Степан Зелінський: ми утворили перший туристичний кластер в Теребовлі

Як розвивається туризм в об’єднаних громадах на Івано-Франківщині та Тернопільщині, в ефірі Українського радіо в програмі "Вся країна. Сучасна громада" розповідали директор інформаційного туристичного центру Теребовлянської ОТГ Степан Зелінський, голова Брошнів-Осадської ОТГ Назарій Іванів, а також виконавчий директор регіонального відділення асоціації міст України Юрій Стефанчук.

Яку частку у бюджетах ваших громад становлять надходження від туризму?

Назарій Іванів: Наша громада ще молода, але ми динамічно рухаємось в цьому напрямку, аби отримати максимум доходу від туризму. У 2018 році в Тернопільській області було зібрано 3 млн від туристичного збору, в нашій ОТГ — ця цифра становить не більше, ніж 100-200 тисяч грн. Є надії, що за кілька років ця частка значно зросте.

Степан Зелінський: Теребовлянська ОТГ розвиває туризм лише рік - півтора. Готелів і номерних комплексів наразі немає і це велика проблема. Наступного року з’явиться один готель, а також хостел. Зелений туризм підтягується, тобто з цього будуть також надхоження. Наразі тільки туристичний інформаційний центр і замок, який входить до національного заповідника "Замки Тернопілля" — це десь приблизно 200 тисяч гривень надходжень за цей рік.

На що робите ставку, збираючись розвивати туризм. Чим будете заволікати людей?

Степан Зелінський: Ми започаткували у Теребовлі туристичний центр. Оформили його як комунальне підприємство, яке має можливість надавати туристичні послуги. Розробили туристичні програми та створили декілька стандартних екскурсій містом. Показали туристам, що Теребовля — це не лише замок, а древнє княже місто. Крім того, почали показувати всім, що в нас є два з п’яти в Україні красиві віадуки. Це класне місце з гарними селфі. Далі - екскурсії на червоні кар’єри. Також виграли грант — 20 велосипедів. Напевно, це буде єдиний комунальний велопрокат в області, і ми запускаємо тревел-маршрути через ліс, а також велоквести для школярів. Пропонуємо цікаву нічну екскурсію зі смолоскипами на Замкову гору. Наразі стимулюємо розвиток зеленого туризму, нарешті з’явилися люди охочі цим займатися. Ну, і будуємо перший готель. У нас є партнери з Польщі, які готові привозити туристів, але поки що немає де їх розміщувати.   

Назарій Іванів: Ми виграли грант 250 тисяч грн на створення першого в Україні музею "Депортації українців до Сибіру". Таким чином ми будемо заохочувати туриста зупинитися в нашій ОТГ. Далі ми хочемо відновити вузькоколійку для з’єднання з такими точками туризму, як форельне господарство, дача митрополита Андрія Шептицького, доменна піч, монастир. Дуже багато є історичних пам’яток цікавих туристу. Планується, що туристи відвідають музей, а далі вузькоколійкою зможуть об’їхати і подивитись все найцікавіше.

На кого більше робите ставку на внутрішнього туриста. Чи на іноземців?

Назарій Іванів:  Якщо чесно, то на зовнішнього — на іноземців. І зараз у нас більше все ж іноземних туристів.

Юрій Стефанчук: В середньому, один іноземець за поїздку залишає в середньому 500 євро, і це більше, ніж може собі дозволити середньостатистичний українець, подорожуючи країною.

Степан Зелінський: В нашій громаді розподілилося 50 на 50. І хоча цього року до нас приїхало більше українців, але по залишених туристами коштах вийшло однаково. Простіше надавати послуги іноземцям і отримувати більше грошей.

За кордоном, наприклад у Латвії, громади створюють туристичні кластери — системи взаємодії туристичних підприємств на певній території, задля створення туристичного продукту. Чи можна у нас запустити технологію за таким принципом?

Юрій Стефанчук: Сьогодні, на етапі реформування, ОТГ можуть працювати по-новому. Проте на першому етапі в них інші завдання, але, якщо говорити про розвиток туризму, то в майбутньому туристичні кластери будуть одні з найсерйозніших економічних сталих показників, які наповнюватимуть  бюджети наших громад.

Степан Зелінський: Можу похвалитися, що ми утворили перший туристичний кластер в Теребовлі. В якому є учасники — туристичний інфоцентр, міська рада,  яка виділяє кошти на туризм, та новоутворений музей-майстерня, який отримав грант у 3 млн гривень і вже діє. Крім того, в кластер входить літературна садиба письменниці Наталки Махно. Є озера, де можна половити рибу і заночувати в наметі або в дерев’яному будиночку. Ну і звичайно - мед. Ми славимось медом!

Після створення громади, щось змінилося? Чи сприяє це просуванню туристичного бізнесу?

Назарій Іванів:  З часу, коли ми об’єдналися, в нашій громаді кожен відчув себе ґаздою, кожна людина розуміє, що, розвиваючи той чи інший потенціал, прибираючи територію, сплачуючи податки тощо,  ми це робимо для себе, а не для когось. Зараз, коли податки йдуть в ОТГ, мешканці знають, що вкладають в розвиток своєї території. Це однозначно дуже позитивний досвід. Закликаю всіх до об’єднання. І тільки тоді ми можемо надіятись на позитивний розвиток нашої країни в цілому.

Що порадите тим, хто тільки збирається розвивати туристичну галузь?

Юрій Стефанчук: Насамперед потрібно звернути увагу на туристичні ресурси, природні чи історичні, які можуть привабити туриста, і завжди відповідати собі на запитання: "Чому він має приїхати ще", і робити усе, щоб турист хотів повернутися.

17.12.2018 - 13:46 | Переглядів: 14893

Приєднані зображення:

Теги:

культура туризм

Область:

Івано-Франківська область Тернопільська область

Громади:

Теребовлянська міська об’єднана територіальна громада Брошнів-Осадська селищна об’єднана територіальна громада Теребовлянська територіальна громада

Джерело:

Українське радіо

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...