Менська громада з бюджетом участі, а у Корюківці вже обрали проекти-переможці

Громадський бюджет або бюджет участі – це той інструмент, який дає можливість жителям громади реалізовувати власні ідеї та задуми задля розвитку свого населеного пункту. Серед ОТГ Чернігівщини ця тема є модною та популярною. Наприклад, у Сосницькій ОТГ бюджет участі працює вже третій рік. Голова громади Андрій Портний цьогоріч презентував кращі практики впровадження бюджету участі у громаді на міжнародній конференції у Берліні. У Корюківській громаді жителів активно залучають до процесів партисипації.

Більша частина громад Чернігівської області вже працюють над розробкою положень і планують застосовувати цей інструмент громадської участі.

На останній сесії Менської міської ради депутати затвердили програму «Громадське бюджетування (бюджет участі) в Менській міській об’єднаній територіальній громаді до 2021 року». Передбачається, що у 2019 році на проекти мешканців громади виділять 500 тисяч гривень із бюджету, а у 2020 та 2021 сума повинна бути не менше 1% від власних надходжень бюджету громади.

Отже вже з початку 2019 року в Менській громаді стартуватиме спочатку інформаційна кампанія, під час якої визначатимуться із пріоритетними напрямками для громадських проектів, а далі буде конкурс пропозицій.

«Проведення громадського (партисипаторного) бюджетування має сприяти налагодженню системного діалогу Менської міської ради як органу місцевого самоврядування з жителями, які постійно проживають у межах громади», – зазначають організатори.

А у Корюківській громаді вже обрали чотири кращі проекти із дев’яти запропонованих. З бюджету міської ради на їх реалізацію виділили 300 тисяч гривень.

За результатами голосування громадян перемогли ініціативи, які стосуються створення молодіжного простору і майданчику «Street workout» для активного відпочинку й розвитку духовних та фізичних можливостей у Корюківці. Ще два проекти реалізують у селі Сядрино. Тут облаштують алею відпочинку та реалізують ініціативу «У здоровому тілі – здоровий дух».

Два з чотирьох проектів, які отримають фінансування з бюджету Корюківської громади, подали учасники проекту «Академія громадського активіста».

«Ресурси та зусилля на реалізацію пілотного освітнього проекту не витрачені на вітер. Адже основним завданням випускників «Академії громадського активіста» була активна участь в житті громади та написання проектів для її розвитку. Всі, хто брав участь у проекті, подавали заявки на Бюджет участі або допомагали в їх написанні», – зазначив Володимир Онищук, керівник ГО «Альтернатива».

Нагадаємо, освітній проект «Академія громадського активіста» є спільним проектом Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, ГО «Альтернатива» та Корюківської міської ради. Основна мета – згуртувати активну молодь громади та навчити діяти, змінювати та будувати новий світ. Даний проект на території області є пілотним і передбачає залучення, активізацію та навчання активної молоді Корюківської громади. В подальшому організатори планують поширити його в інших громадах Чернігівської області й не тільки.

11.12.2018 - 16:11 | Переглядів: 6713
Менська громада з бюджетом участі, а у Корюківці вже обрали проекти-переможці

Область:

Чернігівська область

Громади:

Корюківська міська об’єднана територіальна громада Менська міська об’єднана територіальна громада Корюківська територіальна громада Менська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...