Буковина довела, що поліетнічність громад є перевагою для їх об’єднання, - В’ячеслав Негода

Чернівецька область - яскравий приклад того, що поліетнічність громад є перевагою для їх об’єднання, і аж ніяк не перешкодою, як це іноді можна почути в інших областях.  Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода в ході робочої поїздки до Чернівецької області.   

«На Буковині створено десять об’єднаних громад, до складу яких входять села, де проживають румуни, українці, поляки, молдовани. Вони спільно працюють над розбудовою своїх територій, успішно розвиваються і тим самим доводять, що поліетнічність не є перешкодою на шляху до об’єднання. Закарпатська та Одеська області мають брати приклад з Буковини», - сказав В’ячеслав Негода.

Він висловив подяку Програмі «U-LEAD з Європою», в рамках реалізації якої, спільно з Європейським центром з питань меншин, впроваджується пілотний проект розвитку об’єднаних територіальних громад з поліетнічним складом населення на території Чернівецької, Закарпатської та Одеської областей.

«Наприкінці січня 2019 року ми розпочинаємо серію відповідних тренінгів у Чернівцях та Ужгороді, а в середині лютого – в Одесі. Вже напрацьовано унікальний досвід на базі поліетнічних громад Буковини. Його необхідно використовувати», - поінформувала керівниця південно-західного хабу Програми «U-LEAD з Європою» Юлія Грицку-Андрієш.

Вона навела приклад успішного розвитку Волоківської об’єднаної громади, де в центрі громади, в с. Волока, майже все населення – румуни, але до її складу входить с. Валя Кузьміна, де половину населення складають українці, а іншу половину – румуни та частково молдовани.

«Соціально-економічний розвиток цієї громади базується на традиційному для цієї території ремеслі – це вишивка бісером, яка переросла у вишивку весільних суконь. Волоківські сукні сьогодні експортуються у Європу і там користуються попитом, як ручні вироби.  До речі, село Валя Кузьміна, яке приєдналося до Волоки, в короткі терміни після створення об’єднаної громади отримало новозбудований дитячий садок, відремонтовану школу, нові робочі місця. В це село приїжджав Пітер Вагнер, керівник групи підтримки України в ЄС і був дуже задоволений результатами», - сказала  Юлія Грицку-Андрієш.

Довідка:

В Чернівецькій області є чотири поліетнічні райони: Сторожинецький, Новоселицький, Герцаївський та Глибоцький.

В Сторожинецькому районі створено дві поліетнічні громади. В Красноїльській громаді більшість становлять румуни, проте до її складу входить с. Стара Красношора, в якому компактно проживають поляки, а також незначну частку населення становлять українці. В Сторожинецькій громаді переважна більшість населення - українці, але в окремих населених пунктах проживають румуни та поляки.

В Новоселицькому районі створено дві поліетнічні громади. До складу Магальської громади входить українське село Рідківці, а також села Магала, Буда, Прут, в яких переважають молдовани і частково румуни, а також с. Остриця, в якому більшість - румуни, а на другому місці за кількістю – молдовани; українці в цих селах становлять меншість. Другою поліетнічною громадою цього району є Новоселицька, де більшість – молдовани і частково тут проживають українці. Ще в Новоселицькому районі є Мамалигівська ОТГ, в якій більшість населення – молдовани і незначну частку становлять румуни та українці.

Глибоцький район налічує три поліетнічні громади: Глибоцьку, в якій переважають українці, але в центрі громади – смт. Глибока проживає група румунів; Тереблечанську, де переважна більшість – румуни, але є незначна частка українців та росіян та Волоківську, де в центрі громади, в с. Волока, майже все населення – румуни, але до її складу входить с. Валя Кузьміна, де половину населення складають українці, а іншу половину – румуни та частково молдовани.

Герцаївський район в своїй більшості є румунським, проте в двох громадах, які створені в цих районах, проживають частково і українці. Так в межах Острицької громади  знаходиться с. Маморниця, значна більшість населення якого – українці, тоді як всі інші села громади є румунськими, за виключенням с. Остриця, в якому є невелика частка українців та с. Цурень, де половина населення – молдовани. В межах Герцаївської громади теж більшість населення - румуни і тільки незначна частка українців проживає в м. Герца, с. Могилівка та с. Лунка.

17.12.2018 - 20:20 | Переглядів: 11376
Буковина довела, що поліетнічність громад є перевагою для їх об’єднання, - В’ячеслав Негода

Теги:

В'ячеслав Негода

Область:

Чернівецька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...