Донецька область – серед лідерів залучення державних коштів на оновлення ЦНАП

На Донеччині загалом працюють 29 Центрів надання адміністративних послуг. Два з них повністю нові – в Шахівській сільській ОТГ та Миколаївській міській ОТГ.  Нещодавно оновлені 9 ЦНАПів, в тому числі один в ОТГ – Лиманській міській громаді. З різних джерел фінансування на розбудову та оновлення ЦНАП було залучено понад 90 млн грн.

Про це йшла мова під час семінару для адміністраторів ЦНАП з усієї області, який відбувся у Краматорську. Південні міста та райони (12 закладів)  приєднались до заходу по скайп-зв’язку. Організаторами заходу спільно з обласним департаментом економіки виступив Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Тільки за минулий рік розпочато оформлення та видачу внутрішніх та закордонних паспортів у семи ЦНАП в Авдіївці, Маріуполі, Покровську, Добропіллі, Ясинуватському районі, Шахівській та Миколаївській ОТГ.  Роботу Центрів забезпечують 19 станцій, на закупівлю яких використали понад 5 млн грн. Закуплені ще 28 станцій, які проходять необхідне оформлення, щоб розпочати роботу в 13-ти ЦНАП. Були використані кошти з різних джерел: місцевого, державного бюджету та донорських організацій – загалом майже 8 млн грн.

Для запровадження сервісу «Мобільний адміністратор» придбано 7 мобільних кейсів, шість з яких – за рахунок коштів ЄС в рамках проекту  ПРООН, один у Маріуполі – за рахунок коштів місцевого бюджету.

«Третину послуг центри надання адміністративних послуг надають представникам бізнесу, - зазначила Тетяна Бервенова, начальник відділу розвитку системи надання адміністративних послуг з департаменту економіки. – Найбільш популярні послуги – реєстрація бізнесу (13% всіх заяв), земельних відносин (10%), прав власності – 7%. За загальною кількістю послуг лідером виступає Маріупольський ЦНАП – тут надають 242 види послуг, на другому місці Слов’янськ (194 послуги), на третьому – Селидове (191 послуга).

Донецька область є лідером серед інших регіонів України з реалізації проектів щодо розбудови та оновлення ЦНАП за рахунок коштів ДФРР. У  2017 році таких проектів було 9 із 20 по країні, у 2018 році – 7 із 10.  Уже реалізовані шість проектів загальною вартістю 25,3 млн грн.  Провели реконструкцію та облаштування ЦНАП у Дружківці, Новогродівці, Ясинуватському, Нікольському районі, Часів Ярі та Торецьку. На фінансування в 2019 році подані три проекти – будівництво ЦНАПу в Краматорську, реконструкція в Костянтинівці та Світлодарську.

Серед планів на 2019 рік – відкриття двох оновлених центрів надання адмінпослуг у місті Часів Яр та Нікольському районі, продовження оновлення шести ЦНАПів у Бахмуті, Краматорську, Маріуполі, Покровську, Соледарській ОТГ, Волноваському районі, запровадження надання послуг з оформлення та видачі паспортів щонайменше у 10 ЦНАПах.

Участь у семінарі взяли представники обласної міграційної служби, які відповіли на питання щодо оформлення та видачі паспортів через Центри надання адміністративних послуг. Аудиторію особливо цікавило, які документи мають надавати переселенці для оформлення паспортів.

«Ті люди, місце реєстрації яких знаходиться на окупованій території, коли звертаються за оформленням закордонного паспорту, потребують додаткової ідентифікації. Ви можете їх просити надати додаткові документи: водійське посвідчення, шкільний атестат, витяг з реєстру виборців тощо. Але якщо людина відмовиться їх надавати, ви не маєте права відмовляти їй в оформленні закордонного паспорту. Це вже ваша справа, яким чином проводити додаткову ідентифікацію людини», - зазначила, звертаючись до адміністраторів ЦНАП Світлана Катінська, головний спеціаліст відділу  оформлення документів з обласного управління Державної міграційної служби України.

За словами представників ДМС, пакет документів має містити паспорт громадянина України, довідку з ідентифікаційним податковим номером, квитанцію про сплату державного мита і, за наявності, попередній закордонний паспорт. Якщо чогось не вистачає або внутрішній паспорт має візуальні елементи пошкодження – це привід для відмови.

Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування надає консультаційну та експертну підтримку громадам з удосконалення роботи Центрів надання адміністративних послуг. У рамках реалізації Фази впровадження напряму з покращення якості надання адміністративних послуг для населення Програми «U-LEAD з Європою»  було відібрано 7 ЦНАП у Донецькій області. Представники Програми U-LEAD  спільно з командою Донецького ЦРМС відвідали кожен ЦНАП, щоб на місці визначитись з обсягом інституційної допомоги.

18.01.2019 - 12:47 | Переглядів: 13541
Донецька область – серед лідерів залучення державних коштів на оновлення ЦНАП

Приєднані зображення:

Теги:

адміністративні послуги

Область:

Донецька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

27 вересня 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 вересня 2024