Міжмуніципальне співробітництво: у більшості областей громади недооцінюють цей інструмент для розвитку, - експерти

«Містам та селам потрібно ще осягнути весь потенціал та можливості співробітництва громад. Адже ефективне партнерство між громадами створює більш довготривалі ефекти, ніж реалізація окремих договорів співробітництва», – прокоментував народний депутат України Любомир Зубач під час круглого столу «Впровадження Закону України “Про співробітництво територіальних громад”: стан та перспективи розвитку», що пройшов 15 лютого у Львові.

На думку народного депутата, стратегічно важливим для держави є пошук стимулів для залучення міст до співробітництва, адже об’єднання громад навколо точок економічного росту та використання ресурсів міст дозволить забезпечити стійке та реальне зростання як для громад-партнерів, так і для держави в цілому. «Саме тому, розвиток співробітництва в Україні необхідно підтримувати і надалі удосконалювати відповідно до світових тенденцій, які демонструють успіх, зокрема, міської агломерації як більш інтегрованої форми співробітництва між містом та прилеглими громадами», - впевнений Любомир Зубач.

За даними Мінрегіону, станом на лютий 2019 року, у Львівській області лише 5 громад уклали 2 договори міжмуніципального співробітництва. Така ситуація не лише на Львівщині: ще у 16 областях України громади підписали не більше 10 договорів співробітництва. Натомість, лідерами у провадженні спільних проектів між громадами є Полтавська (92 договори) та Вінницька (55) області. Кількість проектів не завжди є індикатором ефективного вирішення питань місцевого значення, але яскраво показують готовність громад розпочати рух в цьому напрямку.

Закон України “Про співробітництво територіальних громад” відкрив громадам можливість консолідувати ресурси та завдяки “ефекту масштабу” зменшити вартість публічних послуг у розрахунку на одного мешканця. Якщо фінансова вигода для громад від співробітництва є перевагою, постає питання – чому використання цього інструмента поширюється не надто швидко? І хоча кожна область має свої особливості, відповідь буде мати спільні риси у кожному регіоні:

“Часто громади просто не знають, з чого почати. З одного боку, може бракувати знань та компетенцій, з іншого – готовності вивчати нову сферу, - розповідає Олександр Врублевський, експерт-консультант Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. - Наш проект прагне максимально допомогти зацікавленим: у відкритому доступі знаходяться посібник “Договори міжмуніципального співробітництва у сфері управління відходами” та е-курс з поводження з відходами для самостійного опрацювання. Так, часто громаді доводиться прокладати власний шлях у втіленні спільного проекту, але вже зараз існують напрацьовані рекомендації, що можуть значно допомогти як зробити перші кроки, так і переглянути власні політики щодо міжмуніципального співробітництва”.

Нагадаємо, Закон України "Про співробітництво територіальних громад" є чинним з липня 2014 року. За даними Мінрегіону, станом на лютий 2019 року, 1262 громади стали користувачами інструменту міжмуніципального співробітництва, уклавши 325 договорів про співпрацю.

«Співробітництво територіальних громад є інноваційним інструментом в реалізації реформи місцевого самоврядування, – розповів Тарас Журавель, керівник проекту «Реформа управління на сході України II», що впроваджується компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального уряду Німеччини. – Тому з самого початку ухвалення Закону «Про співробітництво територіальних громад», наш проект надає підтримку його реалізації як на центральному рівні (насамперед, Верховній Раді та її профільному Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, а також Мінрегіону), так і на регіональному та місцевому рівнях, зокрема, в Полтавській області щодо реалізації практичних проектів співробітництва громад. Ми розробили секторальні моделі співробітництва громад у таких галузях: управління твердими побутовими відходами, розвиток місцевої пожежної охорони, інтернет-технологій та надання адміністративних послуг».

Більше про співробітництво громад читайте у спеціальній рубриці нашого порталу


Захід проводився Комітетом Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за підтримки проекту «Реформа управління на сході України II», що виконується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального уряду Німеччини та Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

21.02.2019 - 09:53 | Переглядів: 11359
Міжмуніципальне співробітництво: у більшості областей громади недооцінюють цей інструмент для розвитку, - експерти

Приєднані зображення:

Теги:

DESPRO співробітництво

Область:

Львівська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...