Фонд розвитку Маріуполя працюватиме над соціальною згуртованістю

До процесів децентралізації та втілення секторальних реформ у південній частині Донецької області долучилась активна громадськість Маріуполя. За підтримки Програми «U-LEAD з Європою» Фонд розвитку Маріуполя разом із міською владою минулого року реалізував проект «Школа активних громадян» для представників потенційних Маріупольської та Сартанської ОТГ.

Протягом восьми місяців 50 лідерів громадської думки – представники батьківської спільноти, вчителі та медики – брали участь у панельних дискусіях, проходили навчання на тренінгах, щоб поглибити свої знання про процес децентралізації, впровадження секторальних реформ у громадах та роль активного громадянина в цьому процесі.

Головним було допомогти учасникам проекту розібратись із нововведеннями, які пов’язані з реформою освіти, медицини, покращенням якості надання адміністративних послуг, а також загалом із перевагами децентралізації.

В рамках «Школи активного громадянина» вдалося подолати міф про те, що реалізація реформ – це завдання органів влади, а пересічні громадяни лише згодом отримають готовий результат і ніяк не можуть впливати на сам процес. За словами Мар’ї Мельнікової, координатора проекту, в громадах  наявні справжні лідери громадської думки – ініціативні представники батьківської спільноти, вчителі шкіл, вихователі дитячих садочків, сімейні лікарі, які подолали табу на обговорення реформ, що наразі впроваджуються у країні. Більш того, вони змінили своє ставлення до впровадження нововведень та вже самі пояснюють суть змін своїм знайомим, сусідам та родичам.

За підтримки Програми «U-LEAD з Європою» в рамках реалізації проекту були розроблені інформаційні матеріали про різні аспекти децентралізації, які розповсюдили серед мешканців громад. Були  створені чи оновлені профілі громад, карти соціальних та адміністративних послуг. Надруковані та розповсюджені серед жителів громад буклети «Важливо для батьків! Що таке Нова українська школа», «Що варто знати, щоб підписати декларацію з лікарем», Що потрібно знати про децентралізацію», брошури «Доступні соціальні сервіси», «Адміністративні сервіси у громаді. Відповіді на популярні питання».

Навчившись інструментам проектного менеджменту, учасники Школи активних громадян підготували шість проектних пропозицій для розгляду на конкурсах різного рівня, половина з цих проектів отримала фінансування. Результатом спільної роботи став проект «Демократична школа», який подали на конкурс від Програми за підтримки Ради Європи, три проекти соціальної активності для дітей, дорослих та творчої молоді, підготовлені на конкурс Active Citizens від Британської ради, проект «Відкритий CrossFit –майданчик: спорт для всіх и кожного», поданий на громадський бюджет, та проект «Найкращі вчителі Приазов’я» - на конкурс «Місто нашими руками».

У листопаді минулого року в Києві відбувся інтерактивний ярмарок проектів «Розвивайте свою громаду: Активні мешканці – запорука розвитку громади». Громадські організації презентували результати пілотних проектів, реалізація яких відбувалась за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Фонд розвитку Маріуполя разом з іншими учасниками з 13 регіонів України презентували результати своєї роботи в Школі активних громадян. За підсумками інтерактивного голосування маріупольський проект увійшов до числа переможців і був визнаний серед кращих. Фонд розвитку Маріуполя отримав приз глядацьких симпатій та розділив перше місце із громадською організацією з Черкащини. Свої голоси за Школу активних громадян віддали представники майже всіх міжнародних організацій, які брали участь у ярмарку проектів.

Отриманий досвід реалізації проекту дозволив Фонду розвитку Маріуполя подати заявку на другий раунд конкурсу серед громадських організацій, оголошеного Програмою «U-LEAD з Європою». Реалізація відібраних проектів розпочнеться навесні поточного року.

Цього разу маріупольці вирішили розширити Школу активних громадян не тільки географічно, але й тематично. Вони продовжуватимуть залучати активних громадян потенційних Маріупольської та Сартанської ОТГ, а також долучать сусідній Нікольський район, де за Перспективним планом передбачається створення потенційних Кальчицької сільської та Нікольської селищної громад. Учасниками навчальних заходів та зустрічей будуть жінки, молодь, люди з інвалідністю, представники органів місцевого самоврядування.

Насамперед працюватимуть над соціальною згуртованістю, чого поки не вистачає в повній мірі. В рамках проекту Фонд розвитку Маріуполя планує сформувати серед учасників спільне бачення майбутнього розвитку громад, підвищити рівень обізнаності жителів потенційних ОТГ щодо освітньої та медичної реформ, процесів децентралізації.

Заради підвищення привабливості Сартанської ОТГ організатори проекту допоможуть із підготовкою до розробки Стратегії розвитку майбутньої громади – до роботи обов’язково залучать молодь, жінок та людей з інвалідністю. Одним із головних викликів лишається близькість зони конфлікту, більшість населених пунктів майбутньої Сартанської ОТГ розташовані на лінії розмежування, що ускладнює процес планування на перспективу. Тобто для подальших позитивних змін вкрай необхідно підготуватися та розпочати процес розробки стратегії розвитку громади.

Залучати жінок, молодь та людей з інвалідністю до процесів прийняття рішень треба також в потенційній Маріупольській ОТГ. Зазвичай цими питаннями опікуються представники органів місцевого самоврядування та лідери громадської думки, які вже мають певний досвід участі у проектах соціальної згуртованості. Проте  вразливі категорії населення поки не можуть впливати на рішення, недостатньо знають про свої права. Отже, таких людей треба обов’язково залучати до спільної роботи, впевнені в Фонді розвитку Маріуполя.

21.01.2019 - 13:02 | Переглядів: 9813

Приєднані зображення:

Теги:

участь громадян

Область:

Донецька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...