Хочете розвитку вашій громаді – подбайте про безпеку 

За різними підрахунками, завдані збитки від пожеж у світі становлять близько 1% усього валового виробництва. Із наукових спостережень, цей показник в Україні ще більший - 3-4%.


Головним національним інтересом будь-якої держави є сталий розвиток економіки, добробут і безпека громадян. Україна робить багато кроків задля якісного виконання цих функцій.

У підтримку якісної організації безпеки в об’єднаних територіальних громадах, Програма “U-LEAD з Європою” організувала у Львові навчання для тренерів на тему “Громадський порядок та безпека”, які згодом будуть допомагати ОТГ налагоджувати ці функції. Участь у навчальних заходах на базі Львівського державного університету безпеки життєдіяльності взяв радник з юридичних питань Львівського ЦРМС Андрій Гнида.

Досвідом ефективної розбудови системи захисту населення ділилися генерал у відставці, екс-голова Державної пожежної служби Польщі Вєслав Богдан Лєшнякевич; генерал у відставці, координатор та експерт у проектах з підтримки українських пожежників Марек Ковальскі та полковник у відставці, віце-президент Європейського альянсу пожежної безпеки Кшиштов Біскуп.

У Польщі працюють 30 тис. державних поліцейських і 360 тис. активістів добровольчих пожежних команд. Більш того, витрати на добровольців у 4 рази нижчі, аніж на держслужбовців, а ефективність їхньої роботи на однаково високому рівні.

Екс-голова Державної пожежної служби Польщі Вєслав Богдан Лєшнякевич розповідає, що відчуття безпеки є головним фактором, який впливає на вибір місця проживання, діяльність людей, а в результаті, і соціально-економічний рівень життя. “Рівень відчуття безпеки у громадян – це, фактично, оцінка ефективності роботи органу місцевого самоврядування. Якщо хочете розвитку вашій громаді, то подбайте про безпеку”, - стверджує Вєслав Богдан Лєшнякевич.

Напротивагу традиційним уявленням про пожежників у сусідній Польщі службу несуть і жінки. І, взагалі, добровільна пожежна дружина – це не лише загін, який має загасити пожежу, а сучасний центр, навколо якого будується життя громади. Часто при таких центрах є великі актові зали, де відбуваються масові заходи, концерти, театральні вистави і навіть весілля. Майже при кожному центрі безпеки є духовий оркестр.

Сучасна будівля – це не розкіш, а необхідність, стверджує полковник у відставці, віце-президент Європейського альянсу пожежної безпеки Кшиштов Біскуп: “Дуже часто такий центр навіть працює як міні-готель, бо тут можна облаштувати тимчасовий прихисток для потерпілих, доки вони отримають допомогу соціальних служб чи самостійно вирішать свої проблеми із помешканням”.

Кожна гміна має можливість закладати і витрачати різну суму на пожежну безпеку, але не менше 1% свого бюджету.

Значну увагу приділяють інформаційним заходам. У 2018 році зробили нову аудіо- та візуальну соціальну рекламу. Остання кампанія проти підпалювання сухостою була підтримана католицькою церквою, де звернення до мешканців виголошували в усіх храмах Польщі.

За міжнародними стандартами визначено принцип «Золота година». Відповідно до цього принципу, якщо потерпілий потрапляє на операційний стіл протягом години після отримання ушкоджень, то шанси врятувати його життя досить високі, якщо ж пізніше, то з кожною наступною хвилиною вони значно зменшуються.

Для дотримання цього стандарту у Польщі потрібно, щоб пожежна команда прибула на місце пожежної ситуації за 20 хвилин. Доки доїжджає карета швидкої допомоги, пожежна команда може стабілізувати стан потерпілого і надати першу допомогу.

Під час безпекового заходу Бугринська ОТГ Рівненської області поділилася своїм досвідом створення ДПК з обмеженими бюджетними можливостями. Голова ОТГ Сергій Пилипчук розповів, що їхня невелика із 4,5 тис. населення громада ефективно співпрацює з польськими колегами і вже отримала значну матеріально-технічну допомогу: форму, взуття, захисні шоломи, спеціальні сумки із повним пакетом кровоспинних і протиопікових матеріалів, мотопомпу. Окрім матеріальної допомоги, проектом також передбачалися навчальні візити до Польщі та тренінги у Рівному і на Яворівському полігоні на Львівщині.

Бугринська ОТГ може похвалитися чи не найкращим досвідом в Україні з організації добровольчого загону. 16 добровольців, які не отримують фінансової винагороди, але застраховані, за півроку локалізували 27 пожеж без жодного летального випадку. Заробітну плату отримує лише водій, який пильнує за станом старенької машини ЗІЛ, яку їм передала ДСНС. Загалом, утримання добровільної пожежної бригади з однією зарплатою та ремонтом техніки становить 150 тис. грн.

16.04.2019 - 14:51 | Переглядів: 10191

Приєднані зображення:

Теги:

безпека добровольці пожежна

Область:

Львівська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 липня 2024

Карбонова громада. Інтерв’ю очільника Долинської ТГ

Карбонова громада. Інтерв’ю очільника...

Голова Долинської громади Івано-франківської області Іван Дирів про те, як його громада «постачає світло» державі і...

03 липня 2024

Успішна стратегія - здорова громада: як ефективно спланувати розвиток медичної сфери на місцях

Успішна стратегія - здорова громада: як...

Сьогодні вже нікого не треба переконувати у важливості стратегічного планування та його ролі у забезпеченні сталого...

03 липня 2024

Культура та креативні індустрії для сталого регіонального розвитку: тези з форуму у Вінниці

Культура та креативні індустрії для сталого...

26 червня у Вінниці відбувся другий із серії культурних форумів Швейцарсько-українського проєкту «Згуртованість та...

03 липня 2024

Громада з туристичними та медійними амбіціями: як Царичанці втілюють мрії в життя завдяки співпраці з міжнародними партнерами

Громада з туристичними та медійними амбіціями:...

Царичанська селищна громада одна із найстаріших на Дніпропетровщині – перші згадки про цей край датуються 1604 роком....