Дівичківська ОТГ: рік після об’єднання

Дівичківсьій об’єднаній територіальній громаді на Київщині лише рік. Але навіть року вистачило, щоб тут відчули зміни. Власним прикладом громада доводить, що об’єднуватись потрібно, і зволікати – означає втрачати можливості, гроші, довіру мешканців…

Ми поспілкувались із головою об’єднаної громади Тимофієм Девком та дізнались більше про перший рік життя цієї амбітної громади.

 

 

- Тимофію Петровичу, що дала децентралізація вашій громаді? Як змінився бюджет Дівичківської ОТГ після об’єднання?

- Децентралізація – це, мабуть, найголовніша та найуспішніша реформа в нашій державі. Реформа, яка дає можливість для розвитку містам та селам Київщини і усієї України. За десять місяців, які ми живемо за новим бюджетом, зміни помітно навіть неозброєним оком. Уявіть, якщо додати бюджети минулих років усіх чотирьох сіл, що увійшли до ОТГ, ми отримаємо в сумі близько 8 мільйонів гривень, а тепер маємо 38 мільйонів! Раніше нам бюджетних коштів заледве вистачало на утримання штату сільських рад та комунальні платежі – так звані «захищені статті». Тепер ми можемо думати про подальший розвиток громади: про розробку генеральних планів сіл, про технічну документацію на будівлі та землю під установи соціальної інфраструктури, про стратегічне планування розвитку громади, подальші інвестиції, туристичну привабливість... У цьогорічному бюджеті ОТГ ми маємо понад 2 мільйони гривень у бюджеті розвитку, додатково 2,7 мільйони ми отримали з державного бюджету в якості інфраструктурної субвенції. Ми можемо на рівних вести діалог із нашими місцевими підприємцями, говорити їм про те, куди йдуть податки, які вони сплачують, і, відповідно, контролювати та ефективно використовувати фінансові надходження за цими податками, зокрема, земельним та на доходи фізичних осіб. Звісно, говорити, що наші фінансові можливості зросли більше ніж у чотири рази не зовсім коректно, бо водночас у рази зросла і відповідальність. Ми тепер повністю взяли на себе фінансування освіти в громаді, вирішуємо питання щодо розвитку охорони здоров’я – щоправда, поки переважно перераховуємо кошти за лікування наших хворих до району. Але працюємо й над цим…

 - Які основні пріоритети в розвитку громади?

- Основним пріоритетом для нас стала освітянська галузь. Ми маємо чотири школи: три I-III ступенів, одну I-II ступенів. Маємо дитячі садочки при школах. Основна увага приділяється освіті, бо ми розуміємо, що саме освіта, підтримка та розвиток молоді є передумовою подальшого розвитку ОТГ. Тому значну частину коштів із бюджету виділили на програму «Нова українська школа». Ми відшукали кошти і в усіх школах провели ремонти перших класів, замінили вікна та двері, забезпечили школи комп’ютерами, інтерактивними дошками, телевізорами, провели косметичний ремонт в усіх школах. Наше завдання, щоб діти не відчули різницю між сільською та міською школою. Головне, щоб вони хотіли йти до неї.

 

 

Підтримуємо розвиток спорту у громаді – маємо дві футбольні команди, одна з яких взяла першість в районі.

Розвиваємо культуру в ОТГ – раніше в Дівичках, наприклад, взагалі не було будинку культури. Ми зробили ремонт приміщення та відкрили клуб на 80 місць із сучасним опаленням.

Власне, питанню енергоефективності наших адміністративних споруд також приділяємо чимало уваги – ми зробили сучасні системи опалення в приміщеннях колишніх сільрад у старостинських округах села Ковалин, села Єрківці, у бібліотеці Єрківців, Єрківецькому будинку культури, ФАПі села Ковалин.

 

 

В Єрківцях також виробили свідоцтво на право власності та право постійного землекористування для амбулаторії, зокрема, зараз виготовляємо проект реконструкції приміщення, що перебуває в аварійному стані. Плануємо на майбутнє разом із амбулаторією зробити квартиру для лікаря, який буде надавати медичні послуги громаді. Сьогодні також у планах відкриття в громаді Центру безпеки, вже виготовили відповідну проектно-кошторисну документацію та розпочинаємо тендерні процедури. Думаємо над вдосконаленням вуличного освітлення – проводимо тендер на перехід від електричного вуличного освітлення на сонячне. Це на майбутнє дасть можливість економії бюджетних коштів та вирішить проблему освітлення тих провулків, де неможливо провести електричне освітлення. Також у тих самих Єрківцях, розуміючи аварійний стан будинку культури, зробили ремонт даху та розробили документацію на подальші ремонтні роботи будинку культури. Навчальний заклад у селі забезпечили питаною водою…

- Ви говорили про стратегію розвитку громади, її туристичну привабливість, залучення інвестицій, як плануєте це реалізовувати?

