Хочете поплавати з адреналіном? - Тоді вам у Білоберізьку ОТГ

В гори можна не лише ходити, в горах можна і плавати. Так вважають у Білоберізькій громаді у високогір’ї Верховинського району Прикарпаття. Тут не лише розповідають гуцульські байки про прадавнє море, хвилі якого у сиву давнину омивали підніжжя Карпатських гір, а й пропонують усім охочим реально поплавати ще й з адреналіном. Щоправда, не у морі, а у гірській річці.

У громаді вирішили, розвивати туристичний напрям з акцентом не лише на екологічну складову, етніку і та збережені народні традиції, а й на сучасні види розваг і активного відпочинку. Тут можна спробувати підкорити гірську річку на рафті.

Туристам пропонують повний комплект спеціалізованого спорядження, рафти і досвідчених гідів для кількагодинного швидкісного сплаву по річці Черемош. Тож для поціновувачів природних красот це абсолютно новий погляд на гори так би мовити знизу і в динаміці, а для любителів гострих відчуттів – цікавий досвід з присмаком адреналіну.

 

 

Як працює цей та кілька інших туристичних проектів на прикладі Білоберізької ОТГ вивчали проектні менеджери ОТГ Івано-Франківської області в рамках семінару «Державні та місцеві інструменти розвитку гірських територій», організованого Івано-Франківським ЦРМС за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

«Для гірських територій розвиток туристичної сфери є однією з точок росту та місцевого розвитку. Проте, говорити легко, а знайти свою нішу і створити атракцію значно важче. І тут краще один раз побачити, ніж сто разів почути, як це працює, - зазначає радник з питань регіонального розвитку Івано-Франківського ЦРМС Ігор Мельничук, - представники громад мали можливість ознайомитись із практикою розвитку туристичних послуг, спробувати це та знайти ідеї для своїх ОТГ».

В рамках семінару мова йшла про успішну реалізацію громадою двох проектів «Створення туристично-інформаційного центру «Під писаним каменем» на базі сільського клубу присілку Пасічне с. Білоберізка» та «Створення передумов для заняття рафтингом у Білоберізькій ОТГ», які були підготовлені спільно з експертами Івано-Франківського ЦРМС та Агенцією розвитку ОТГ Прикарпаття.

Білоберізька ОТГ є першою гірською громадою на Прикарпатті та однією з найменших за кількістю мешканців. Але це стало лише додатковим мотиваційним чинником для розбудови спроможності ОТГ. Саме мотивація, знання власних ресурсів та чітке бачення своїх переваг є місцевим секретом успіху.

«Як «зробити Швейцарію» в українських Карпатах? Перше – зробити дороги, друге – навести лад зі сміттям, бо їхати дивитись на нього ніхто не буде, всюди вистачає свого. І третє – запропонувати туристам щось незвичне, вражаюче, що викликає емоції», - говорить голова Білоберізької ОТГ Дмитро Іванюк.

Зараз у громаді активно вирішують проблему доступності, покращуючи якість місцевих доріг. Це, за словами Дмитра Іванюка, один пріоритетів. А для вирішення проблем зі сміттям разом з Івано-Франківським ЦРМС готують на конкурс проектів секторальної підтримки Європейського Союзу проект «Міжрегіональний кластер поводження з ТПВ на межі Івано-Франківської і Чернівецької областей «Чистий Черемош», який в рамках міжмуніципального співробітництва впроваджуватиметься разом з Усть-Путильською ОТГ Чернівецької області.

«Не гроші роблять успіх, а люди та ідеї. І приклад Білоберізької громади це підтверджує. Розуміння своїх переваг та нестандартна як для гірської місцевості ідея, трохи зусиль – і є родзинка, яка веде у громаду туристів. А значить і дає місцевим мешканцям можливість заробляти», - зазначає директор Івано-Франківського ЦРМС, коментуючи презентовані практики Білоберізької громади.

Теги:

туризм спорт

Область:

Івано-Франківська область

Громади:

Білоберізька сільська об’єднана територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...