Андріївська громада уклала договір про міжмуніципальне співробітництво з Краматорськом

Андріївська сільська громада стала першою ОТГ у Донецькій області, яка підписала договір про міжмуніципальне співробітництво: з Краматорськом домовились про медичне обслуговування сільських жителів. Підписали документ Андрій Панков, Краматорський міський голова, та Микола Діхтенко, Андріївський сільський голова.

 

 

Експертний та консультативний  супровід підготовки та укладання договору про співробітництво громад здійснив Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

У реєстрі договорів про міжмуніципальне співробітництво значиться 295 документів, зазначає Максим Ткач, радник з питань децентралізації Донецького ЦРМС. Це досить дієвий інструмент взаємодії між територіальними громадами з метою вирішення різних питань, акумуляції ресурсів та можливостей. Найактивнішою виступає Полтавська область, де укладена найбільша кількість договорів.

Донецький ЦРМС організовував навчальні поїздки на Полтавщину для вивчення досвіду міжмуніципального співробітництва. Представники Андріївської ОТГ брали активну участь у навчальних поїздках, тренінгах та семінарах з питань організації співробітництва територіальних громад. Віднині жителі Андріївської громади обслуговуватимуться в лікарнях Краматорська нарівні з міськими жителями.

«Андріївська громада довго чекала укладання договору про міжмуніципальне співробітництво, - говорить Микола Діхтенко, Андріївський сільський голова. - Раніше жителі громади отримували медичні послуги другого рівня в Слов’янській районній лікарні в місті Миколаївка  – це за 70 кілометрів від громади. І все одно треба було їхати через Краматорськ». Відтепер медичні послуги будуть більш якісними та доступними, впевнений голова громади.

Для Краматорська, де мешкає близько 200 тис. жителів, додаткові 2,4 тис. потенціальних пацієнтів  з Андріївської ОТГ не стануть обтяжливим навантаженням. При цьому за обслуговування жителів Андріївської громади міський бюджет буде отримувати медичну субвенцію з держбюджету в розмірі 1,6 млн грн.

«Зі свого боку обіцяємо й надалі працювати над покращенням рівня медичних послуг у лікарнях Краматорська, - запевнив Андрій Панков, міський голова. - Також беремо зобов’язання зробити ремонт дороги між Краматорськом та Андріївкою, аби сільські жителі могли швидше доїхати до лікарень».

За словами Андріївського сільського голови, взаємини між громадою та сусіднім Краматорськом не обмежуються лише медичною сферою. Діти з краматорського села Привілля навчаються в Сергіївській сільській школі, саме для них Андріївська ОТГ за рахунок власних коштів та залишків інфраструктурної субвенції придбала  шкільний автобус. Краматорському  управлінню освіти громада делегувала частину повноважень із методичного супроводу сільських шкіл і готуватиме договір про міжмуніципальне співробітництво  також у цьому напрямку.  

Приєднані зображення:

Теги:

медицина співробітництво

Область:

Донецька область

Громади:

Андріївська сільська об’єднана територіальна громада Андріївська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...