На Черкащині стартує робота над Стратегією розвитку на 2021-2027 роки

Про підготовку Стратегії розвитку Черкаської області до 2027 року, з урахуванням SMART-спеціалізації, стало відомо під час прес-конференції у Черкаському Центрі розвитку місцевого самоврядування.


За словами Сергія Слинька, директора Черкаського ЦРМС, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, Черкаська область стала однією з перших в Україні, яка долучилася до розробки Стратегії розвитку на принципах smart-спеціалізації. Сьогодні це одна з 3 областей України, які є на карті ЄС щодо розвитку таких стратегій (http://s3platform.jrc.ec.europa.eu/). Наразі Черкащина розпочинає підготовку, по суті, найважливішого для неї документу, за яким житиме найближчі роки. І вкрай важливо, що стратегії розвитку об’єднаних територіальних громад буде синхронізовано із загальною стратегією розвитку Черкащини.

Як зазначив заступник  директора Департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА Сергій Даниленко,  розробка Стратегії буде здійснюватися з урахуванням принципів SMART-спеціалізації – новітнього підходу, що передбачає визначення окремих стратегічних цілей та завдань щодо розвитку видів економічної діяльності, які мають інноваційний потенціал (з урахуванням конкурентних переваг регіону) та сприяють трансформації секторів економіки в ефективніші. Наразі формується робоча група з розробки Стратегії, її завдання включатимуть обговорення та надання пропозицій до змісту і структури Стратегії, проведення SWOT-аналізу, а також визначення і вибір стратегічних, операційних цілей та завдань Стратегії. За словами Сергія Даниленка, сьогодні влада запрошує до розробки Стратегії всіх бажаючих, бо особливістю нового документу стане тісне поєднання у його створенні зусиль влади, громади, бізнесу та науки.

Про європейські практики та вітчизняні реалії SMART-спеціалізації розповів радник з питань регіонального розвитку Черкаського ЦРМС Григорій Перерва.  Він відзначив необхідність вивчення європейського досвіду стратегування, але підкреслив важливість пошуку власної унікальності Черкаської області.

За його словами, нова Стратегія базується на інноваційній основі. Виконання цієї вимоги дозволяє розвинути в області такі напрями розвитку, які будуть вигідно відрізняти її від інших регіонів України. Додатковим бонусом є можливість долучитися до європейських структурованих фондів, фінансування з яких доступно лише для регіонів зі smart-спеціалізацією.

Дорожню карту підготовки Стратегії розвитку області присутнім представила директор Черкаської Агенції Регіонального Розвитку Любов Ропало. Вона відзначила важливість співпраці громади, бізнесу, науки та влади в питанні підготовки Стратегії розвитку Черкаської області на період до 2027 року з урахуванням SMART-спеціалізації. За її словами, робота над таким документом триває близько 11 місяців і включає 8 етапів. Дуже важливо сформувати якісну робочу групу, здатну генерувати нові ідеї і активно долучитися до процесу стратегування на всіх етапах.

18.01.2019 - 12:36 | Переглядів: 7199
На Черкащині стартує робота над Стратегією розвитку на 2021-2027 роки

Теги:

регіональний розвиток

Область:

Черкаська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...