Водоканал без хлору, реабілітація воїнів та бюджет участі,- з історії успіху Хмільницької ОТГ

Минулого року міста обласного значення отримали можливість об’єднуватися за принципом приєднання територій – без додаткових виборів. Хмільник, що на Вінниччині, став одним із перших в Україні, хто наважився на такий крок, та безумовним лідером в області. Міську об’єднану територіальну громаду утворили шляхом приєднання сусіднього села Соколова.

Сталося це в листопаді 2018-го, тому говорити про значні досягнення ОТГ ще рано. Сьогодні фахівці займаються вирішенням земельних питань, адже потрібно розробити паспорт території. У найближчих планах – ремонт дороги до приєднаного села, утеплення дитячого садочка та придбання сучасного обладнання у школу Соколової.

Голова ОТГ Сергій Редчик зізнається, міста обласного значення не спішать об’єднуватися, адже вважають себе самодостатніми. Проте, на його думку, навіть маленькі села можуть стати новим подихом в житті громади.

«На об’єднання ми пішли свідомо, спілкувалися з громадою, з депутатським корпусом. Мушу визнати, думки були різні. Ми проаналізували рівень забезпеченості по місту. Маємо велику наповнюваність класів – близько 30 учнів у кожному. Це 11 тисяч гривень на одного учня. А якщо взяти по селу Соколова, то там всього навчається 65 чоловік, відповідно на одного учня витрачається 30 тисяч гривень.

По Соколовій нам треба виготовити додатково земельну документацію, яка обійдеться у мільйон гривень. Купити деяке обладнання у загальноосвітню школу. Утеплити ДНЗ треба, поміняти ліжечка і ковдри. Треба все підвести до рівня нашого міста. Дорогу до Соколової треба робити. Але я вірю в об’єднання, в це село, в їх працьовитих людей.

Можливо, це буде нова туристична Мекка. Зелений туризм. Там є 5 ставків, недалечко річка Південний Буг, цікава горбиста місцевість. Потрібно працювати і шукати креативні проекти, спільно розвиватися», - розповідає Сергій Борисович.

Нещодавно Вінниччина затвердила Перспективний план розвитку, згідно якого до складу Хмільницької міської ОТГ має увійти 60 населених пунктів, 17 сільських рад.

«Я відчуваю, що будуть проблеми. Коли ми проаналізували дохідну базу, то у відповідних сільських радах недостатньо сьогодні фінансового ресурсу для утримання всіх структур, особливо бюджетних. Але, я думаю, що держава повинна повернутися до фінансування таких об’єднаних територіальних громад. Має бути змінений Бюджетний кодекс, внесені зміни у Податковий кодекс для того, щоб на таку об’єднану територіальну громаду було більше доходів. Треба буде ж утримувати всі структури, не тільки оптимізувати і скоротити», - додає Сергій Редчик.

 

 

Громадський бюджет участі

 

У Хмільницькій ОТГ запровадили громадський бюджет участі. Жителі громади можуть пропонувати проекти, які хочуть реалізувати на території батьківщини. Переможців визначають шляхом голосування – за допомогою онлайн-платформи або ж у паперовому вигляді в приміщенні ЦНАПу. Завдяки такій ініціативі нещодавно у гімназії №1 з’явився ресурсний центр та інклюзивна кімната. Остання поділена на три частини – темна локація для заспокоєння, територія для навчання та соціальної адаптації сімей.

«В кімнаті займаються четверо дітей на інклюзії і ще троє, які перебувають на індивідуальному навчанні. Це теж діти з проблемами, вони мають вагомі порушення. Тут є все для заняття, можна навіть просто прийти подивитися мультики.

Всі задоволені, особливо ті діти, які на індивідуальному навчанні і не виходять з дому. Батьки з радістю приводять їх сюди», - розповідає заступник директор аз виховної роботи Наталя Стадник.

У кімнаті є м’які пуфи, телевізор, ноутбук, іграшки та міні-пісочниця для малювання, яка світиться різнокольоровими вогнями.

 

 

Поруч – інклюзивно-ресурсний центр. Там вже працюють двоє фахівців, оголошений конкурс на посаду дефектолога. Основне завдання – комплексна оцінка в розвитку дитини з особливими освітніми потребами. Також проводять консультацію батьків, педагогічних працівників освітніх закладів. Обслуговують дітей від 2 до 18 років.

Фахівці зазначають, останнім часом звертаються чимало діток. У більшості – порушення в мовленнєвому розвитку, порушення ходи, опорно-рухового апарату, а буває, що все разом...

У подвір’ї школи – кольорові сміттєві баки. Ініціатива «Відходи – в доходи» перемогла на обласному конкурсі проектів розвитку територіальних громад. До речі, партнером також стала Соколівська сільська рада.

«Ми пробуємо привчити дітей до розподілу відходів - пластик, скло, побутові відходи, органічні, папір. Робимо це поступово, бо раніше у нас такого розподілу не було. Для того, щоб відходи дійсно сортувалися, треба в класах мати мішки чотирьох кольорів, ми запровадимо це вже після весняних канікул. Дітки попереджені.

Ця ініціатива найбільше подобається молодшим школярам, вони уважно розкладають сміття в різні контейнери. Найчастіше наповнюється папір. Сьогодні його забирає відповідне підприємство. Коли ж в ОТГ запустять сміттєсортувальну станцію, то, можливо, будемо мати ще й доходи», - говорить директор школи Галина Храповіцька.