- Окрім нових фінансових можливостей децентралізація дає і інші переваги. От наприклад: різні формати співпраці з іноземними донорами, можливості залучення інвестицій та грантів з-за кордону, безліч можливостей навчати свій персонал, отримати фахові консультації в усіх сферах розвитку громади. Тут ми говоримо, зокрема, й про Програму «U-LEAD з Європою», яку Ви представляєте… Ми, наприклад, за сприяння фахівців Київського Центру розвитку місцевого самоврядування та польських експертів активно працюємо над розробкою стратегії розвитку громади, над розвитком туризму в ОТГ. У нас чудовий туристичний потенціал – бачите які краєвиди (показує). А ще кургани, зокрема, курган «Три Брати», де Тарас Шевченко писав свої твори… Поруч із нами Дніпро, чарівні ліси. Все це –можливості для розвитку туризму, відпочинку мешканців. Чом би, наприклад, не зробити у громаді велодоріжки, прокласти туристичні маршрути. Нам є чим хвалитися і ми з радістю будемо розвиватись у цьому напрямку. Готові до співпраці для майбутнього розвитку нашої ОТГ.

 

 

- Не може бути все так безхмарно. Які проблеми стоять перед громадою, як плануєте їх вирішувати? Які інновації запроваджуєте у громаді, так як вдається налагодити діалог з депутатами, громадою?

- Буду відвертим, проблем також чимало, зараз ми, наприклад, приймаємо на баланс військове містечко – шість житлових будинків. Вони, на жаль, далеко не в ідеальному стані. А ще аварійна під’їзна дорога. Але ми готові до труднощів, адже в цьому військовому містечку проживає 1160 жителів – мешканців нашої громади, отож ми намагаємось розвивати його інфраструктуру. Наприклад, виділили 140 тис. гривень з бюджету на автобусну зупинку. 140 дітей з військового містечка та сіл громади, ми щодня підвозимо «Шкільним автобусом» до школи. Одного «школярика» для цього явно замало... Отож, мабуть, в рамках державної програми «Шкільний автобус» будемо намагатись отримати ще додатковий транспортний засіб.

Є питання з тим, що з бюджету нашої громади вилучають кошти у зв’язку з реверсною дотацією. На жаль, задекларована кількість мешканців в ОТГ у 4627 осіб не відповідає фактичній чисельності громади. У нас позитивна динаміка і спостерігається приріст населення, отож ця цифра не відповідає дійсності і, відповідно, й вилучення з місцевого бюджету мало б бути меншим…

Щодо інновацій в громаді - сьогодні ми створюємо інклюзивний центр для дітей, відповідно до державної програми. Ми вже підготували кімнати для цього центру і плануємо у перших числах грудня відкриття. Обладнання ми отримали завдяки підтримці держави.

 

 

Загалом, якщо порівнювати з попередніми роками, за ці десять місяців ми змогли зробити корисних справ для громади, мабуть, у три рази більше. Вважаю, що перш за все, у людей повинна бути віра у реформи, довіра до влади. І керівництво держави, громади тоді виправдає цю довіру. У нас є порозуміння у цьому напрямку із депутатами, старостами. Якщо виникають дискусії чи навіть критика (куди ж без неї?), ми обговорюємо, шукаємо консенсус і приймаємо рішення на користь громади.

Звісно, є і помилки, але не помиляється лише той, хто нічого не робить.

Область:

Київська область

Громади:

Дівичківська територіальна громада

Джерело:

Київський Центр розвитку місевого самоврядування

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

25 липня 2024

«Телефонували голові, щоби подякувати, а не жалітися». Як у Решетилівській громаді відремонтували шкільне укриття

«Телефонували голові, щоби подякувати, а не...

Нещодавно міській голові Решетилівської громади, що на Полтавщині, Оксані Дядюновій телефонували батьки учнів...

24 липня 2024

Рава-Руська та Великий Бичків знаходять неординарні рішення завдяки міжмуніципальному співробітництву

Рава-Руська та Великий Бичків знаходять...

19 липня 2024 року Рава-Руська громада, що на Львівщині, та Великий Бичків, що на Закарпатті, уклали угоду про...

23 липня 2024

Як створити нові робочі місця і розвивати економіку: коворкінги Пирятинської громади

Як створити нові робочі місця і розвивати...

Як Пирятинська громада об’єднує місцевих жителів, навчає дітей заробляти гроші, проводить сеанси психологічної...

22 липня 2024

У двох ліцеях Вишнівської громади облаштували безбар’єрне середовище для учнів

У двох ліцеях Вишнівської громади облаштували...

Коли йдеться про навчання учнів з особливими освітніми потребами, зволікати з облаштуванням відповідних умов не...