фінансового, так і експертного ресурсу ОДА.

 

 

Геннадій Зубко, Віце-прем’єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, порекомендував областям залучати до розробки таких планів місцеві агенції регіонального розвитку. Останні можуть допомогти із залученням інвестицій для втілення регіонального плану управління відходами. Ще один приклад отримання фінансування, що навів Віце-прем’єр, — державні субвенції: “2,1 мільярди державної підтримки було спрямовано цього року саме в громади. Ті області, де більше об’єднаних громад, отримали й більше субвенцій. Там, де є реформа - там є державна підтримка, там є інвестиції”.

Вячеслав Сороковський, експерт DESPRO з питань публічних послуг та моніторингу, повідомив, що у липні 2019 планується завершити роботу над першим регіональним планом в Україні для Вінницької області. За словами експерта, ця робота дала можливість дещо інакше подивитися на Національний план управління відходами – на ті завдання, що пов’язані із регіональним плануванням: “Тепер ми можемо, дивлячись на деякі заходи Національного плану, розуміти, що і як треба зробити на рівні регіону для виконання цього заходу. А також, - що робити на рівні національному, щоб регіони мали можливість реалізувати цей захід. В основному, завдання Нацплану синхронізовані з процесами регіонального планування. Втім, окремі завдання можуть потребувати корегування. Наприклад, в Методичних рекомендаціях пропонується, щоб обраний сценарій системи управління відходами був технологічно та економічно доступним. У цьому випадку перелік найкращих доступних технологій став би регіонам в пригоді. Але у Нацплані завдання із розроблення довідкових матеріалів із найкращих доступних технологій віднесено у термінах на 2022-23 роки. Також хотілося б сказати, що проект DESPRO готовий до діалогу із регіонами щодо конкретних рішень, які можуть закладатися у регіональні плани з огляду на той досвід та напрацювання, які ми маємо. Як проект міжнародної технічної допомоги ми розмірковуємо над тим, як створити свого роду платформу для більш систематизованого способу передачі подібних знань. Адже є досвід, який навіть виходить за межі Методичних рекомендацій”.

 

 

Детальніше про реалізацію реформи управління відходами в Україні у live-трансляції засідання Координаційної ради за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=fPV0BN8-tEk

Теги:

DESPRO управління відходами

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть