Польоти на літаках, форелеві ферми, скіфські поселення... Чим цікаві та багаті запорізькі громади

Узбережжя Азовського моря, що простягається Запорізькою областю, вже не потребує особливої реклами. Громади щороку додають нові родзинки — облаштовують набережні, встановлюють розважальні об’єкти, пропонують екскурсії. Проте ОТГ, розташовані на значній відстані від курортів, також у своїх стратегіях розвитку бачать пріоритетом розвиток туризму. Історичні споруди, рекреаційні зони, польоти на літаках, пересування на плотах, крафтове виробництво... Це лише частина привабливих для туристів об’єктів у громадах, що були презентовані на круглому столі “Туристичний потенціал ОТГ Запорізької області”, який відбувся 16 квітня у Запорізькому Центрі розвитку місцевого самоврядування. За мету заходу визначали не тільки показати можливості для цікавого відпочинку, а й налагодити співпрацю з представниками бізнесу, асоціацій та громадських об’єднань, які працюють у сфері розвитку туризму.

10 громад презентували ті об’єкти, які вже на сьогодні готові приймати відвідувачів. Але поки що мова йде про тури одного дня.

Це і рекреаційні зони відпочинку (форелева ферма у Комишуваській ОТГ) та унікальні заходи — як-то Фестиваль сала у Великобілозерській ОТГ та історичні реконструкції, це і відвідування підприємства з виготовлення літаків та можливість з неба побачити територію Веселівської громади, це і агротуризм, коли можна не лише ознайомитися з виробництвом сирів (Покровське), зібрати самим врожай у садах, а й влаштувати виїзні фотосесії серед квітучих вишневих дерев або айви у Преображенській ОТГ. Це музеї українського побуту та радіотехніки, а також музеї просто неба у Смирновській та Гуляйпільській громадах. Є на території області і збережені менонітські будівлі (Остриківська ОТГ) та замок Міклашевського (Біленківська ОТГ), монастирі та церкви, скіфські поселення (Чернігівська ОТГ). 100-річні хати, колодязі, козацькі зимівники, зариблені ставки, кургани, за якими ховаються історичні події, фортеці... Це те, чим можуть похвалитися громади, причому розраховуючи на різні категорії туристів.

“Ми їздимо до Ужгороду подивитися, як цвітуть сакури, летимо до Голландії побачити поля тюльпанів, а у Франції — лаванди. Проте маємо зовсім поряд те, що не помічаємо. Сади у квітах персика або черешні виглядають не менш привабливо. І це може стати привабливою фотозоною... Але туризм — це не лише привернення уваги до громади, це не лише підвищення іміджу, налагодження співпраці як між самими ОТГ, так і з організаціями, які надають туристичні послуги, це — бізнес, створення нових робочих місць та крок до інвестора, — зауважила модераторка заходу Наталя Селюкова, радниця з питань комунікації Запорізького ЦРМС, створеного за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону України. — Тому одразу і ставитися до кожного туристичного об’єкту варто, враховуючи все це. Якщо одразу запропонувати неякісний продукт, можна назавжди втратити привабливість”.

Турбізнес цікавили практичні питання: скільки часу варто витратити на проїзд, який стан доріг, чи є вказівники, яка інфраструктура і години роботи об’єктів. У свою чергу пропонують як інформаційну, так і організаційну підтримку. Туристичний інформаційний центр готовий допомогти і в розробці маршрутів, а Запорізька обласна туристична асоціація – у створенні дорожньої карти розвитку туризму в громадах. Причому вже під час круглого столу досягли домовленості з Преображенською ОТГ, яка стане пілотним проектом для подальшого поширення досвіду. Розробка тематичних маршрутів, які пролягатимуть через декілька ОТГ (Чумацький шлях та дорогою Махна), визначення для кожної громади “пріоритетного” свята, щоб не конкурувати, а співпрацювати, створення унікальних зон відпочинку — це ті теми, які були визначені для найближчих тематичних заходів з теми розвитку туризму в громадах Запорізької області.

17.04.2019 - 14:11 | Переглядів: 6662

Приєднані зображення:

Теги:

туризм

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...