Це щось на кшталт лінійованого паперу: теоретично можна на ньому писати впоперек, але як тоді з якістю буде?- В’ячеслав Негода про перспективний план області

Як надалі проходитиме децентралізація в Чернівецькій області? Це питання обговорили в Чернівецькому Центрі розвитку місцевого самоврядування на спеціальному зібранні під головуванням першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслава Негоди та за участю представників Мінрегіону, обласної державної адміністрації, Центрального офісу реформ при Мінрегіоні, Південно-Західного Хабу Програми «U-LEAD з Європою».

Першочергову увагу приділили питанню підготовки перспективного плану формування територій громад області. Цей документ схвалений обласною радою і покриває 100% території області. Однак, на думку учасників зібрання, він потребує доопрацювання. Зокрема, мова йшла про те, що поряд з великими громадами з понад 30 тисяч населення, передбачено створення низки дрібних громад, чисельність населення яких не перевищує 5 тисяч. Також серед недоліків у змодельованому баченні формування об’єднаних громад – відсутність у деяких з них просторового потенціалу для нарощування територій. Окремі необ’єднані населені пункти пропонується включити до великих громад, тоді як поряд з ними функціонують і надають відповідні освітні, медичні, адміністративні послуги невеликі ОТГ,  які потребують нарощення.

Низка громад, передбачених перспективним планом, можуть стикнутися з фінансовою неспроможністю, оскільки, за підрахунками, їх видатки перевищуватимуть заплановані доходи. Крім того, у перспективному плані з’явилося чимало нових центрів громад, які не були затверджені Мінрегіоном в 2017 році як потенційні центри ОТГ. На цих територіях, як констатували в Центрі розвитку місцевого самоврядування, навіть не спостерігається об’єднавчих процесів, не відомо про проведені в цих громадах слухання та сесії місцевих рад, які підтверджували б волю цих громад щодо об’єднання в таких конфігураціях.

«Ситуацію необхідно виправляти. Не може бути об’єднання громад заради об’єднання. Реформа не для цього впроваджується. Її завдання – створити умови для розвитку, для надання якісних і доступних кожній людині послуг. У невеликих громадах, з чисельністю менше п’яти тисяч людей, зробити це майже неможливо. Для того і існує методика формування громад, щоб розуміти, як їх формувати, щоб забезпечити розвиток територій. Для того і є можливість скласти спершу перспективний план формування громад таким чином, аби збалансувати майбутній розвиток громад. Це щось на кшталт лінійованого паперу: теоретично можна на ньому писати впоперек, але як тоді з якістю буде?», - риторично запитав В’ячеслав Негода.

Він наголосив, що сам процес об’єднання громад є добровільним. Але завдання обласної влади – визначити оптимальну модель майбутніх громад, на основі якої з часом вибудується ефективне управління територіями. Тільки після цього, за його словами, можна буде говорити про шанси змінити життя громад на краще.

Учасники зустрічі дійшли згоди у необхідності доопрацювати перспективний план формування територій громад Чернівецької області та винести його на розгляд обласної ради. Терміни для такої роботи – максимально стислі. Адже часу до 2020 року, коли чергові місцеві вибори мають відбутися на новій територіальній основі громад і районів, залишається все менше.

 

Довідка:

Чернівецька область посідає 7 місце у рейтингу областей щодо формування ОТГ.

Протягом 2015-2018 років в області утворено 33 ОТГ, з яких 27 – на прямих міжбюджетних відносинах з державним бюджетом, 7 ОТГ мають менше 5 тис. жителів. Ці ОТГ сформовані з 118 тергромад - 43,5 % від загальної кількості громад в області. Загалом в ОТГ області мешкає 330,5 тисяч жителів - 36,5 % від загальної кількості жителів регоіну.

Станом на 17.12.2018 тільки у одному з 11 районів області - Кельменецькому - не створено жодної ОТГ.

 

17.12.2018 - 16:28 | Переглядів: 12438

Приєднані зображення:

Теги:

В'ячеслав Негода перспективний план

Область:

Чернівецька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...