Асоціація ОТГ на загальних зборах закликала всі політичні сили стати на захист децентралізації

21 лютого 2019 року відбулися Загальні Збори Асоціації об’єднаних територіальних громад, у яких взяли участь близько 300 голів ОТГ зі всієї України.

Під час заходу представники центральних органів державної влади та голови громад обговорили першочергові завдання, які стоять перед усіма учасниками процесу децентралізації, для закріплення успіхів реформи місцевого самоврядування та забезпечення її незворотності.

Прем’єр-міністр: Перший етап децентралізації Україна пройшла. Зараз потрібен наступний етап, який забезпечить незворотність реформи

Необхідно докласти максимум зусиль, щоб закріпити в Конституції України повсюдність самоврядування, чітко визначити розподіл повноважень за принципом субсидіарності, гарантії фінансового забезпечення. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час Загальних Зборів Асоціації ОТГ.

«Нам потрібен новий закон про службу в органах місцевого самоврядування, краща координація влади на місцях. У нас є план, який до 2020 року треба завершити. І тоді, після проведення місцевих виборів, ми отримаємо нову систему, яка буде захищена Конституцією, яка буде мати нову територіальну основу, де будуть визначені гарантії фінансового забезпечення, де буде ефективно побудований державний контроль. У цих же завданнях – розвиток місцевої демократії. Без того, аби повсякчас звіряти свій годинник думкою людей, ми нікуди не зрушимо. Мільярди, які сконцентровані в місцевих бюджетах, мають бути ефективно використані», – наголосив Глава Уряду.

За словами Володимира Гройсмана, ефективне місцеве самоврядування – це основа створення нової якості освіти, медицини, інфраструктури і економіки.

Голова Асоціації ОТГ: Закликаємо усі політичні сили згуртуватися навколо продовження реформи місцевого самоврядування

До чергових місцевих виборів у 2020 році по всій території України мають бути утворені об’єднані територіальні громади. Про це на заході заявив Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко.

«Новий етап децентралізації передбачає не тільки зміни до Конституції України, новий адміністративно-територіальний устрій і передачу повноважень органам місцевого самоврядування, а й питання підсилення фінансового ресурсу громад, його забезпечення на законодавчому рівні», – зазначив він.

Своєю чергою, Асоціація об’єднаних територіальних громад наголошує на необхідності збереження темпів і обсягів реалізації реформи місцевого самоврядуванням.

«Щоб забезпечити динаміку позитивних змін на місцях закликаємо Верховну Раду України на законодавчому рівні чітко розмежувати повноваження між місцевими держадміністраціями та органами місцевого самоврядування, зокрема щодо управління дорогами та первинною ланкою медицини», – сказав під час дискусійної панелі Олексій Рябоконь, заступник голови Асоціації ОТГ, голова Пирятинської міської об’єднаної територіальної громади.

На необхідності формування нової європейської моделі територіального управління та розмежування повноважень між представницькими органами влади різних рівнів наголосив і Сергій Чернов, голова Всеукраїнської асоціації районних та обласних рад.

«На разі продовжується неефективне використання бюджетних коштів на утримання різних органів влади, які дублюють функції один одного», – зазначив він.

Микола Фурсенко, голова Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, висловив пропозицію відновити роботу Конгресу місцевого самоврядування. За його словами, орган дозволить всім сторонам, зацікавленим у процесі децентралізації, виступати єдиним голосом та більш ефективно впливати на політику держави у цій сфері.

«Усіх учасників Загальних Зборів турбує одне питання – забезпечення незворотності реформи місцевого самоврядування. Тож ми звертаємося до всіх політичних сил з проханням почути та підтримати нас. Ми повинні згуртуватися заради продовження реформи місцевого самоврядування. Децентралізація має залишитися одним із пріоритетних завдань будь-якої влади», – підсумував Олександр Корінний, голова Асоціації ОТГ, голова Новоукраїнської міської об’єднаної територіальної громади.

Одним із головних результатів заходу стало затвердження членами Асоціації об’єднаних територіальних громад звернення до Верховної Ради України із вимогою невідкладно розглянути зміни до Конституції та ухвалити пакет законопроектів щодо реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні (децентралізації).

26.02.2019 - 10:26 | Переглядів: 12122
Асоціація ОТГ на загальних зборах закликала всі політичні сили стати на захист децентралізації

Приєднані зображення:

Теги:

законодавче забезпечення створення спроможних громад

Джерело:

Асоціація ОТГ

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 вересня 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...

26 вересня 2024

В Офісі Президента розповіли про пріоритети регіональної політики на 2025 рік

В Офісі Президента розповіли про пріоритети...

Наступного року регіональна політика зосередиться на зміцненні обороноздатності країни та подоланні наслідків,...

26 вересня 2024

Як громади розвивають культуру та долають виклики в цій сфері — тези з брифінгу мерів

Як громади розвивають культуру та долають...

Культура — галузь, що часто залишається позбавленою належної уваги в суспільстві, особливо в умовах війни. Однак саме...

26 вересня 2024

Диджитальний перехід у культурі: чому це має хвилювати українців?

Диджитальний перехід у культурі: чому це має...

Cвіт невпинно диджиталізується, і вже ні для кого не є фантастичним той факт, що поруч зі звичайною реальністю існує...