Громадський бюджет – це відновлення довіри до влади

IT-лабораторії, громадські простори, заклади освіти та охорони здоров’я, оснащені парки, сквери та інші місця громадського користування. Це ті об’єкти, які користуються найбільшою популярністю серед впроваджених громадських бюджетів об’єднаних територіальних громад та міст.

Якщо громада зацікавлена у відкритості та прозорості освоєння коштів місцевого бюджету, то громадський бюджет є надзвичайно дієвим інструментом.

Для вивчення особливостей впровадження громадського бюджету на семінар «Бюджет участі як інструмент розвитку демократії та залучення мешканців до управління громадою» до Львівського ЦРМС завітали представники громад Львівщини, заступники голів, секретарі рад, проектні менеджери та інші спеціалісти.

Координатор проекту «Київський діалог» у м. Львів Станіслав Безушко розповідає, що наявність громадського бюджету налагоджує комунікацію у громаді і відповідальність за прийняті рішення. «Якщо мешканець вашої громади додав до співфінансування проекту хоча б 5 чи 10 гривень, то будьте певні, що ця людина буде пильнувати за роботами на об’єкті. Але ваше завдання полягає в тому, щоб переконати жителів вашої громади підтримати цю ідею і допомогти в реалізації», - стверджує Станіслав Безушко.

За словами експерта, громадський бюджет сприяє прозорості бюджетного процесу загалом, зменшує корупційну складову у витрачанні бюджетних коштів, підвищує активність мешканців та обізнаність в питаннях місцевого самоврядування, збільшує довіру між владою і громадою.

При впровадженні громадського бюджету варто враховувати, що найактивнішими учасниками будуть молоді люди; ініціювати проекти можуть як окремі особи, так і групи учасників та громадські організації; а більшість ОТГ відмовляються від поділу проектів на великі та малі.

Орест Файфурка, начальник відділу громадського партнерства управління «Секретаріат ради» Львівської міської ради, розповів про розробку та впровадження громадського бюджету міста Львова: «Коли ми говоримо про громадський бюджет, то мова йде не про гроші, а про налагодження довіри, відновлення партнерських стосунків і спільної розбудови громади».

Ретельно обговорили і особливості голосування через електронні системи, ЦНАП чи паперові бюлетені в офісах старост, оскільки в сільській місцевості не так поширена електронна комунікація. Показово, що у Львові в 2018 році 80% учасників голосування скористалися електронним сервісами через IDбанк.

Обидва спікери наголосили на важливості комунікації з мешканцями, які повинні бути активними та брати участь в ініціюванні проектів.

08.05.2019 - 16:30 | Переглядів: 10080
Громадський бюджет – це відновлення довіри до влади

Приєднані зображення:

Теги:

бюджет громадський бюджет

Область:

Львівська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...