 

 

Відомо, що сьогодні у Хмільнику тривають роботи зі встановлення нової сортувальної лінії ТПВ з пакувальними пресами, вартість якої становить понад 5 мільйонів гривень. Її придбали ще у 2017, проте досі залишається потреба в будівництві спеціального ангару для розміщення даної лінії.

 

Водоканал без хлору

 

У Хмільнику на водоканалі провели реконструкцію системи знезараження води. На підприємстві встановили обладнання, що дозволяє відмовитися від використання хлору. Небезпечну речовину замінили звичайною кухонною сіллю.

«Не сам хлор діє на хворобливі бактерії, а його похідні, які маємо і після гідролізу повареної солі», - пояснює начальник водоканалу Сергій Бойко.

Сьогодні нововведення продовжують тестити. Кажуть, хлору не використовують, однак досі зберігають його на підприємстві.

«Ми давно хотіли використовували альтернативні методи, але завжди не вистачало коштів. В минулому році все вдалося реалізувати за рахунок державної програми «Питна вода» та співфінансуванню міської ради. Зараз ми взагалі працюємо без хлору, але на території підприємства він ще є. Триває перехідний період. Оскільки обладнання запустили перед Новим роком, то у воді органіки зовсім мало. Нам треба випробувати у період міжсезоння та особливо літом. Ми не можемо зараз ризикувати, щоб взагалі забрати хлор, тримаємо його на складі. Якщо потрібно буде – дохлоруємо. Але досвід показує, що без нього можна буде обійтися.

Сама питна вода майже не відрізняється. Щодо якості, то будемо надіятися, що буде менше створюватися хлороформи», - додає Сергій Бойко.

 

 

Термін окупності такого проекту досить великий. Сіль дешевша за хлор, однак її потрібно більше. До того ж, водоканал збільшив обсяги використання електроенергії.

«Ми почали більше використовувати електроенергії, тому що потрібно застосовувати потужні гідролізні установки, але самого хлору не купуємо, а поварена сіль недорога.

Сьогодні йде близько 100 кілограмів солі на добу (близько 500 гривень). В літні місці (за максимальними розрахунками), якщо ми використовували в місяць до 3 тонн хлору, то зараз маємо до 10 тонн солі. А це буде дешевше в три рази, однак тут всю економію нівелюють постанови НКРЕ КП. Ми не встигаємо слідкувати за тим, як часто змінюють вартість електроенергії для підприємств», - заважає начальник водоканалу.

Саме через це тариф на водопостачання не вдається знизити.

 

Реабілітаційний центр для воїнів і спортзал для звичайних людей

 

Хмільник курортне місто. Сюди приїздять оздоровитися люди з усієї країни. Нещодавно відкрили перший в області реабілітаційний центр учасників АТО. Для розміщення Центру реконструювали колишню будівлю ЖЕКу.

Приміщення двоповерхове, оснащене сучасним обладнанням для фізичної та психологічної реабілітації. Тут два спортивні зали (тренувальний та фітнес-зал), масажний кабінет, кабінет ЛФК, психолога, побутові кімнати.

Воїни, котрі боронили кордони на Сході, всі процедури та заняття отримують безкоштовно. Однак займатися у спортзалах можуть і звичайні громадяни, правда, за гроші. Попит чималий. Тому заклад самоокупний.

 

 

Думка експерта. Інна Святна, радник з питань місцевих фінансів Вінницького центру розвитку місцевого самоврядування:

«Хмільницька ОТГ – одна із самих молодих ОТГ, яка утворилася в кінці 2018 року. Оскільки це місто обласного значення, воно одразу показує гарний результат. Запроваджений громадський бюджет. Реалізують шість проектів, які напрацювали минулоріч.

В Хмільнику вже багато років успішно напрацьовувалися практики прозорості і відкритості використання бюджетних коштів. Проводять громадські слухання перед прийняттям бюджету, обов’язково враховується думка громади, на які саме напрямки потрібно використовувати бюджетні кошти. Прозоро і абсолютно відкрито затверджуються місцеві податки та збори. Також представляється звіт про використання бюджетних коштів головними розпорядниками перед громадою.

Процес об’єднання потрібен всім містам обласного значення. В першу чергу, це розвиток територій, це можливість в подальшому розширюватися, залучати інвесторів, реалізовувати якісь інші напрямки, що раніше були не під силу. Наприклад, Хмільник не мав власного потенціалу для зеленого туризму. З приєднанням Соколової він це отримав. Також – одразу ж готовий аматорський колектив і певні заклади культури, які допомагають місту розвиватися в іншому спектрі».

Область:

Вінницька область

Громади:

Хмільницька територіальна громада

Джерело:

Вінниця.info

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

02 жовтня 2024

«Хто був вільний – спускалися і допомагали». Як у Носівській громаді облаштували сучасне шкільне укриття

«Хто був вільний – спускалися і допомагали». Як...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) У 2022 році ворог розташовувався навколо Носівської громади, що на...

18 вересня 2024

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на сучасний освітній хаб

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на...

Чернігівський ліцей №22 тепер має не просто безпечне укриття, а й сучасний освітній хаб завдяки...

17 вересня 2024

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці партнерів навчатимуть інформаційним технологіям

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці...

Знамʼянська міська громада Кіровоградської області відтепер має STEM-простір та медіацентр, які допомогла облаштувати...

13 вересня 2024

Радивилівська і Бродівська громади об’єднують зусилля заради професійного розвитку освітян

Радивилівська і Бродівська громади об’єднують...

Радивилів, що на Рівненщині, та Броди, що на Львівщині, належать до різних областей і свого часу між ними навіть...