Як змінилася Коломацька ОТГ  у ході реформи децентралізації

Раніше центральна влада концентрувала повноваження та ресурси у себе, нині їх передають на місця. Це дає змогу розвиватися навіть невеликим ОТГ. Так, у Коломацькій об’єднаній громаді ремонтують дороги, відновлюють будинок культури, проводять благоустрій.

Коломацька ОТГ – одна з наймолодших на Полтавщині. Проте її робота доводить, що децентралізація діє. Як розповідає голова громади Євген Почечун, спочатку дивилися на реформу з осторогою. Проте, коли вона почала впроваджуватися і з’явились перші результати, стало зрозумілим, що це успішний напрям, за яким треба рухатись.

Попри те, що Коломацька ОТГ об’єдналась всього рік тому, напрацювання вже є у кожній зі сфер. Тут намагаються максимально використати повноваження, які отримали. Адже раніше вони концентрувалися у центрі.

– Значні зміни розпочалися з 1 січня 2019 року. Ми готувались до цього моменту: створили власне комунальне підприємство, відділ освіти, молоді та культури. Також шукали людей, які будуть підходити до тієї чи іншої справи відповідно до повноважень, отриманих із району, – розповідає Євген Почечун.

Насамперед в об’єднаній територіальній громаді звернули увагу на відновлення та створення інфраструктури. Ремонти доріг, шкіл, соціальних об’єктів. Також у плані створення садочка.

Як розповідає голова громади Євген Почечун, нині відновлюють місцевий будинок культури. Крім того, приділяють увагу благоустрою: облаштовують територію дендропарку, «освіжили» пам’ятник загиблим у Другій світовій війні. Активно розробляють плани ремонту інших об’єктів, які досі занепадали через брак коштів.

– Я вдячний жителям громади, що вони у кожному питанні принципово активні. Постійно висловлюють свої думки та побажання. Усе, до чого ми прийшли, лише завдяки підтримці людей та їх небайдужості, – говорить Євген Почечун.

Коломацька ОТГ співпрацює як з обласною державною адміністрацією, так і з районною владою. Партнером для об’єднаної громади стала також компанія «Укргазвидобування». Минулого року завдяки ренті бюджет громади збільшився з 2 до 11 млн грн. А з початку цього року, коли вона склала 3%, зріс у 3 рази. Збільшилися бюджетні надходження і завдяки іншим можливостям, які дає реформа.

– Є децентралізація в країні – об’єднання громад, а є поняття «децентралізація ренти від видобутку вуглеводнів, газу та конденсату». Саме цим славиться наша земля. Нарешті, з минулого року, почали отримувати користь від того, що відбувається видобуток зі свердловин у нашому краї. Завдяки цим реформам ми тепер отримуємо блага, а не шкоду від роботи газової компанії. Кошти, які надходять від ренти, йдуть на реалізацію наших проектів. Ми самостійні, і це плюс. Важливо, аби на місцях люди самі вирішували, що їм корисніше та важливіше, – говорить Євген Почечун.

Нині Коломацька ОТГ сформувала пріоритет роботи на наступні роки. Завдяки реформі децентралізації об’єднана територіальна громада має усі шанси стати зразковою. Вона також розширюватиметься, вже є домовленість зі Старицьківською сільрадою Машівського району.

– Думаю, що в найближчі роки наша громада стане більшою за територією та чисельністю населення. Переконаний, завдяки впровадженим реформам ми дуже скоро станемо прикладом для інших ОТГ, – підсумовує Євген Почечун.

13.03.2019 - 09:10 | Переглядів: 8354
Як змінилася Коломацька ОТГ  у ході реформи децентралізації

Область:

Полтавська область

Громади:

Коломацька сільська об'єднана територіальна громада Коломацька територіальна громада

Джерело:

Новини Полтавщини

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...