ОТГ повинні брати участь у всіх бюджетних програмах, з яких можна залучити кошти на розвиток громад, – Галина Гречин

Як об’єднаним територіальним громадам залучити кошти з державного та обласного бюджету для реалізації проектів регіонального та місцевого розвитку? Якими є вимоги до оформлення заявок та терміни подачі у 2019 році? Про це йшлося у Львівському ЦРМС під час семінару «Підготовка проектів розвитку для залучення фінансування з державного бюджету».

77,1 млн грн субвенції на розвиток інфраструктури використали громади Львівщини у 2018 році. Гроші пішли на реалізацію 117 проектів. Для порівняння: у 2017 році ця сума складала 63,5 млн грн.

Як повідомили у відділі регіонального розвитку ЛОДА, 660 тис. грн – це середня вартість проекту. Для отримання коштів державної субвенції проект повинен відповідати плану соціально-економічного розвитку на відповідний рік і враховувати потреби осіб з обмеженими можливостями та інших маломобільних груп.

Директор Львівського ЦРМС Галина Гречин закликала представників ОТГ активно користуватися всіма фондами і програмами, які дають можливість залучити додаткові кошти: «Цифри говорять самі за себе. Окрім загальнодержавних програм, Львівська обласна рада реалізує конкурс проектів місцевого розвитку, який також є хорошою можливістю додаткового фінансування. У цьому році сума загальна проекту, який можна подати, становить 500 тис. грн».

Значну суму громади можуть отримати із обласних цільових програм, на які у 2019 році заклали майже 1,5 млн грн. Серед них програма заходів для налагодження системи поводження з твердими побутовими відходами, "Питна вода", газифікації населених пунктів, зовнішнього освітлення населених пунктів, розвитку фізичної культури та спорту, забезпечення житлом дітей-сиріт, програма "Безпечна Львівщина", надання житлових кредитів, сприяння розвитку інформаційного простору, співробітництва територіальних громад, розвитку туризму, курортів і рекреації тощо.

Начальник відділу стратегічного планування ЛОДА Вадим Табакера охарактеризував програми як такі, що стимулюють розвиток територій у сільській місцевості. «Комплексна програма розвитку фізичної культури та спорту Львівщини, яка буде реалізуватися до 2021 року, має на меті облаштувати спортивні майданчики у найвіддаленіших селах. У 2019 році в області на це заклали 25 млн грн. Проекти освітлення, газифікації і доступності послуг у селі покращать умови проживання і зменшать міграцію. При оформленні заявок на конкурс аргументуйте вашу позицію тим, що населені пункти розташовані в межах однієї громади, одного освітнього округу, і це інфраструктурне рішення допоможе вам якісно розвинути територію», - наголосив Вадим Табакера.  

Також представники профільних відділів ОДА закликають звернути увагу на утримання мережі автомобільних доріг,  проекти збереження архітектурних пам’яток та програму комплексного розвитку території, освітні та культурні проекти.

Семінар відбувся у Львівському ЦРМС, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

25.01.2019 - 10:00 | Переглядів: 12728
ОТГ повинні брати участь у всіх бюджетних програмах, з яких можна залучити кошти на розвиток громад, – Галина Гречин

Приєднані зображення:

Теги:

бюджет

Область:

Львівська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...