У Млинівській ОТГ встановили єдину ставку податку для підприємців на рівні 1%. Експерти мають застереження

У Млинівській селищній об’єднаній громаді, що на Рівненщині, депутати ухвалили рішення про єдину ставку податку для підприємців І та ІІ груп оподаткування на рівні 1%. Рішення вступить в дію з 2020 року. Про це повідомляє «UA:Рівне».

У такий спосіб громада сподівається залучити на свою територію якомога більше підприємців. Вже в цьому році у планах громади залучити 1300 підприємців. Більше того, вони мають стати жителями громади, тобто бути зареєстрованими на її території. У такий спосіб громада намагається вирішити питання нарощування різного роду субвенцій. Хоча, водночас, ставка оподаткування на рівні 1% призведе до фінансових втрат громади на рівні 1,8 млн грн.

«Я змушений вдатися до цього безпрецедентного кроку через, фактично, безвихідь, адже нашій громаді катастрофічно не вистачає коштів для фінансування шкіл та інших соціальних об’єктів. У нас 16 закладів, які раніше утримував район, а після створення ОТГ ми утримуємо з доходів громади і втримати це дуже важко. І ми не хочемо їх закривати», - прокоментував журналістам голова Млинівської ОТГ Дмитро Левицький.

«Децентралізація» звернулася за коментарем до експерта з фіскальної децентралізації програми «U-LEAD з Європою» Віктора Венцеля.

«Ідея щодо залучення таким чином підприємців цікава, але є застереження. По-перше, максимальні ставки єдиного податку на сьогодні і так не досить великі -10% від розміру прожиткового мінімуму для І-ї групи (у 2019 році – 192,1 грн на місяць) та 20% мінімальної зарплати для ІІ-ї групи (834,6 грн на місяць). По-друге, залучення 1300 підприємців, про що кажуть в громаді, досить проблемно. Це становить майже 7% від чисельності всіх жителів ОТГ. Крім цього, така кількість підприємців повинна мати на території громади відповідну роботу. Тобто, ОТГ повинна забезпечити для такої кількості підприємців відповідну зайнятість. Для сплати податків на території ОТГ всі ці підприємці повинні там зареєструватися, а також створити значну кількість робочих місць, щоб компенсувати втрати бюджету від зниження ставки в розмірі 1,8 млн грн та забезпечити додаткові перерахування до бюджету.

Збільшення базової дотації за рахунок зростання чисельності населення теоретично можливе за умови, що такі жителі будуть офіційно зареєстровані (прописані) на території громади, а обсяги ПДФО зростатимуть меншими темпами, ніж в цілому по Україні. Але така ситуація свідчитиме про погіршення економічної ситуації в ОТГ, що не повинно бути метою діяльності ОТГ».

 

10.05.2019 - 10:26 | Переглядів: 9585
У Млинівській ОТГ встановили єдину ставку податку для підприємців на рівні 1%. Експерти мають застереження

Область:

Рівненська область

Громади:

Млинівська селищна об’єднана територіальна громада Млинівська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

17 жовтня 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 жовтня 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 жовтня 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 жовтня 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...